סגור
הפגנה של המגזר החרדי נגד גיוס לצה"ל
הפגנת חרדים נגד הגיוס. ההכרעה תיפול בבג"ץ (צילום: שאול גולן)

פרשנות
הקומבינה החדשה של הקואליציה: השתמטות בלי חוק ובלי סנקציות

העברת חוק ההנחות למשתמטים יחד עם עדכון תקציב הישיבות יאפשרו לקואליציה לעקוף את החלטות בג"ץ ולחרדים להמשיך להשתמט בלי להיפגע כלכלית 

אם יעבור חוק ההנחות למשתמטים שמקדמת הקואליציה, עלול להיווצר בראשית 2025 מצב שבו בעצם אין כל סנקציות כלכליות על תלמידי ישיבות משתמטים. החוק אמור לעקוף את האיסור שהטילה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה על מתן הנחות לאברכים משתמטים במעונות יום.
במקביל תעשה הקואליציה ניסיון בראשית השנה לחלק מחדש את תקציב הישיבות כולו לתלמידים שלא איבדו את מעמד דחיית השירות. כך חותרת הקואליציה למצב שבו לא רק שאין חוק השתמטות אלא גם אין כל מחיר לאברכים המשתמטים.
היום התברר שיהדות התורה תקדם הצעת חוק שתאפשר הענקת הנחות במעונות יום לאברכים משתמטים. מסתמן שהיא תסתפק בשלב זה בהעברת הצעת החוק הזו כתנאי לאישור תקציב המדינה ואישור חוק ההשתמטות יידחה. זאת, למרות האיומים של שר הבינוי יצחק גולדקנופף ולאחר שלעמדתו לא נמצאה תמיכה בסיעה. ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון בהצעת החוק כבר בראשית השבוע הבא.
אם בלשכת גולדקנופף טענו בשבוע שעבר שהליכה לבחירות עלולה להביא לחרדים ממשלה טובה יותר, נראה ששותפיו באגודת ישראל ודגל התורה אינם שותפים להערכה זו. אבל אין עדיין ויתור באופן רשמי על חוק ההשתמטות.
כידוע, למרות פסיקת בג"ץ שיש לגייס את תלמיד הישיבות, לא גויס עד היום אף תלמיד ישיבה בכפייה. עם זאת, הוטלו על תלמידי הישיבות שתי סנקציות כלכליות. בג"ץ קבע שלא ניתן לממן מתקציב הישיבות תלמידי ישיבה שהיו צריכים להיות בצבא. המשמעות היא שנשללה מהישיבות לרווקים תמיכה של 480 שקל לחודש ומכוללי האברכים תמיכה של 850 שקל לחודש. בסך הכל אפשר להעריך את הכסף שהוקפא ב־300 מיליון שקל לשנה.
בעקבות פסיקת בג"ץ קבעה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה שגם לא ניתן להעניק להם הנחות במעונות יום. המשמעות היא ש־6,700 אברכים משתמטים שלהם כעשרת אלפים ילדים איבדו את ההנחה בגובה של 2,300-1,300 שקל לילד. הסכום הזה הוא המרכיב החשוב ביותר בסל ההטבות לאברך שמאפשר לגברים החרדים להשתמט לא רק מצבא אלא גם מעבודה. כדי למנוע את אובדן ההנחה מעכב שר העבודה יואב בן צור מש"ס את פרסום מבחני ההנחות לכל ההורים, כולל 20 אלף הורים חרדים אחרים.
עכשיו מתברר שהאסטרטגיה החדשה של הקואליציה היא שחוק ההשתמטות יחכה אבל לא תהיה לו שום משמעות כלכלית. מדובר בהצעת חוק שיזם יו"ר ועדת הרווחה של הכנסת ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה וחתומים עליה כל חברי הסיעה וכן חברי כנסת מש"ס ומסיעות קואליציה אחרות, שלפיה ההנחות במעונות היום יתחשבו רק במצב התעסוקתי של האשה.
על פי הצעת החוק, "על אף האמור במבחני התמיכה ובנוהל, לשם בחינת סדר הקדימות לקבלה למעון יום ולהשתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד בו, יובא בחשבון מצבה התעסוקתי או הלימודי של האם בלבד".
בדברי ההסבר להצעת החוק נטען ש"ביטול ההנחה במעונות יום ומשפחתונים, לנשים עובדות, בזיקה לבני זוגם שבחרו להקדיש את חייהם ללימוד התורה, סותרת את יסודות כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק. לא ייתכן שבמדינת היהודים נמנע מאמהות לצאת לעבוד ולהביא פת־לחם לפי הטף על ידי ביטול ההנחות במעונות היום והמשפחתונים". מתברר שאפשר לרתום רטוריקה חוקתית של זכויות האדם אפילו כדי להצדיק אפליה בין דם לדם.
בהודעה רשמית של סיעת יהדות התורה נאמר ש"אייכלר הציג בפני הסיעה את הצעת החוק שהעלה בכנסת, עליה חתומים כל חברי הסיעה, בנושא השתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד במעונות. הסיעה דורשת מהנהלת הקואליציה לקדם את הצעת החוק הזו ב־3 קריאות במהירות האפשרית”.
אם הצעת חוק תעבור, עלול להיווצר בראשית השנה הבאה מצב שבו בפועל אין כל סנקציות כלכליות על תלמידי הישיבות המשתמטים. המשמעות הישירה של החלטת בג"ץ בנושא תקצוב בחורי ישיבות משתמטים היתה הקפאת סכום של 300 מיליון שקל (400 מיליון שקל בחישוב שנתי) שבו תוקצבו תלמידי ישיבות ואברכים שאיבדו את דחיית השירות. הממשלה רצתה לחלק מחדש את הכסף לתלמידי הישיבות האחרים (להעלות את שווי הנקודה), אלא שהיועמ"שית אסרה על כל קומבינה.
לקראת תקציב 2025 צפוי שהממשלה תטען שהתלמידים המשתמטים אינם נכללים כלל בחישוב, מה שיעלה אוטומטית את שווי הנקודה ובעצם יחזיר את הכסף לישיבות, גם אם לא בהכרח לאותן ישיבות. כמו בכל נושא גם בעימות הזה, ההכרעה תיפול כנראה בבג"ץ.