כולל הקריות, חיפה וטבריה: האוצר מציג מתווה פיצויים מעודכן לעסקים בצפון
כולל הקריות, חיפה וטבריה: האוצר מציג מתווה פיצויים מעודכן לעסקים בצפון
המתווה הוא לחודשים ספטמבר אוקטובר, כאשר חלק מיישובי הקריות מצטרף למסלול "מחזורים ושכר", בו אפשר לקבל פיצוי מלא של עד 5 מיליון שקל. חיפה וטבריה לראשונה כלולות במסלול "הוצאות מזכות". גפני מתח ביקורת על הממשלה: "יש כאן משהו חדש, הממשלה לא מדברת עם ועדת הכספים. אתם לא יכולים לאשר לבד תקציב"
משרד האוצר הציג הבוקר (ג') בוועדת הכספים את מתווה הפיצויים לעסקים לחודשים ספטמבר ואוקטובר. על רקע החמרת המצב הביטחוני בצפון במהלך החודשיים האחרונים, המתווה כולל שני שינויים משמעותיים.
השינוי הראשון הוא הכנסת חלק מיישובי הקריות, ביניהם קרית ביאליק, קרית אתא, קרית מוצקין וקרית ים, למסלול הפיצויים "מחזורים ושכר". זהו מסלול פיצויים נדיב ביחס למסלולים האחרים, שנועד ליישובים שחלו בהם הגבלות מחמירות של מערכת הביטחון. במסלול זה אפשר לקבל פיצוי מלא על ירידת המחזור של העסק עד לתקרה של 5 מיליון שקל לעסק.
יישובים אלו יצטרפו ליישובי הצפון שכבר זכאים כיום להגיש פיצויים על אובדן ההכנסות בחודשים האחרונים במסגרת מסלול זה - יישובי רמת הגולן והגליל העליון, כולל כרמיאל ועכו.
השינוי המשמעותי השני הוא לראשונה הכללת חיפה, וכן יתר יישובי המפרץ, יחד עם יישובי גליל מרכז וגליל תחתון, כולל טבריה, וכן חלק מיישובי איזור העמקים, למסלול הפיצויים "הוצאות מזכות" עבור החודשים ספטמבר ואוקטובר. בנוסף, יישובי הקריות שלא נכללים במסלול "מחזורים ושכר", במרכזם קרית שמואל וקרית חיים, יכללו תחת מסלול זה.
במסלול זה עסקים שהמחזור שלהם ירד ביותר מ-25% יכולים לקבל פיצוי חלקי על הוצאות שכר וכן הוצאות נוספות.
בדיון הושמעה ביקורת מצד חברי כנסת וראשי רשויות על ההבחנה בין היישובים השונים. סמנכ"ל משרד האוצר, יוראי מצלאוי, שהציג את המתווה, הסביר כי ההבחנה בין היישובים השונים מבוססת על הנחיות פיקוד העורף, וכי "המטרה היא להכניס את כולם תחת מטריה אחת של מתווה פיצויים. המתווה לא ייתן מענה אחיד לכולם, אבל הוא ייתן מענה לכולם. אין איזור שהשתנו בו הנחיות פיקוד העורף לרעה מאז ה-22.9 והוא לא מקבל כעת מענה במתווה". עוד ציין מלאוי כי השאיפה היא עד אמצע נובמבר להביא את המתווה לאישור ועדת הכספים.
יו"ר ועדת הכספים משה גפני, אמר בתחילת הדיון שהוא מקיים אותו על אף שהממשלה ביקשה ממנו לא לעשות זאת, לנוכח החמרת המצב הביטחוני, ובשל בקשה של חברת הכנסת אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי) לקיים דיון דחוף בנושא.
נוכח ביקורת מצד פרקש הכהן על כך שרק כעת מציגה הממשלה מתווה לחודשים ספטמבר-אוקטובר, השיב מצלאוי שהאוצר המתין לרגע האחרון כדי "לקבל תמונת מצב בהירה ככל שניתן" על מצב היישובים. מצלאוי הוסיף כי גם אם המתווה היה כבר מאושר, רק ב-15.11 יוכלו עסקים להתחיל להגיש פיצויים עבור החודשים ספטמבר-אוקטובר. על כך השיבה פרקש הכהן: "אל תיתן תירוצים כאלו. זה לא מכבד אותך".
אומנם הדיון עסק במתווה הפיצויים לעסקים, אך המתחים בקואליציה סביב אישור תקציב המדינה, נוכח דרישת המפלגות החרדיות לאשר קודם לכן חוק גיוס, נכחו בו. "אני רואה בתקשורת שדנים על תקציב מדינה", אמר גפני לסמנכ"ל האוצר. "איתי לא דיבר איש. יש כאן משהו חדש: לא מדברים עם ועדת הכספים. אתם לא יכולים לאשר לבד תקציב".