פרויקטור הקורונה: ההתפרצות מתפשטת, מהשבוע הבא - חובת מסכות בחללים סגורים
פרויקטור הקורונה: ההתפרצות מתפשטת, מהשבוע הבא - חובת מסכות בחללים סגורים
פרופ' נחמן אש הזהיר שההתפרצות שהחלה בבנימינה ומודיעין מתפשטת גם לערים אחרות, וקרא לעטות מסכה בחללים סגורים עוד לפני שזו תהיה חובה בשבוע הבא: "לשקול נסיעות לחו"ל, זה לא זמן נכון לטוס עם ילדים שאינם מחוסנים". הוא קרא גם למחוסנים שבאו במגע עם מאומתים להיבדק. חשש מ"התפרצות חבויה": שרידי קורונה אותרו במערכת הביוב באשקלון
פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש הזהיר הערב (יום ה') כי ההתפרצות שהחלה בבנימינה ובמודיעין מתפשטת גם לערים אחרות ברחבי הארץ. אש הוסיף כי בשבוע הבא תחול שוב חובת עטיית מסכות בחללים סגורים, וקרא לציבור לעטות מסכות עוד לפני כניסת החובה לתוקף.
בפתח דבריו, אמר אש כי "ההתפרצות שהייתה ממוקדת בבנימינה ומודיעין מתפשטת למקומות נוספים - כפר סבא, רמלה והרצליה ולערים נוספות. המשימה של כולנו היא להשתלט על ההתפרצות ולהוריד את התחלואה למינימום. אני קורא למי שצריך - לבוא להיבדק. מי שהיה במגע עם מאומת חשוב להיבדק, לא חשוב אם אתה מחוסן או לא מהבחינה הזאת".
אש ציין שנכון לשעה 17:00 אובחנו 123 חיוביים לקורונה. "שמירה על הבידוד היא עקב האכילס שלנו. מפירי הבידוד הם הבעיה של כולנו. זו הדרך שבו המחלה מתפשטת כעת ואיך שנכנסים וריאנטים לארץ. חובת הבידוד חייבת להיות במודעות של כולנו", הוא הוסיף. "אם ילד שהה בחו"ל ומגיע למחרת לבית הספר, זה לא בסדר. וכולם צריכים לומר את זה לו ולהוריו".
פרופ' אש קרא לשקול את חיוניות הטיסות לחו"ל, והוסיף כי "זה לא זמן נכון לטוס עם ילדים שאינם מחוסנים". הוא התייחס גם לשיעורי ההתחסנות בישראל: "צריך להגיע לרמת מחוסנות - מתחסנים ומאומתים לשעבר, של לפחות 80% ואולי אפילו יותר מזה כדי להגיע לחסינות עדר. אנחנו עדיין רחוקים מהמספר הזה".
פרויקטור הקורונה נשאל מדוע דווקא עכשיו מתרחשת התפרצות, אחרי שבשבועות האחרונים התחלואה הייתה נמוכה - והשיב: "אני לא יודע בוודאות למה ההתפרצות עכשיו ולא לפני חודש. היו לנו התפרצויות בשבועות האחרונים, אבל לא כמו שחווינו בימים אלה. למה עכשיו ההתפרצות גדולה? אני לא יודע לא יכול לומר אני לא בטוח שתהיה לנו תשובה לשאלה הזו. לגבי התפרצויות עתידיות - אני יכול לומר שצריך לעצור את כניסת הווריאנטים. אי אפשר למנוע כניסה בצורה מוחלטת, אולי רק באמצעות סגירה מוחלטת של השמיים".
אתמול אובחנו כחיוביים לקורונה 138 ישראלים, המספר הגבוה ביותר מאז 20 באפריל. זהו היום השלישי ברציפות שבו מספר החולים היומי גבוה מ-100. היישוב עם מספר החולים הגדול ביותר, 122, הוא בנימינה גבעת-עדה, שם נדבקו תלמידים רבים בבית הספר. בעקבות המספר הגבוה הפך היישוב לאדום. במודיעין-מכבים-רעות, שהפך ליישוב צהוב, יש 71 חולים פעילים.
בתל אביב 36 חולים פעילים, בכפר סבא 36, בירושלים 33, בכוכב יאיר 31 ובהרצליה 21. ביתר היישובים מספר החולים הפעילים הוא פחות מ-15, וישנם גם לא מעט יישובים שבהם אין תחלואה כלל.
בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 26 חולים במצב קשה. על פי נתוני משרד הבריאות, אחד המאושפזים שמצבו קשה הוא ילד שלא חוסן. משרד הבריאות אינו מספק פרטים על גילו של המאושפז או מקום מגוריו. למעשה, 84% מהחולים הקשים לא התחסנו נגד קורונה. 18 מתוך החולים הקשים מחוברים למכונות הנשמה.
בצל העלייה החדה בתחלואה בימים האחרונים, חלה גם עלייה במספר המתחסנים – רובם בני 12 עד 15, שחיסונם החל לפני כמה שבועות. אתמול קיבלו 10,467 ישראלים את מנת החיסון הראשונה. מדובר במספר המתחסנים היומי הגבוה ביותר במנה הראשונה מאז 24 במרץ. בנוסף קיבלו עוד 1,059 ישראלים את מנת החיסון השנייה.
מנתוני משרד הבריאות עולה כי מתחילת השבוע קיבלו את מנת החיסון הראשונה 25,414 ישראלים ו-4,210 קיבלו את המנה השנייה של החיסון. המנהל הרפואי של פייזר ישראל הדגיש היום באולפן ynet שהחברה לא מודאגת למרות ההתפרצות, שכן "מחקרים שעשינו, כולל במקומות שבהם הווריאנט ההודי תפס את המקום הראשון, מצביעים על יעילות מאוד גבוהה של החיסון".
בפילוח לגילאים עולה כי כ-3,000 מתלמידי כיתות ו' התחסנו – כלומר כ-4% מסך כל התלמידים בשכבת גיל זו. בנוסף התחסנו כ-31 אלף תלמידי כיתות ז'-ט', המהווים 7% בשכבת הגיל. לפי נתוני משרד הבריאות טרם התחסנו 462 אלף תלמידים בכיתות ו'-ט', אך לפי התמעטות התורים באתרי קופות החולים – סביר להניח שהורים רבים קבעו תור לילדיהם להתחסן בימים הקרובים.
קורונה בביוב באשקלון
משרד הבריאות הודיע הערב (ה'), כי "במעקב ובבדיקות לזיהוי תחלואה סמויה במי שפכים שנערך לאחרונה באשקלון, אותרו סימנים להימצאותו של וריאנט הודי של נגיף הקורונה. תוצאה זו מעלה חשש כי תושבים בעיר נדבקו בנגיף".
מהמשרד נמסר עוד, כי "מי שסובל מאחד או יותר מהתסמינים הבאים: חום, שיעול, קשיי נשימה וחולשה או כל מי שיש חשד מסיבה כלשהי שנדבק במחלה מתבקש להגיע ולהיבדק בהקדם, כדי למנוע התפרצות קורונה בעיר.
"יודגש כי ישנם מוקדי התפרצות שונים, בהם ישנם מאומתים ואילו באשקלון מספר המאומתים נמוך ביחס לממצאים שנוטרו בביוב. על כן, אנו מבקשים מהציבור להישמע להנחיות וללכת להיבדק לאבחון תחלואה ובכך למנוע את ההתפרצויות".