סגור

בלעדי
נטו נגד הדירקטורים בשולץ: "נערכתם להקפאת הליכים וצברתם מזומנים"

חברת המזון טוענת כי שולץ חייבת לה 5 מיליון שקל, וכי הדירקטורים הערימו עליה - וגרמו לה להמשיך ולספק סחורה לחברת ההסעדה; במקביל הגישה נטו לבית המשפט את תגובתה לבקשת שולץ להוציא צו עיכוב הליכים: "מצבה הכלכלי לא קשור לקורונה - אלא לניהול כושל ורשלני"

חברת המזון נטו מלינדה רואה בדירקטורים ובנושאי המשרה בחברת ההסעדה שולץ, שבשליטת קרן אייפקס, אחראים אישית לנזקים שנגרמו לה. נטו, שבבעלות משפחת עזרא ונור יסכה, מאשימה את הדירקטורים בשולץ כי הערימו על חברת המזון וגרמו לה להמשיך לספק סחורה לחברת ההסעדה, תוך הגדלת החוב הכספי ומתוך ידיעה שקיים ספק אם זו תחזיר את החוב. החוב של שולץ לנטו מסתכם ב-5 מיליון שקל: כ-3 מיליון שקל חוב, ו- 2 מיליון שקל נוספים שהלוותה נטו לשולץ, בערבות בנקאית ממזרחי טפחות.
אתמול (ג') שיגרה נטו, באמצעות עו"ד רם דקל, מכתב לדירקטוריון שולץ עליו ממוענים זהבית כהן (מנהלת אייפקס ישראל), ארז נחום, אורנה הוזמן בכור, איתי שילוני, משה ניזרי - המנכ"ל שפרש לאחרונה משולץ, ויונתן דימור - סמנכ"ל הכספים, וציינה כי הבקשה לעיכוב הליכים הדהימה אותה והוסתרה מהנושים.
מהמכתב עולה כי במקביל לבקשה של שולץ מבית המשפט לעיכוב הליכים כדי להימנע מחדלות פירעון, פנתה חברת ההסעדה לנטו ומסרה לה כי היא ערוכה להמשיך ולרכוש ממנה סחורה במזומן. עו"ד דקל טוען כי "עובדה זו מלמדת כי שולץ נערכה להקפאת הליכים וצברה לשם כך מזומנים". נטו דחתה את ההצעה של שולץ.
נטו ציינה בפני הדירקטורים של שולץ כי היא רואה "בכל אחד ואחד מכם אחראי אישית למלוא נזקיה עקב המצב אליו הגיעה החברה בגובה נזקיה הצפויים של נטו". עוד מאשימה נטו את דירקטוריון ומנהלי שולץ כי התנהלות החברה מלמדת שהמצב שהביא את שולץ להגיש את הבקשה הוא לא ארוע פתאומי ובלתי צפוי, "ומזה תקופה ארוכה שהחברה מתנהלת – באחריותכם וידיעתכם – במימון דק, בגירעון ובהפסדים כבדים אשר ככל הנראה מומנו על ידי הספקים, כולל נטו".

2 צפייה בגלריה
זהבית כהן מנכלית קרן ההשקעות הפרטית אייפקס פרטנרס ישראל
זהבית כהן מנכלית קרן ההשקעות הפרטית אייפקס פרטנרס ישראל
זהבית כהן, מנכ"לית קרן אייפקס
(צילום: אוראל כהן)
נטו, כמו הספקית צח יבוא חומרי ניקוי, מאשימה את שולץ במצג שווא ובכך שהלוותה ממנה כסף והמשיכה לרכוש ממנה סחורות בהיקפים ניכרים תוך שהיא מגדילה את חלקה בחובות הספקים. "זאת עשיתם", כותב עו"ד דקל, "לאחר שקיבלתם ממרשתי הלוואה בסך 2 מיליון שקל תוך הצגת מצג שווא כי בכוונתכם 'לחזק את עסקי הסחר בין הספק ללקוח', ככתוב בהסכם ההלוואה".
נטו מאשימה את שולץ שמשך כל התקופה הזו לא יידעה אותה כי היא נמצאת בקשיים כלכליים, ושאולי לא תעמוד בהתחייבויות שלה כלפי נטו. "בדרך זו הערממתם על מרשתי" כתב בא כוחה של החברה לדירקטוריון שולץ. נטו מבקשת מהעומדים בראשה של שולץ להעביר לה בתוך שבעה ימים את הדו"חות הכספיים לשנת 2020, פרוטוקולים והחלטות של ישיבות הדירקטוריון, תכתובות בין חברי הדירקטוריון לבין רואי החשבון של שולץ (ארנסט אנד יאנג – א"י), תכתובות מול בנק מזרחי ועוד ומציינת כי תפעל נגדם אישית לפירעון החובות שצברה שולץ כלפיה.

