מחלוקת בין המדינה למפונים על בניית שכונה חדשה בבארי
מחלוקת בין המדינה למפונים על בניית שכונה חדשה בבארי
משרד השיכון יזם הקמת שכונה חדשה בקיבוץ בארי. המפונים, שיידרשו לשלם מכיסם על הבנייה אך טרם קיבלו מענה ממס רכוש וממינהלת תקומה על היקף וסוג הפיצוי שיקבלו על ביתם שנחרב - לא מאשרים בינתיים את ההרחבה
מאות חברי קיבוץ בארי מתגוררים מאז 7 באוקטובר במלון בים המלח ועדיין לא יודעים מתי יוכלו לחזור לבתיהם. בזמן שהם מחכים למדינה שתציג את התוכניות ארוכות הטווח של מינהלת תקומה לשיקום הקיבוץ - הם מסרבים להתקדם עם תוכנית ההרחבה שלו, שאושרה עוד באוגוסט 2021, ובמסגרתה ניתן להתחיל לבנות כבר כעת 52 בתים חדשים, ועוד 140 נוספים בשלב הבא.
במשרד השיכון סבורים כי שכונה זו יכולה להאיץ את חזרת התושבים. לדברי מנהלת מינהל ענייני הכפר במשרד השיכון אסנת קמחי, "עבודות הפיתוח במתחם שבו 52 בתים כבר הושלמו כך שנותר רק לבנות אותם". אבל אספת חברים שבה נדונו האפשרויות הסתיימה בלי החלטות, משום שלחברים לא ידוע כמה כסף תשקיע המינהלת בחידוש ופיתוח הקיבוץ, בעוד שכדי לבנות את בתי ההרחבה — הם יצטרכו להשקיע מכספם. לשיקול הכלכלי מצטרף חוסר האמון במוסדות המדינה מאז הטבח.
"לאנשים קשה לקבל החלטה", אומר גורם בקיבוץ. "לא רוצים להשקיע כסף כשלא ברור מה יהיה המצב הביטחוני, ומצפים שהמדינה תבנה את הבתים בשכונות החדשות. אנשי תקומה לא אמרו לא, אבל לא אמרו כן. אנו במו"מ על כך".
בארי הוא מאחרוני הקיבוצים השיתופיים לכן החברים בו לא מקבלים משכורות, והחלטות בו מתקבלות במשותף.
הנוהג הוא כי חברים שגרים בשכונות וותיקות מקבלים בית חדש לפי ותק. המדינה מסבסדת חלקית תשתיות, הקיבוץ מממן חלקית את בניית הבתים והחברים משלמים מכיסם 500-800 אלף שקל.
כעת יש בתים רבים שבעיני התושבים לא ראויים למגורים, בעוד שלפי מס רכוש, תקציב קטן לשיפוץ מספיק כדי לכסות את הנזק. קמחי מסבירה כי "בשכונה המערבית נפגעו 44 בתים. התושבים אומרים לי 'אנחנו לא חוזרים לשכונה הזו'. יש בשכונה הזו 11 בתים שלא נפגעו אבל גם אליהם לא מוכנים לחזור. מבחינתי הבתים האלה הם טוטאל לוס נפשי".
לדעת קמחי, מינהלת תקומה "צריכה לסגור את כל האירוע מול מס רכוש. התושבים צריכים להבין איזה פיצוי יקבלו". להערכתה, עלויות שיקום הקיבוץ יהיו גבוהות מ־300 מיליון שקל. במינהלת תקומה מבקשים להכין תוכנית יסודית לשיקום כל יישובי העוטף ולהציג אותה במרץ, אך קמחי סבורה שהתמהמהות עלולה לפגוע בקהילת בארי. "אם רוצים לשקם את הקהילות האלה, הן צריכות לראות קיבוצים שנראים כמו לפני 7 באוקטובר, רק ככה הם יחזרו מהר. העבודה חייבת להתחיל עכשיו, דברים צריכים לקרות במקביל".
ממינהלת תקומה נמסר: "המענים לחברי קיבוץ בארי משולמים וישולמו על ידי המינהלת גם לפתרון הביניים בקיבוץ חצרים וגם לפתרון ארוך הטווח לשיקום ופיתוח הישוב".