סגור
משטרה שוטרים עם ציוד הגנה
שוטרים (ארכיון). במשטרה ובשב"ס מנסים לאשר תוספות שכר מאז תחילת המלחמה (צילום: REUTERS/Ammar Awad)

מאבק על גב השוטרים: המשטרה ושב"ס הכריזו על תוספות שכר - ללא תיאום עם האוצר

המפכ"ל ונציב שב"ס הודיעו על תוספת שכר של 240 מיליון שקל לשוטרים וסוהרים בגין שירות בתקופת המלחמה. באוצר זועמים: "החלטה חד-צדדית ולא חוקית". המפכ"ל דני לוי: "יש מי שחושב ששוטרים טובים להילחם אבל לא לקבל תגמול ראוי". ברקע: המאבק הפוליטי בין סמוטריץ' לבן גביר, שחתום על העלאת השכר

המשטרה והשב"ס הודיעו אתמול (ד') כי בסוף דצמבר תוענק תוספת שכר לשוטרים ולוחמי כליאה רבים בגין השירות שבין אוקטובר 2023 לינואר 2024. אולם, באוצר זועמים על כך שהתוספת לא תואמה איתם ומבקשים לעצור אותה. ברקע: המאבק הפוליטי בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שחתום על האגרת בה הוכרז על התוספות לשוטרים.
עלות התוספת היא כ-240 מיליון שקל (180 מיליון למשטרה ו-60 מיליון לשב"ס) - אלפי שקלים לכל שוטר או סוהר. הוויכוח בין הצדדים התלהט, ומפכ"ל המשטרה דני לוי האשים בתגובתו את האוצר במילים חריפות: "יש כאלו שסבורים ששוטרים טובים להילחם ולשלם בחייהם, אבל לא לקבל על כך תגמול שכרי הולם וראוי".
בנובמבר 2023, לאחר פרוץ המלחמה, צה"ל החליט להעלות את רמות הפעילות של חייליו אוטומטית, כך מי שהוגדר ברמה ב' הועלה לרמה גבוהה יותר, והשכר בהתאם. כפי שדווח בכלכליסט, התוספת התבצעה למורת רוחם של פקידי האוצר, ולמעשה התאפשרה רק בשל הפיקוח התקציבי החלקי של האוצר על צה"ל.
בסוף 2023 פנו גם במשטרה ובשב"ס לאוצר בבקשה שיאשרו להם להעלות את רמת הפעילות של השוטרים והסוהרים. במשטרה שוכנעו אז שמאפייני הפעילות שלהם, הן מבחינת מבנה השכר והן סוג הפעילות, שונים מאלו של הצבא. אולם כעת ההתנהלות הייתה אחרת לחלוטין: האוצר שמע על תוספת השכר רק מהפרסומים שנשלחו לתקשורת.
המפכ"ל לוי, נציב שב"ס קובי יעקובי והשר בן גביר שלחו אגרת לשוטרים והסוהרים בה הודיעו על תוספת השכר, תוך שהדגישו מספר פעמים את העובדה שהתוספת הזו ניתנה גם בצה"ל. במקביל, ראשת אגף משאבי אנוש במשטרה שלחה מסמך המפרט לשוטרים והסוהרים את מבנה התוספת (רמת פעילות ג' מתעדכנת לב', ב' מתעדכנת לא' וא' ל-א+).
הייעוץ המשפטי למשטרה אפשר להם להעביר את תוספת השכר הזו על סמך החלטת ממשלה מ-1979, שקובעת כי שכר השוטרים והסוהרים יוצמד לזה של אנשי הקבע. אולם, באוצר אומרים כי מדובר בפרשנות חד-צדדית ולא מוסכמת. נציגי החשב הכללי והממונה על השכר כתבו במכתב למפכ"ל ולנציב שירות בתי הסוהר (לצפייה במכתב - לחצו כאן) כי גם החלטת הממשלה קובעת שההצמדות הללו צריכות להיעשות בתיאום עם האוצר, וכי יש החלטת ממשלה נוספת מ-2012 שמדגישה כי לא ניתן להשוות את רמות הפעילות בין המשטרה והשב"ס לצה"ל בגלל האופי השונה של הפעילות.
"ההחלטה לא חלה במקרה הזה, וגם אם היתה חלה, המשטרה והשב"ס לא יכולים לבצע שינויים בשכר ללא אישור הגורמים המוסמכים", לשון האוצר. באוצר סיימו את המכתב באמירה כי "יש לעצור כל שינוי במערכת בעניין רמות הפעילות, ואין לבצע שינויים נוספים ללא אישור בחודש זה או בכלל".
החשב הכללי יהלי רוטנברג והממונה על השכר אפי מלכין מסרו הבוקר בהודעה משותפת לתקשורת: "משרד האוצר מוקיר את שוטרי משטרת ישראל וסוהרי שירות בתי הסוהר שמבצעים עבודת קודש ושומרים על ביטחון המדינה. בשנים האחרונות, מתוך הכרה בחשיבות תפקידם, הושקעו משאבים רבים בשיפור תנאי השכר והרווחה של אנשי מערכת הביטחון. לדוגמה, במסגרת התר"ש האחרון סוכמו תוספות שכר לשוטרים בשיעורים של מעל 20%.
"משרד האוצר פועל במסגרת חוקים ותקנות המחייבים קבלת אישורים מתאימים לכל פעולה תקציבית. הודעות חד-צדדיות שאינן מבוססות על אישור מהגורמים המוסמכים לכך אסורות בתכלית האיסור ואינן חוקיות. מהלכים שגויים מעין אלו יוצרים ציפיות בקרב השוטרים והסוהרים, באופן שאינו תורם לחיזוק המורל ומסירותם. משרד האוצר פתוח לשיח פורה ובונה עם כל הגופים הרלוונטיים, במטרה למצוא פתרונות מיטביים לשיפור תנאי השירות של אנשי מערכת הביטחון, תוך התחשבות במגבלות התקציביות".
מהמשרד לביטחון לאומי, משטרת ישראל ושב"ס נמסר: "העלאת רמות הפעילות שבוצעה אתמול באופן רטרואקטיבי לשלושת חודשי המלחמה הראשונים היא החלטה הנתונה למשרד לביטחון לאומי, מפכ"ל משטרת ישראל ונציב בתי הסוהר, ולהם בלבד. החלטה זו תואמת את החלטת הרמטכ"ל להעלות את רמות הפעילות לכל משרתי הקבע בצה"ל, שנעשתה גם היא מכוח סמכותו של הרמטכ"ל. השר לביטחון לאומי, מפכ"ל המשטרה ונציב בתי הסוהר מגבים את השוטרים ולוחמי הכליאה ולא יאפשרו לאף גוף להפקיר אותם ולפגוע בשכרם.
"המשרד לביטחון לאומי, משטרת ישראל ושירות בתי הסוהר מנהלים מו"מ במשך למעלה משנה מול הממונה על השכר באוצר במטרה לממש את סכומי המענקים ותוספות השכר שסוכם כי ינתנו לשוטרים, אך משרד האוצר על יחידותיו השונות מסרב לחתום על הסכמים פרטניים פעם אחר פעם, תוך פגיעה מהותית בשכרם של שוטרי משטרת ישראל ולוחמי הכליאה. התנהלות משרד האוצר מנוגדת להחלטת הממשלה, שקבעה כי שכרם שם השוטרים ולוחמי הכליאה יושווה לשכר משרתי הקבע בצה"ל. בפועל, לאורך שנים רבות משרד האוצר שחק את שכרם של השוטרים ולוחמי הכליאה ביחס למשרתי הקבע בצה"ל".