הרחבה מוניטרית במקום מיסים!
הרחבה מוניטרית במקום מיסים!
הרחבה מוניטרית במקום מיסים!
ממשלת ישראל עושה טעות אסטרטגית קשה כשהיא שוקלת להטיל עוד ועוד מיסים בשנה הקרובה על מנת לכסות את עלויות המלחמה המתמשכת.
אני מצפה מבנימין נתניהו, מי שהוכיח את עצמו ב-2003 כ"מר כלכלה", שעה שכשר אוצר הציל במו ידיו את המשק הישראלי מהתרסקות כללית, שיקרא את השורות הבאות כי הן יכולות להיות ה"אקס פקטור" שיציל את כלכלת ישראל.
אפתח בכך שההיסטוריה הכלכלית של כל מדינות העולם הקפיטליסטי החופשי, הוכיחה פעם אחר פעם שהטלת מיסים רק חונקת את הכלכלה, מקטינה את הצריכה ובסופו של דבר מקטינה את המיסים שהממשלות יכולות לגבות מהאזרחים.
הטלת המע"מ הצפויה ובהמשך גזירות נוספות יחנקו לא רק את ענף הנדל"ן, אלא את המשק כולו וידרדרו אותו אל תוך מיתון מתמשך שכמותו לא ידענו מעולם.
ענף הנדל"ן, מבחינתו, יתאפיין חלילה בעצירת פעילות כמעט מוחלטת, בפשיטות רגל של קבלנים והעדר יכולת של מאות אלפי ישראלים לממן את תשלום המשכנתא.
כך גם לגבי נושא הריבית. במהלך השנה וחצי האחרונה תקפתי את מדיניות נגיד בנק ישראל וטענתי שלא רק שאינה בולמת את האינפלציה, היא אף מעודדת אותה, שלא לדבר על הקושי של קבלנים לעמוד במימון שהתייקר פי שלושה וכך גם נוטלי המשכנתאות.
על כן, ומשום כך, על ממשלת ישראל, הנגיד ויתר מקבלי ההחלטות לנקוט בשנה מאתגרת הקרובה במדיניות הפוכה לחלוטין – להפסיק לאלתר לדבר על העלאות מיסים ונהפוך הוא, להזרים לידי הציבור מיליארדים רבים של שקלים, מה שיאפשר באופן מידי להגדיל את הצריכה ובכך להבריא את הכלכלה, לשקם את ענף הנדל"ן, לאפשר בהמשך לממשלה לגבות יותר מיסים (!) ובכך להוציא לחלוטין את המשק הישראלי מהמשבר בו הוא מצוי כיום.
תשאלו מן הסתם, היכן ימצאו סכומי העתק הללו? ובכן, בידי בנק ישראל רזרבות עתק של לעמלה מ-200 מיליארדי דולרים, כלומר כ-800 מיליארדי שקלים, כפליים כמעט יותר מתקציב המדיה השנתי של מדינת ישראל.
שיואילו מקבלי ההחלטות להוציא חלק קטן מהסכום הזה, נניח 100 מיליארדי שקלים, ולהזרים אותו לתוך השוק במה שמכונה בעגה המקצועית "הרחבה מוניטרית".
למי שחושש מהפעולה יוצאות הדופן הזו, אוכל להפנות אותות לאינספור דוגמאות היסטוריות שבהן כלכלות לא פחות גדולות מאלה של ישראל נקטו, והצלחה מרובה, דוגמת ארצות הברית בעקבות שתי מלחמות העולם, גרמניה ויפן שהובסו במלחמת העולם השנייה וכלכלתן נסקה לשחקים תוך עשור והיריעה עוד ארוכה.
כמו כן אני מצפה מהנגיד שיואיל להמשיך להוריד את הריבית גם בחודשים הקרובים, אולם לא בפעימות המזעריות של רבע אחוז, אלא פעימות הרבה יותר משמעותיות של לפחות אחוז בכל אחוז בכל פעם, כך שבסופו של דבר תעמוד הריבית על אחוז אחד בלבד תוך חודשיים-שלושה, מה שיקל מאוד גם על נוטלי המשכנתאות וגם הקבלנים והיזמים, שרבים מהם אינן מסוגלים לעמוד בעלויות המימון התופחות והולכות.
ולמי שעודם חוששים ממהלך נועז זה, אומר רק את הדברים הבאים:
ראשית, בשרותי הצבאי ביחידה קרבית מובחרת, למדתי כי מי שאינו יוצא אל הקרב, מן הסתם לא ייפצע לעולם.
ושנית, תאמרו לי אתם האם האלטרנטיבה של הטלת מיסים אכן תעשה משהו טוב הן לכלכלת ישראל בכלל ולענף הנדל"ן בפרט?!
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"