סערת חוק הג'ובים לרבנים: נתניהו מנסה להגיע לפשרה; בן גביר: לא ניתן יד לדיל פוליטי
סערת חוק הג'ובים לרבנים: נתניהו מנסה להגיע לפשרה; בן גביר: לא ניתן יד לדיל פוליטי
לקראת ההצבעה מחר על חוק הרבנים שמעורר מחלוקת בקואליציה, ראש הממשלה ייוועד הערב עם ראשי רשויות. בליכוד הדיחו היום מוועדת החוקה את הח"כים סעדה וגוטליב המתנגדים כדי להשיג רוב. ראש עיריית אשקלון: "אתם מממנים לי רבנים? קודם תטפלו בעיר". יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס: "לא יכול להיות שבדימונה ואשקלון יהיה רב מבני ברק"
סערת חוק הרבנים - ראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניין להגיע לפשרה על החוק, כך שהרוב לנציגי הרשות המקומית בגוף הבוחר של הרבנים יגדל. זאת לאחר שהיום התרחבו הבקיעים בקואליציה סביב החוק השנוי במחלוקת. אחרי ששני הח"כים מהליכוד טלי גוטליב ומשה סעדה התנגדו היום (ג') להעברת החוק בוועדת חוקה, החליפו בליכוד את השניים במהלך כוחני וחריג תוך הרחקתם לצמיתות מהוועדה, כדי להעביר מחר את החוק בוועדה.
ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) שהתנגד גם הוא, לא יודח, שכן המקום של עוצמה יהודית בוועדת החוקה נקבע בחלוקה בהסכם הקואליציוני. הקואליציה יכולה להחליפו רק בנציג מטעם עוצמה יהודית וכל הח"כים במפלגה של בן גביר מתנגדים לחוק הרבנים. לכן, גם לאחר החלפת הח"כים מהליכוד בח"כים אחרים לטובת אישור החוק לקריאה ראשונה – הכוח נותר בידיים של בן גביר. אם נציגי עוצמה יהודית יעמדו בסירובם – לליכוד לא יהיה רוב במליאה.
בתוך כך, עוצמה יהודית הודיעה כי לא תתן יד ל"דיל פוליטי בין נתניהו ודרעי לחבר ועדת חוקה מנסור עבאס שהסכים להימנע בהצבעה על חוק הרבנים של ש"ס. מקווים שגם בליכוד לא יתנו יד לדיל כזה". משמעות ההודעה היא שכאמור בלי עוצמה יהודית, אין לקואליציה רוב במליאה אלא אם ישכנעו 8 ח"כים מהמפלגות הערביות להיעדר. ברעם הודיעו הערב שטרם החליטו איך יצביע מחר נציגה בוועדה.
גורמים בקואליציה טוענים הערב שבן גביר דורש מנתניהו למנותו כחבר בקבינט המלחמה המצומצם בתמורה לתמיכת מפלגתו בחוק הרבנים. בש"ס טוענים שבן גביר רוצה את מינויו של הרב שמואל אליהו כרב הראשי הספרדי. שמואל אליהו הוא אביו של השר עמיחי אליהו והוא משמש כיום כרב העיר צפת. לעומתו, דרעי רוצה למנות לתפקיד הרב הראשי הספרדי את אחיו יהודה דרעי או את הרב דוד יוסף, בנו של ראש מועצת חכמי ש"ס לשעבר עובדיה יוסף ז"ל והאח של הרב הצבאי הראשי המכהן יצחק יוסף.
ועדת החוקה דנה כאמור הבוקר בחוק לאחר. שהקואליציה התקשתה להשיג רוב בשל התנגדותם של חברי הוועדה משה סעדה וטלי גוטליב מהליכוד ויצחק קרויזר מעוצמה יהודית, הודיע יו"ר הוועדה רוטמן כי לא תתקיים היום הצבעה וכי היא נדחית למחר (ד') בבוקר. בסיעת הליכוד החליטו כי הח"כים סעדה וגוטליב שמתנגדים לחוק יודחו מהוועדה לצמיתות ויוחלפו בח"כים אחרים כדי להבטיח שההצעה תעבור בוועדה.
השניים צפויים להצביע נגד חוק הרבנים בקריאה הראשונה, כך שמספר התומכים בו יירד ל-62 מול 58 לאופוזיציה. אם עוד 2 ח"כים מהקואליציה יתנגדו ובהנחה שכל ח"כי האופוזיציה יתנגדו - יהיה תיקו בהצבעה. בתגובה על ההדחה מוועדת החוקה אמרה גוטליב: "אין סמכות לעשות זאת, בוחרי הליכוד - אני מתביישת שיו״ר הקואליציה כץ הוא פיון של דרעי ונתניהו. משרתם של אדונים. גועל נפש".
יותר רבני ערים בשכר
הציונות הדתית וש"ס מקדמות את "חוק הרבנים" כדי למלא 46 תקנים פנויים לרבני הערים. הצעת החוק תאפשר בין היתר את הגדלת מספר רבני הערים שמקבלים משכורת ואף תיתן לשר לשירותי דת לכפות מינוי רב על ערים שלא מעוניינות בכך. החוק חיוני לשתי המפלגות כדי שיוכלו לשלוט בגופים הבוחרים ולהבטיח את בחירת אנשיהם.
לקואליציה רוב של 9 ח"כים בוועדה מול 7 לאופוזיציה. בניכוי שלושת הח"כים המתנגדים, יש לקואליציה "על הנייר" רק 6 ח"כים. בש"ס דורשים להטיל משמעת קואליציונית על כל חברי הקואליציה בהצבעות בוועדה ובמליאה. יו"ר ש"ס אריה דרעי איים בימים האחרונים בפירוק הקואליציה אם החוק לא יעבור, ועקב כך נכנע לו ראש הממשלה בנימין נתניהו שהורה על קידומו.
