פרשנותהממשלה נלחמת בתלושים המזויפים - רק במעונות היום
פרשנות
הממשלה נלחמת בתלושים המזויפים - רק במעונות היום
משרד העבודה החליט לוותר על דיווחי שכר בהנחות למעונות יום ולמשוך בעצמו את המידע מביטוח לאומי. התוצאה: דאגה בציבור החרדי שתם עידן "התלושים הלא מקוריים". יעילות המהלך מוכיחה שראוי לחייב משרדים אחרים ורשויות מקומיות לעשות אותו דבר
רפורמה שהנהיג משרד העבודה חוסכת הגשת תלושי שכר כדי לקבל הנחות במעונות היום והמשרד בעצמו בודק עם ביטוח לאומי. המהלך גרם ללחץ בציבור החרדי. קבוצת ווטסאפ פופולרית דיווחה שלא ניתן יהיה יותר להגיש "תלושים לא מקוריים".
הלחץ הזה מעלה את השאלה למה משרדי ממשלה אחרים שמעניקים הנחות לא עשו את אותו דבר. כלכליסט בדק את המצב במשרדים האחרים והוא רחוק מלהשביע רצון. כזכור, שר העבודה יואב בן צור עיכב בשלושה חודשים את פרסום מבחני ההנחות במעונות לכלל האוכלוסייה כדי ללחוץ להמשך ההנחות לאברכים משתמטים. רק אחרי שבג"ץ החליט על פשרה, פרסם בן צור את המבחנים ומשרדו פתח את מערכת הגשת הבקשות להנחות.
אלא שבציבור החרדי השינוי התקבל ברגשות מעורבים. קבוצת הווטסאפ החרדית הפופולרית פרגוד דיווחה ש"יש שמועה בקרב ציבור האברכים שמשנה זו הם מסונכרנים עם מערכות אחרות ומזהים תלושים לא מקוריים" (כלומר, מזויפים - ש"א). הקבוצה שיתפה גם את ההודעה שמקבלים ההורים ממשרד העבודה. העיסוק בנושא משקף נורמה נפוצה יחסית בציבור החרדי שלפיה להונות את המדינה זה לגיטימי.
היתרון העצום של השיטה החדשה הוא שהמעסיקים אמורים לדווח לביטוח לאומי על כל אגורה שהם שילמו לשכירים וממילא אין יותר משמעות לתלושים על סכומים נמוכים יותר. מי שכפה את הנהגת הרפורמה היה החשב הכללי יהלי רוטנברג, שמאוד מאמין בכפיית מינהל תקין באמצעים דיגיטליים. באוצר צופים שהשינוי יחסוך הרבה הנחות שהתקבלו במרמה. אבל צריך לזכור שהציבור החרדי מקבל יותר מחצי מסכום ההנחות במעונות. למרבה הצער, זה לא יגרום להחזרת כספים או סנקציות לגבי העבר. זה כן יוביל לחיסכון שיאפשר מתן הנחות ליותר משפחות ממעמד הביניים הנמוך בציבור הכללי.
מה קורה במשרדי הממשלה האחרים?
השאלה הגדולה היא: אם זה כל כך טוב ויעיל, למה האמצעי הזה לא קיים בכל משרד ממשלתי? כלכליסט פנה לכמה משרדי ממשלה לבדוק את המצב אצלם. במשרד החינוך מתברר שיש אגף אחד שמשווה נתונים בקביעות עם ביטוח לאומי ושני שרק בתהליך. האגף שמשווה נתונים בקביעות הוא האגף למוסדות תורניים, שמוכר גם כ"מחלקת הישיבות", גוף עתיר ניסיון בפרשיות של דיווחים כוזבים. האגף אחראי, בין היתר, לחלוקת קצבת הבטחת הכנסה לאברכים בסך כ־1,000 שקל לחודש, וממשרד החינוך נמסר שהוא "מבצע הצלבת נתונים חודשית שוטפת מול ביטוח לאומי".
תחום נוסף שבו הורים יכולים לקבל הנחות ענק של עד 2,000 שקל לחודש הוא שכר לימוד בפנימיות. כמו ההנחות במעונות היום, גם ההנחות בפנימיות הן מרכיב חשוב בסל ההטבות שמאפשר לאברכים להשתמט מצבא ובעבודה. בעניין זה נמסר ממשרד החינוך ש"המינהל לחינוך התיישבותי החל בתהליך התחברות למאגר נתוני ביטוח לאומי. השלמת המהלך תלויה באישור ביטוח לאומי". בכוונות לא מסכלים הונאות.
מי שמטפל בהרבה יותר תלמידי פנימייה הוא משרד הרווחה. משם נמסר שמי שקובעים את דרגת הזכאות להנחות בפנימיות הם העובדים הסוציאליים ברשויות המקומיות. הם יכולים לקבל גישה לנתוני ביטוח לאומי בהסכמת מקבל הסיוע, במסגרת מערכת שנקראת "עו"סים ישיר". לא ברור למה זה התנדבותי. גם בהתנדבות לא מסכלים הונאות.
למשרד הבינוי והשיכון הטבה חשובה של סיוע בשכר דירה. מהמשרד נמסר ש"המשרד פועל בשיתוף פעולה עם ביטוח לאומי ומבצע הליך הרחבה לנושא". בשיתוף הפעולה נכללים, לדברי המשרד, אימות של שורת קצבאות המעידות על הכנסה נמוכה לצורך קבלת שכר דירה, הבטחת הכנסה, השלמת הכנסה לקשישים ונכות. זה טוב ותורם למיצוי זכויות, אבל לפחות לפי התשובה, המשרד אינו משווה את ההכנסות של מי שאינו מקבל קצבה וזה טעון שינוי.
לגבי הנחות בארנונה, מהמרכז לשלטון מקומי נמסר ש"רשויות מקומיות מקבלות אחת לשנה נתונים מביטוח לאומי. הנתונים המתקבלים הם כלליים ומוגבלים והתושב נדרש להציג מסמכים עדכניים". כלומר אם רוצים להבטיח דיווחי אמת, דרוש חיבור ישיר ומקוון.
בשורה התחתונה, למשרדי הממשלה ולרשויות המקומיות יש אמצעי פשוט למניעת הונאות. ראוי היה שכולם ישתמשו בו. אם הם לא מתאמצים מספיק, ראוי שהחשב הכללי באוצר יחייב את כולם. זה יכול להיות עוד צעד חשוב בחיבור הציבור כולו, ובכלל זה ציבור האברכים, לנורמה של דיווחי אמת.