הממשלה אישרה תוכנית לטיפול במפגעי סביבה ביו״ש – התקציב יחכה
הממשלה אישרה תוכנית לטיפול במפגעי סביבה ביו״ש – התקציב יחכה
צוות שיוקם בנושא יציע תוכנית הכוללת מדיניות, קידום תשתיות ופתרונות בני קיימא לטיפול בפסולת ובמקורות זיהום ביהודה ושומרון וכן להגברת האכיפה, בעיקר של שריפת פסולת - אחת הבעיות הבוערות באזור. ההחלטה לא מתוקצבת באופן מלא והיא מקדימה דו"ח מבקר מדינה בנושא
הממשלה אישרה היום (א') הצעת מחליטים לקידום הטיפול במפגעים סביבתיים ובאכיפה הסביבתית באזור יהודה ושומרון. ביהודה ושומרון קיימים מפגעים סביבתיים רבים המביאים לזיהום משמעותי וסיכון לבריאות הציבור, למשאבי הטבע, ולמקורות המים, הן בתחומי אזור יהודה ושומרון והן בתחומי ישראל. לאורך שנים ארוכות הנושא הסביבתי באזור הוזנח, והוא נחשב דה פאקטו לשטח הפקר בישראל. ההחלטה שהתקבלה היום אינה מתוקצבת באופן מלא, והיא מקדימה דו"ח מבקר מדינה בנושא זיהום סביבתי חוצה גבולות, הנמצא בכתיבה בימים אלה.
המפגעים הסביבתיים ביהודה ושומרון נובעים, בין היתר, מהעדר תשתיות טיפול מתאימות בפסולת וכן העברה בלתי מבוקרת של פסולת מתחומי ישראל. כתוצאה מכך מבוצעות שריפות פסולת, האסורות גם על פי תחיקת הביטחון באזור יהודה ושומרון, וגורמות למפגעים חמורים. מי שאמון על ההתמודדות עם הנושא הוא המנהל האזרחי, שאינו מציב את הנושא בראש סדר העדיפויות.
מבקר המדינה ציין בדו"ח שפרסם לאחרונה בנוגע לאכיפה הסביבתית בישראל, כי ״פעילות האכיפה העיקרית שנעשית באזור יהודה ושומרון (למעט ביישובים הישראליים) מבוצעת על ידי יחידת דוד, ואולם פעילות זו מוגבלת לאכיפה בתחום הפסולת במעברים. נוסף על כך המינהל האזרחי לא הציג לפני משרד מבקר המדינה מידע המלמד על פעולות אכיפה ממשיות מצידו בנוגע לשורה של מפגעים סביבתיים אחרים או מידע לגבי היקף המפגעים הסביבתיים המצוי באזור יהודה ושומרון וסוגיהם. כמו כן המשרד להגנת הסביבה מקבל מידע על פעולות אכיפה שמבצע קצין מטה איכות הסביבה ויחידת דוד ואולם אין בידיו מידע כולל על כל פעולות האכיפה הסביבתית של המינהל האזרחי באזור, ובפרט על פעולתה של יחידת הפיקוח של המינהל האזרחי״.
במסגרת החלטת הממשלה, יוקם בתוך 60 יום צוות בין-משרדי אשר יבחן ויציע תוכנית כוללת הן במישור המדיניות, הן בקידום הקמת תשתיות ופתרונות בני-קיימה לטיפול בפסולת ובמקורות זיהום, והן להגברת האכיפה בנושאי שמירה על הסביבה באזור יהודה ושומרון. התוכנית תכלול גם התייחסות לצעדים דחופים לטיפול בשריפות פסולת ומתן מענה מיידי למפגעים. הצוות יגיש לממשלה את הצעת התוכנית בתוך 180 יום מהקמתו.
בנוסף, במסגרת ההחלטה ייבחנו צעדים לקידום כלי אכיפה נוספים, בין היתר באמצעות תיקון צווים לצורך ייעול מערך האכיפה באזור, וקביעת סטנדרטים ונורמות סביבתיים מחייבים במסגרת תחיקה סביבתית ביהודה ושומרון. במסגרת זו, ייבחן תיקון של הצו בדבר שמירת הניקיון החל באזור יהודה ושומרון, על מנת לקבוע מנגנון להטלת קנסות מנהליים, וכן תיבחן הסדרת סמכויות מתאימות לגבי כלי רכב ואמצעים המשמשים לביצוע עבירה. בנוסף, תיבחן החלה ביהודה ושומרון של מספר חוקים סביבתיים שכיום אינם חלים באזור, אלא רק בשטחי ישראל; חוק אוויר נקי, חוק השקיות, החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני.
את הצעת המחליטים קידמה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, והיא מכנה אותה ״התוכנית למשילות סביבתית״. אולם בשלב זה, התקציבים ליישומה מוגבלים, למרות אכיפה ויישום תוכניות באזור יהודה ושומרון יידרשו בין היתר תוספת תקני כוח אדם. אילו יחליט הצוות הממשלתי להקצות תקצוב ליישום ההחלטה שאושרה היום, הוא יאלץ להצביע על מקורות תקציביים קיימים. תקציב המשרד להגנת הסביבה פחת השנה בהשוואה לאשתקד, ומשימות חדשות עלולות לקצר את השמיכה עוד יותר, שעה שהאתגרים הסביבתיים הלכו וגברו בשנים האחרונות.
התקציב המוקצה כעת באופן ראשוני לטיפול באחת הבעיות באזור, הוא 17.1 מיליון שקלים מחשבון קרן הניקיון, שהוקצו לפני כחודש. סכום זה ישמש לצורך שינוע והטמנת פסולת מ-33 אתרים, עבור 25 יישובים באזור יהודה ושומרון, במטרה להביא לשיפור בטיפול בפסולת באזור לצורך הפחתת המפגעים הסביבתיים ובהם שריפות פסולת לא חוקיות ביהודה ושומרון. כמו כן, אישרה הקרן תקציב של 2.4 מיליון שקל עבור מימון שינוע ושימוש בתחנת מעבר לפסולת מ-13 כפרים פלסטינים למשך שנה.
עמותת אזרחים למען אוויר נקי: "הצבת מיגור מפגעי הסביבה ביהודה ושומרון, ובפרט שריפות הפסולת המזהמות בסדר עדיפות גבוה מצד המשרד להגנת הסביבה היא צעד מתבקש לאור חומרת המצב בשטח. עם זאת, להצעה שאישרה הממשלה הוכנסו שינויים שעלולים למנוע את יישומה בפועל, ובהם השמטת ההתחייבות לגבש מסגרת תקציבית ורשימת מקורות תקציביים למיגור התופעה. אנחנו מברכים על כל פתרון לטיפול בפסולת, לצמצום זיהום האוויר ולהגברת האכיפה ביהודה ושומרון, אולם יישום התוכנית לא יוכל להתבצע על בסיס המשאבים הקיימים כיום. אנחנו קוראים לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' להתחייב להקצאת תקציבים ותקנים כדי שהחלטת הממשלה לא תהפוך להחלטה הכתובה על הקרח".