"מצבה הכלכלי של שולץ לא קשור לקורונה"

בתוך כך, נטו מלינדה הגישה היום לבית המשפט המחוזי בתל אביב את תגובתה לבקשת שולץ להוציא צו עיכוב הליכים; לדבריה, חברת ההסעדה "נזכרה להגיש בקשה שמבוססת כל כולה על התיקון לחוק שתוקן בשל משבר הקורונה, ולייחס את מצבה הכלכלי כביכול למשבר הקורונה. אלא, שמצבה הכלכלי כל כולו מקורו בניהול כושל ורשלני, סדרת החלטות גרועות, התקשרות בחוזים במחירי הפסד ועוד. הקשיים ששולץ מפרטת לא נבעו רובם ככולם ממשבר הקורונה, ובוודאי לא החלו לאחרונה. ככל וחלילה יועכבו ההליכים הדבר יאפשר לשולץ להגדיל את חובותיה, להמשיך לבזבז את המזומנים שבקופתה ולקיים חוזים במחירי הפסד, במקום להשתמש במזומנים אלו לפירעון החובות לנושיה".
משמעות צו עיכוב הליכים הוא הגנה לחברה מפני נושיה, על מנת לגבש הסדר חוב. היות ומדובר בהליך משפטי שהוא תוצר של תיקון לחוק שצמח למען חייבים בקורונה, גם אם יוצא צו עיכוב הליכים לא ימונה לחברה נאמן, אלא מנהל הסדר שאין לו סמכויות ניהול. יש לציין כי התיקון לחוק לא מצריך הוכחת קשר סיבתי בין הקשיים של שולץ לקורונה.

"לחזק את הקשר"

נטו טוענת, באמצעות עו"ד דקל, כי חברת שולץ פנתה לנטו לפני כשנה וביקשה ממנה להעמיד לה הלוואה של שני מליון שקל כדי "לחזק את עסקי הסחר בין הספק ללקוח" בין החברות. כבטוחה לפירעון ההלוואה מסרה שולץ לנטו ערבות בנקאית. "ניתן ללמוד מכך ששולץ הסתירה מנטו את מצבה הקשה ונימקה את בקשת ההלוואה ברצונה 'לחזק את עסקי הסחר' עם נטו. באופן זה הצליחה להגדיל את החוב השוטף שלה לנטו אשר להבדיל מההלוואה – אינו מובטח. עתה, בעזות מצח מאין כמותה מבקשת שולץ לעכב גם את מימוש הערבות הבנקאית דבר שלא יעלה על הדעת וללא כל סיבה סבירה".
עוד טוענת נטו, כי "הסיבה האמיתית שהביאה את שולץ להגישה עתה היא העובדה שבקשה לעיכוב ביצוע פסק דין שניתן נגדה על סך של 4 מיליון שקל נדחתה חלקית על ידי בית המשפט העליון שהורה לה ביום 1.11.21 לשלם 1.75 מיליון שקל. הליכי הוצל"פ בהם נקט אותו נושה (חברת צח ייבוא ושיווק חומרי ניקוי וכלים חד פעמיים, ל"ד) מפריעים והם הסיבה האמיתית לכך ששבוע לאחר אותה החלטה שולץ נחפזה להגיש בקשה. ככל וחלילה יעוכבו ההליכים הדבר יאפשר לשולץ להגדיל את חובותיה, להמשיך לבזבז את המזומנים שבקופתה לקיום חוזים במחירי הפסד, במקום להשתמש במזומנים אלו לפירעון החובות לנושיה", נטען.

2 צפייה בגלריה
עו"ד רם דקל
עו"ד רם דקל
עו"ד רם דקל
(צילום: אוראל כהן)
גם הנושה חברת צח ייבוא ושיווק חומרי ניקוי וכלים חד פעמיים מתנגדת בתוקף לבקשה לעיכוב הליכים, "שכל תכליתה למלט את שולץ מתשלום פסק הדין שניתן נגדה", מציין בתגובה עו"ד רוברטו חייט, בא כוח חברת צח.

המועמדים למנהל ההסדר

בתוך כך נודע כי הממונה על הליכי חדלות פירעון הודיעה לבית המשפט באמצעות נציגתה, עו"ד שרון קשפיץ, כי לממונה אין התנגדות כי בית משפט יורה על עיכוב הליכים. הממונה גם המליצה על מועמדים לתפקיד מנהל ההסדר: עו"ד דן פרידמן, עו"ד סיגל רוזן רכב, עו"ד אבנר כהן, עו"ד אמיר פלמר ועו"ד אשר אנגלמן.
כמו כן, מאות עובדים בחברה, המיוצגים על ידי עוה"ד גלילה ואלון הורנשטיין, הודיעו לבית המשפט כי הם תומכים במתן צו עיכוב הליכים לצורך מתן הזדמנות לגיבוש הסדר חוב של החברה. לטענת העובדים, "האלטרנטיבה הצפויה באם לא יינתן צו העיכוב הינו הליך של פירוק החברה אשר ירע באופן אבסולוטי את מצבם של הנושים העובדים". גם שטראוס גרופ, הטוענת לנשייה של כ-1.2 מיליון שקל, הודיעה באמצעות עו"ד רונן מנור כי אינה מתנגדת למתן צו עיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב למשך 60 יום בלבד.
חברת ההסעדה שולץ הגישה בתחילת השבוע לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לעיכוב הליכים למשך 3 חודשים לצורך גיבוש הסדר חוב. חובות החברה לנושיה עומדים על כ-60 מיליון שקל ויש לה גם חוב כלפי הבעלים של כ-40 מיליון שקל. החברה מעסיקה כיום כ-550 עובדים (130 מהם בחל"ת).
מהנהלת שולץ ונושאי המשרה, נמסר כי "המכתב מטעם נטו מעלה כלפיהם טענות סרק בלתי נכונות. ההנהלה מרוכזת כעת יחד עם עובדי החברה במאמצים להבריא את החברה ולאפשר לה להמשיך לפעול".