סגור

הממשלה כבר לא מסתירה את זה - פיתוח הכפר נמחק מהאג'נדה

מזה מספר חודשים, מאז השבעה באוקטובר, המושגים מושבים קיבוצים וישובים קהילתיים, מושגים שבשלושת העשורים האחרונים נדחקו החוצה מסדר היום הציבורי – הפכו להיות שיחת היום: מצב החיטה בבארי, דינם של לולי המטילות באביבים, ומצב כיתת הכוננות בנתיב העשרה, נהיו חלק מסדר היום הציבורי.
זאת ועוד, בחדר הישיבות המרכזי של מועצה אזורית אשכול התכנסו השבוע כשלושים נציגים מכל יישובי המועצות האזוריות של מערב הנגב. מועצה אזורית אשכול, בשיתוף תנועת המושבים יזמו, לנוכח המציאות באזור העוטף, קורס חדש למנהלי קהילה. גילוי נאות, גם אני לקחתי חלק בהוראת הקורס. אם נבקש ללמוד דבר מעצם קיומו בעת הזאת נבין כי חוסן, לכידות חברתית וקהילתיות בהתיישבות הכפרית, נושאים שהיו בעבר נחלתם של קומץ חוקרים "משוגעים לדבר" ממדעי החברה הפכו בתשעת החודשים לסוגיית מפתח.
לא אגזים אם אומר כי השאלה מהם המפתחות לשיקום ופיתוח יישובי העוטף וההתיישבות על גבול הלבנון הפכו לסוגיית ליבה בחברה הישראלית. אתמול התכנסה ממשלת ישראל, ואחרי תשעה חודשים של מלחמה עקובה מדם וכאב דנה בסוגיה העקרונית והחשובה האם לשנות את שמו של משרד החקלאות ופיתוח הכפר לשם החדש משרד החקלאות וביטחון המזון. למי ממכם שהחסיר נשימה או דפיקת לב – אני מבקש להרגיע, הצעת השינוי התקבלה ולמשרד החקלאות יש שם חדש.
1 צפייה בגלריה
ד"ר אבי שניידר סוציולוג בביה"ס למדעי ההתנהגות ודיקן הסטודנטים במכללה למינהל
ד"ר אבי שניידר סוציולוג בביה"ס למדעי ההתנהגות ודיקן הסטודנטים במכללה למינהל
ד"ר אבי שניידר
(צילום: עידן גרוס)
על סדר היום הציבורי בישראל יש כמובן נושאים רבים חשובים אולם בתוך סדר יום זה מקומו של סוגיית "פיתוח הכפר" הפך להיות סוגית ליבה: השאלות מתי יחזרו תושבי בארי ואביבים ליישובם? ומה עתידם של הקהילות בניר עוז ומרגליות? במובנים מסוימים אינן שאלות טכניות. הן האירועים שבכוחם לייצר את תמונת הניצחון המיוחלת לה ישראל מחכה תשעה חודשים. מבלי להמעיט חלילה בחשיבות החזרת החטופים או מיטוט החמאס כותב שורות אלה מאמין כי השאלה כמה ילדים יהיו רשומים בגן בכפר עזה? ומה יהיה גורלם של הפועלים התאילנדים בבית הלל?ה שנה הבאה היא זאת שתלמד האם ניצחנו במלחמה או האם לאו.
נדמה לי כי אין חולק כי פיתוחו החברתי הכלכלי והפיזי של המרחב הכפרי הוא צו השעה. אבל ממשלת ישראל בחרה דווקא בעת הזאת להצהיר הצהרה הפוכה לגמרי. הבחירה של משרד החקלאות להתנתק דווקא עכשיו מהכותרת "פיתוח הכפר" ולהחליפה בכותרת של בטחון מסוג כל שהוא – אינה רק חוטאת חטא נוראי בשאלת התזמון הלא ראוי, היא מפספסת לגמרי את המהות האסטרטגית אליה נדרשת עכשיו ישראל.
עושה רושם שגם בנושא זה הממשלה מנותקת מהעשייה המהותית בה עוסק העם, לכן לא נותר אלא להגיד לשר החקלאות ובטחון המזון שהוביל את הרפורמה בשינוי השם – "הפוך דיכטר הפוך".
ד"ר אבי שניידר הינו סוציולוג בביה"ס למדעי ההתנהגות ודיקן הסטודנטים במכללה למינהל, מומחה בהתיישבות הכפרית בישראל ומחבר הספר "במקום מושבו — סולידריות במושב העובדים המתחדש"