יו"ר הוועדה רוטמן פנה בפתח הדיון לגוטליב וסעדה: "בושה וחרפה שמכל הנושאים, שלושה חודשים של דשדוש ברפיח ישבנו ושתקנו, אבל על חוק הרבנים נשבור את הכלים". גוטליב השיבה לו: "יכולת לדחות את הדיון". רוטמן הוסיף: "לגיטימי מאוד לנהל את הדיון הזה ולחלוק על החוק וגם על מועד החקיקה שלו. כל מה שאני מבקש מכם זה טיפה פרופורציות. באתי בדברים עם ראשי הקואליציה, והם באו גם בדברים איתי, ואני אמרתי להם: חברים, היו חוקים פי אלף יותר מורכבים ויותר רגישים, והגענו להסכמות וריבענו את המעגל. הודעתי להם והם הודיעו לי שאני מקצה את הישיבה הזו לדיון ענייני, ואם לא נגיע להסכמות הוא לא יעלה להצבעה בסוף הדיון הזה".
במהלך דבריו של רוטמן, מחה ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד): "חזרת ל-6 באוקטובר, שמחה רוטמן" - והוצא מהדיון. רוטמן טען: "האופוזיציה באה לריב, הם לא רוצים להגיע לשיח של הסכמות". ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) תקפה: "אין שיח".
ראש עיריית אשקלון תומר גלאם אמר: "אין שום היגיון להעביר את החוק הזה היום. החוק הזה יוביל לפירוק הממשלה". יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, אמר למנכ"ל משרד הדתות יהודה אבידן: "עכשיו אתם עסוקים בג'ובים ובשחיתויות וקומבינות? אנחנו נראה לכם מה זה".
ראשי הרשויות המקומיות מחו על כך שהם יצטרכו לממן את תקני הרבנים מתקציביהם. בעקבות כך הודיע רוטמן כי יהיה סעיף בחוק שיאפשר למשרד הדתות לממן את העסקתם. גלאם מחה: "אתם צריכים להתבייש. אתה מושיב אותי כאן לדיון שעה בזמן שאני צריך להתמודד עם הבעיות של העיר. אני חושב שאתה לא מאמין בחוק הזה. החקיקה המטומטמת הזו תביא לפיזור הכנסת. אני מקושש שקלים לגמור את השנה, ואתם מממנים לי רבנים. מי שייתן יד לחקיקה כזו לפני שתטפלו באשקלון - לא יהיה חבר כנסת בפעם הבאה".
ח"כ גלעד קריב (העבודה) ביקש לקבל חוות דעת משפטית על אחד הסעיפים וסורב. רוטמן אמר לו: "גלעד אתה מפריע", וקריב השיב: "אני יודע שאני מפריע. נשלחתי לכאן כדי להפריע לחקיקה הגרועה והדורסנית הזו. ברוך הבא, זו אופוזיציה". רוטמן השיב: "אני שמח שאמרת את זה בצורה גלויה" - והוציא אותו מהוועדה.
ביבס: "הסמכות היא שלנו. 'עשה לך רב' - זה רב שלי. לא יכול להיות שבמודיעין, דימונה ואשקלון יהיה רב מבני ברק. רוצים לעשות קומבינה שלמעלה (משרד הדתות - צ"ז) יבחרו את הרב שלנו. יש פה ציניות, קומבינות, מחטף לייצר משרות של אנשים שייכנסו פנימה. אנחנו מתנגדים לחוק כי אנחנו אלה שצריכים לבחור את הרב שלנו". עוד התייחס ביבס לתוספת רבני השכונות המתוכננת בחוק: "אף אחד בכלל לא רוצה רבני שכונות". ביבס סיכם: "אני בעד למנות רב, אבל אם הרעיון הוא לסדר ג'וב - זה לא יקרה. הגיע הזמן לעצור את זה, אנחנו במלחמה. זה מה שהמדינה צריכה להתעסק היום?".
ראש עיריית דימונה, בני ביטון: "אנחנו לא ניתן לחוק הזה לעבור. אני החבר הכי טוב של ביבי נתניהו. אני מפרגן לראש הממשלה. אני קורא פה קריאה נרגשת לחברי וידידי אריה דרעי - אני חושב שזו טעות חמורה לקדם את החוק בתקופה של מלחמה. אני צריך להתעסק עכשיו באם יהיה לי רב או לא? אני עושה את הקברים, איפה המועצה הדתית ומשרד הדתות? אני עושה הכל למען הדת בעיר הזאת. אם אתם רוצים להפיל את הממשלה, זו המתכונת, ואני לא רוצה ללכת לבחירות. החוק הזה הוא ביזיון אחד גדול".
ח"כ משה סעדה: "החוק הזה לא מביא שלום ולא מביא נועם. העיתוי להבאת החוק הוא רע ובעייתי כי אנו במלחמה ואחדות. גם במהות החוק בעייתי. אנו רוצים שהציבור והרשויות יבחרו את הרבנים. את החזרת החוק לוועדה גילינו באבחת ווטסאפ. ביקשנו לדחות את הדיון בשבוע וסורבנו. במקום שנראה מנהיגים נראה עסקנים".
ח"כ טלי גוטליב תקפה את יו"ר הוועדה: "הצביעות של רוטמן עלתה לי עד לכאן. אמר לי כדי ללחוץ עליי לא להתנגד שאני לא יצאתי נגד הדשדוש ברפיח - את כל קולי שמתי על השולחנות פה כדי לדרוש מההנהגה לנצח. אסור היה להביא את החוק במלחמה כי זה לא הזמן לבזבז את הדיונים. זה נראה כל כך נורא".