סגור
הפגנה מחאה עובדי הייטק בתל אביב נגד המהפכה המשפטית מחאת ההייטק
עובדי הייטק מפגינים בת"א (שאול גולן)

ניתוח
חגורות הביטחון של עובדי ההייטק הולכות ונשחקות

שיעור המשרות הפנויות בענף השירותים בהייטק ירד מ־6% ברבעון הראשון של 2019 ל־4.4% ברבעון הראשון השנה. אם ניסיון ההפיכה המשטרית יימשך לצד המשבר הגלובלי, זה יתורגם בסוף גם לאבטלה

נחמה המרכזית מול הירידה הבלתי פוסקת במספר המשרות הפנויות בכלל ובמספר המשרות הפנויות של מהנדסי תוכנה בפרט בשנה האחרונה היא ששוק התעסוקה נמצא עדיין במצב הרבה יותר טוב מאשר לפני הקורונה. אלא שהנתונים שפרסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה סודקים לראשונה גם אותה.
מעיבוד "כלכליסט" לנתוני הלמ"ס עולה ששיעור המשרות הפנויות מכלל המשרות בענף השירותים בהייטק ירד מ־6% ברבעון הראשון של 2019 ל־4.4% ברבעון הראשון של השנה.
מאגר המשרות הפנויות שנוצר בימי הצמיחה האגרסיבית של 2021 ותחילת 2022 משמש כעת כחגורת ביטחון שמצילה את משק הישראלי מעלייה באבטלה. לכן, עם פרסום נתוני המשרות הפנויות אתמול, עמדה כמדי חודש בשנה האחרונה השאלה: על איזה חצי של כוס המשרות להסתכל – האם על חצי הכוס המלאה, לפיה המצב טוב מזה שהיה ב־2019, או על החצי הריק כי הוא מאגר המשרות ההולך ומתרוקן במהירות מדאיגה.


ביחד עם נתוני המשרות הפנויות לחודש מרץ פרסמה אתמול הלמ"ס גם ניתוח של המשרות הפנויות בענפי ההייטק (לא רק מהנדסי תוכנה) לעומת טרום הקורונה. לפי ניתוח זה, מספר המועסקים בענפי השירותים בהייטק גדל מ־180.6 אלף ברבעון הראשון של 2019, שנה לפני הקורונה, ל־270.6 ברבעון הראשון של השנה, עלייה של כ־50%. זאת בהשוואה לעלייה של 9% בשאר ענפי התעסוקה.
מנגד, ברבעון הראשון של 2023 ירד מספר המועסקים בהייטק בכ־2,500 איש. השילוב של המשבר בעולם עם ניסיון ההפיכה המשטרית יכול היה לגרום לנזק חמור הרבה יותר וכל עוד איום ההפיכה נמצא על השולחן, כך גם האיום על שוק התעסוקה. ענפי השירותים בהייטק כוללים תכנות וייעוץ בתחום המחשבים ומחקר מדעי ופיתוח.
מספר המשרות הפנויות בתחום השירותים בהייטק עלה מ־11,400 ברבעון הראשון של 2019 לשיא של 24 אלף ברבעון הראשון של 2022 וירד ל־12,400 ברבעון הראשון של השנה, כלומר ירידה של קרוב למחצית בשנה האחרונה. לכאורה, ישנן עדיין יותר משרות פנויות מאשר לפני משבר הקורונה, אבל אם משווים לגודל הענף זו ירידה ריאלית משמעותית במספר המשרות הפנויות.
מהניתוח של הלמ"ס עולה בבירור שענפי התעשייה בהייטק לא היו שותפים לחגיגת הצמיחה שאפיינה את ענפי השירותים. מספר המועסקים בענפי התעשייה בהייטק עלה מ־99.7 אלף ברבעון הראשון של 2019 ל־104.3 אלף ברבעון הראשון של 2023, כלומר ב־5% בלבד. מדובר בעשירית מהעלייה המקבילה בענפי השירותים בהייטק וחצי מהעלייה בענפים אחרים במשק.
הלמ"ס מפרסמת מדי חודש את נתוני המשרות הפנויות של מהנדסי תוכנה. מהפרסום אתמול עולה שמספר המשרות הפנויות של מהנדסים מפתחי התוכנה ירד ב־2% מ־6,270 בפברואר ל־6,140 במרץ. זו הירידה ה־13 ברציפות בנתון הזה מאז השיא של 14,240 בפברואר 2022, ירידה מצטברת של 57%, מה שמנע עלייה חריפה עוד יותר באבטלה בענף ההייטק.
אלא שנראה שבמקרה של מהנדסי התוכנה "חגורות הביטחון" נגמרות. אתמול פרסם "כלכליסט" את נתוני שירות התעסוקה לפיהם מספר דורשי העבודה שהם מפתחי תוכנה ומנתחי יישומים עלה מאוקטובר ב־65% ובחודש האחרון ב־8%. לאור היעדר ההסכמות לעצירה מוחלטת של ההפיכה המשטרית, זינוק נוסף באבטלת ההייטק יותר מצפוי.
מספר המשרות הפנויות במשק ממשיך לרדת והגיע במרץ ל־131 אלף בלבד. מדובר בעיקר במשרות שדורשות כישורים לא גבוהים בשכר נמוך. זוהי ירידה של כ־4,000 משרות מ־135 אלף בפברואר. זו גם הרמה הנמוכה ביותר של משרות פנויות מאז אפריל 2021, קצת אחרי הסגר השלישי של הקורונה. במרץ 2022 הגיע מספר המשרות הפנויות לשיא של 152 אלף, המספר הגבוה ביותר מאז החלו המדידות. בשנה האחרונה ירד מספר המשרות הפנויות ב־21 אלף (14%).
ועם זאת, מספר המשרות הפנויות עדיין גבוה בהרבה מרמתן ב־2019 לפני משבר הקורונה שעמדה על כ־100 אלף בלבד ונכון להיום, נראה שאיוש המשרות הפנויות הוא מה שמאפשר את שמירת אחוז המובטלים הנמוך במשק. כלומר ההאטה במשק באה בינתיים לידי ביטוי ברוב הענפים, ובייחוד כרסום במספר המשרות הפנויות אך עדיין לא בעלייה באבטלה.