גאווה בהייטק
גאווה בהייטק
כאשר כ-70% מהעובדים בגילאי 18-25 נשארים בארון בשוק העבודה, אחד מכל שלשה מאמין שהזהות שלו כלהט"ב עלולה לפגוע בקידום שלהם בעבודה, ואחד מכל חמישה חווה להט"בופוביה במקום העבודה, ברור לכל שיש צורך בשינוי גם בשוק העבודה, "תעשיית ההייטק בישראל, כחוד החנית של הכלכלה הישראלית, מחזיקה בתפקיד חשוב בהיותה הקטר הליברלי של המשק ועליה להוביל את הקו המנחה של שוק העבודה הישראלי לקהילה הגאה", אומרת מורן מלמוד, סמנכ"לית HR של מרכז הפיתוח SAP בישראל
חודש הגאווה נמצא לקראת סופו ונראה שהמציאות איתה מתמודדת הקהילה הגאה הפכה למאתגרת יותר מתמיד בתקופה האחרונה, ״בשנה האחרונה אנחנו רואים עלייה מדאיגה במספר הדיווחים על תוקפנות, אלימות והדרה של להט"ב מהמרחב הציבורי בפרט וגם בשוק התעסוקה. במחקר שנערך עבור LGBTech ע"י המכון הישראלי לחקר מגדר ולהט"ב בראשות ד"ר סיגל גולדין, גילינו כי בדומה לשנים קודמות, 18% מהעובדות והעובדים חוו להט"בופוביה במקום העבודה", אומרת סיון קניאל, מנכ"לית ארגון LGBTech, "אנחנו מקבלות פניות מודאגות של עובדות ועובדים שתוהות איזה מקום עבודה יתמוך ויגן על זכויותיהם. הנתון הזה משתקף באחוזים הגבוהים של עובדות ועובדים להט"ב שחוששים לצאת מהארון במקום העבודה. 37% מהקהילה מרגישים שהזהות שלהם/ן כלהט"ב מגבילה את קידום הקריירה".
הנתונים המדאיגים הללו מראים עד כמה חלק בלתי מבוטל מחברי קהילת הלהט"ב חווה אתגרים וקשיים משמעותיים - בהקשר של הזהות והנטייה המינית שלהם - לא רק בחיי היום יום, אלא גם בסביבת העבודה שלהם. הנתונים גם מראים עד כמה חשובה המעורבות של המעסיק כדי לקדם נורמות שוויוניות ומכילות במקום העבודה כך שתיווצר סביבה שבה חברי קהילת הלהט"ב, ומיעוטים נוספים, ירגישו בנוח להיות מי שהם, "אני עוסקת בגיוון והכללה קרוב לעשור, בהיבט להט"ב ונשים – תפיסת עולמי הוא לא להסתכל דרך חור המנעול אלא בהסתכלות רחבה ומעמיקה יותר, ולא משנה מגזרי או מגדרי. לדוגמה: כשאנחנו מדברים עם מעסיקים אז רוב האנשים והחברות רוצים לתפוס עצמם כליברלים. הדוגמה שלהם היא לרוב שהם 'ממש סבבה' עם כל אדם ולא משנה מה האמונה, הנטייה המינית או המוצא שלו. אבל כשיורדים לפרטים בכל הקשור להטבות ומדיניות, אנחנו רואים שבארץ יש 'עלה תאנה' שאמור להעיד על תפיסת העולם הזאת, ובפועל פעמים רבות זה מסתכם בהעסקת 'האחר' אך ללא התחשבות בצרכים הספציפיים שעולם הערכים שלו כולל, וזה נובע פעמים רבות ממחסור בידע או מודעות. לכן, אנחנו פונות למעסיקים כדי לעודד פעולות שמייצרות תוכן אמיתי בקבלת האחר", מסבירה קניאל, עובדת תעשיית ההייטק כבר מעל ל-17 שנים, שכללו בין היתר תפקידי ניהול באירלנד, הולנד, ובישראל, כאשר בשנתיים האחרונות היא מכהנת כמנכ"לית ארגון LGBTech, "הכללת להט"ב וכל אוכלוסיית מגוונת בשוק התעסוקה היא לצערנו לא בחירה מובנת מאליה ואני רוצה להזכיר למעסיקים כי עובדים שמרגישים שרואים אותם ומבינים את צרכיהם יישארו נאמנים לארגון ולערכיו".
קטר הצמיחה הכלכלי מוביל את המשק גם בהיבט החברתי?
אחד המדדים החשובים הבאים לידי ביטוי בדירוג Duns 100 של החברות שהכי טוב לעבוד בהן בעולם ההייטק הוא המדד של 'גיוון והכללה'. חברות הייטק רבות מבינות כי ראיית העובד וצרכיו הן לא מותרות אלא חובה שיש לעמוד בה. ראיית העובד כוללת את קבלת העובד המגיע מרקעים השונים מהמיינסטרים והבנה של צרכיו הייחודיים, חתירה לשוויון מגדרי, שילוב של מגזרים עם נציגות פחותה בעולם הייטק, קידום ערכים ליברלים שוויוניים וכו', ואכן חברות רבות מצהירות שהן דוגלות בערכים הללו, והשאלה היא האם הצהרה דקלרטיבית אכן מספיקה כדי לעמוד ביעדים הערכיים הללו. "עולם ההייטק הוא עולם בעל תפיסה מאוד ליברלית וישנה גם ציפייה מסוימת מצד העובדים שלנו, בין אם מקהילת הלהט"ב ובין אם לא, להביא את התפיסה הזו לידי ביטוי. אנחנו רואים שעובדים מחפשים את הערכים האלה עוד בתקופת הגיוס לעבודה וכמובן שגם בתקופת ההעסקה שלהם, ואני מרגישה שיש לנו מחויבות חברתית, ערכית ומוסרית, כל שכן למול הקולות השמרניים שעולים חזק מאוד במדינה, להוביל את תפיסת העולם הזו ולעשות צעדים אקטיביים ואפקטיביים כדי ליישם אותה", אומרת מורן מלמוד, סמנכ"לית HR של מרכז הפיתוח של SAP בישראל. "זה נכון שיש מעסיקים שעבורם תליית דגל הגאווה במשרדים יהיה סטייטמנט משמעותי ופריצת דרך, אבל אני מאמינה שעבורנו זה לא מספיק רק לתלות דגל גאווה או לחלק עוגות צבעוניות. חשוב לנו ב SAP שתהיה פתיחות מחשבתית ומודעות אמיתית ונוכחת לאורך כל השנה, ושהיא תהיה מלווה במעשים, ולשם כך, חשוב לנו להבין את הצרכים האמיתיים של עובדים מהקהילה ואיך אנחנו יכולים לייצר עבורם תוכן משמעותי".
במרכז הפיתוח של SAP העשייה למען קהילת הלהט"ב מוטמעת בצורה אינטגרלית כחלק מהאסטרטגיה של הארגון מזה שנים. זה בא לידי ביטוי במודעות לקהילה לא רק בחודש הגאווה, אלא באופן שוטף ורציף. כך למשל, וכחלק מההסכם הקיבוצי עם וועד העובדים, ניתנים מענקי פונדקאות וכן חופשות לידה גם לעובדים מהקהילה הגאה שהפכו להורים. בכלל, השיח על גאווה תופס מקום של כבוד. כדי לקחת את המודעות צעד אחד קדימה, חברו ב-SAP ל-LGBTech. הכנס הבינלאומי הראשון של LGBTech שנערך בתל אביב באמצע מרץ, ושאליו הגיע אחד מבכירי חברת SAP העולמית, יצר קשר שהולך ומתפתח ועשוי לשמש כמודל עבור חברות נוספות בתחום ההייטק בפרט, ובמשק הישראלי בכלל, "אנחנו מחפשים איפה אנחנו כמעסיק יכולים להבין יותר על צרכי הקהילה וכיצד נותנים מענה לצרכים של כל אוכלוסייה – במקרה הזה להט"ב - ולייצר שינוי אמיתי. פה בדיוק נכנסים אנשים חשובים כמו סיון שיכולים להעשיר את ההבנה שלנו ולתת לנו עוד כיווני חשיבה ועשייה שיתנו מענה לעובדות ולעובדים שלנו ביום יום," אומרת מורן מלמוד.
גילדה משלהם
לאחרונה, הוקמה גילדת גאווה ב-SAP בישראל, שמטרתה לתת מענה לעובדים ובני משפחה של עובדים גאים, לסייע להם להבין את הצרכים המאפיינים את הקהילה הגאה, ולתת להם מענה ייעודי במקום ובסביבת העבודה. "את הגילדה יובילו חברי קהילת הלהט"ב בחברה כדי לוודא שזהו מקום שנותן מענה מיטבי ליציקת תכנים שיכולים לקדם את החינוך הארגוני והעברת מידע לגבי הקהילה הגאה, על מאפייניה וצרכיה. המידע ישותף ויועבר לעובדים בכדי שיכירו את הקהילה ובכדי לקדם פתיחות, וגם עבורנו כמעסיק. אין ספק שאחת מהסיבות להקמת הגילדה היא כדי לייצר תמיכה בנו, בחברה, כדי שנבין טוב יותר את צרכי הקהילה וכדי שנדע אילו דברים יכולים להיות בעלי משמעות וכאלה שייצרו אימפקט", מסבירה מלמוד, "מבחינת הפעילויות החינוכיות, אנחנו מבצעים סדנאות חינוך והכשרה כבר בשלב של גיוס מנהלים, ומעבירים סשנים למנהלים ולעובדים על עבודה עם אוכלוסייה מגוונת. הרבה פעמים יוזמות שיצרנו עבור קהילת הלהט"ב משרתות הלכה למעשה את כלל אוכלוסיית העובדים. למשל: מענק הפונדקאות וחופשת הלידה לבחירה, שהם כאמור, כחלק מההסכם הקיבוצי עם ועד העובדים. ניסינו להשתמש ביכולת שלנו לייצר אימפקט ולתת לעובדים משהו משמעותי, ואחד הדברים המרכזיים שקיבלו מענה זו חופשת הלידה אשר מאפשרת - למי שבוחר - לקחת חופשה נוספת, מעבר לחופשת הלידה המנדטורית, עם השתתפות של החברה במימון החופשה. ההחלטה הזאת נוגעת לכל עובד ועובדת. SAP כחברה גלובלית רואה חשיבות עליונה בנושא של גיוון והכללה, ואנחנו מקבלים גיבוי ותמיכה מלאים מההנהלה העולמית של החברה לבצע פעילויות למען נשים, להט"ב, ומיעוטים נוספים, על מנת לתרום לחברה טובה ושוויונית יותר".
החשיבות של טיפול בנושאי הקהילה גם על ידי חברי הקהילה הוא נכון גם בעיני סיון קניאל, "אני חושבת שיש דברים שאנשים יכולים להגיד רק בקבוצת השווים שלהם ולכן יש חשיבות גדולה בהקמת גילדה - תא גאה בחברה, ובחברות בכלל – לא משנה מאיזה תחום. יש לזה חשיבות יתרה בטח בתקופה הנוכחית באקלים הפוליטי הקיים. מדי שנה אנחנו עורכים סקרים ולפני שנתיים ערכנו סקר בשיא הקורונה והנתון שאותי הפיל הוא אחוזי יציאה מהארון של הדור הצעיר. אני בת 41 וגדלתי במציאות שידעתי שהזהות המינית שלי היא סוד ואספר אותה לעולם רק כשארגיש בטוחה. חשבתי שהדור הצעיר במציאות אחרת – פתוחה יותר – אבל גילינו שהדור הצעיר חווה גם הוא קשיים משמעותיים, כמעט 70% בגילאי 18-25 נשארים בארון בשוק העבודה. הם פוחדים ממה שהמנהלים יגידו או הקולגות ושזה ידפוק את התקדמות הקריירה שלהם. אלה המקומות שבהם המעסיק יכול להיכנס ולגרום לעובדים מקהילת הלהט"ב להרגיש בנוח. בין אם ימי חופשה כמו חופשת לידה או היבטים אחרים שבהם מעסיקים יכולים לסייע לחברי הקהילה במקומות שהמדינה לא מסייעת להם".
לדברי קניאל, אחת הסיבות לשיתוף הפעולה הנרקם בין מרכז הפיתוח של SAP לבין LGBTech קשור לאופן שבו חברתSAP מסתכלת על האחריות של החברה להקניית סביבה בטוחה ומיטבית לחברי הקהילה הגאה. החברה משקיעה משאבים בקידום השיח הזה, בהבנת הצרכים, החסמים, הרצונות, ובכלל לראות איך מייצרים מענה לצרכים הספציפיים של הקהילה. "הלוואי ועוד חברות יצטרפו ויישמו את הגישה הזאת", אומרת קניאל. "התחלנו בשיחות כמה חודשים לפני חודש הגאווה ואחד הדברים שהרשימו אותי בשיחות מול SAP זה שהם לא חיפשו ל'סגור את הפינה' – להביא מרצה או פעילות אחרת כדי לצאת ידי חובה. הם לא מחפשים פעילות של 'מס שפתיים' אלא משהו משמעותי, ברמת התרבות הארגונית, הייתה חשיבה מהותית. מעבר לזה, דיברנו על תמיכה בהמשך הדרך ולכולנו ברור שמדובר על שת"פ לטווח הארוך שיסייע לעובדות ולעובדים חברי הקהילה להרגיש בנוח ולהיות מי שהם במקום העבודה שלהם".
לדברי מלמוד, ההבנה שצריך להיות מחויבים כלפי הנושא רק מתחזקת, "יש ניסיונות לצבוע את התמיכה בקהילה הגאה כתפיסת עמדה פוליטית ואנחנו ממש לא שם. אנחנו לא נוקטים בעמדה פוליטית אבל בהחלט מתמקדים בנקיטת עמדה דומיננטית ועקרונית לטובת כבוד האדם וחירותו ושוויונו, ואנחנו נעמוד בכל רעש שיגיע ונישאר סמן בחזית של המסר הזה. אנחנו מרגישים חובה להתבטא ולהגיד שכולן וכולם שווי ערך, משמעות וחשיבות".
d&b – לדעת להחליט