ליצמן חתם על הסדר טיעון בפרשת הסגרתה של מלכה לייפר
ליצמן חתם על הסדר טיעון בפרשת הסגרתה של מלכה לייפר
יו"ר יהדות התורה יודה בעבירת מרמה והפרת אמונים בפרשה שבה הוא נחשד כי ניצל את מעמדו במשרד הבריאות כדי ללחץ על גורמי מקצוע במטרה למנוע את הסגרתה של לייפר, החשודה בפדופיליה, לאוסטרליה. בפרשת הסיוע לידידו להמנע מסגירת המעדנייה שלו הוחלט על סגירת התיק. ליצמן צפוי לעונש מאסר על תנאי וקנס כספי
היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט ממשיך "לנקות שולחן" ימים ספורים לפני שהוא מסיים את תפקידו: אחרי שנחתם הסדר טיעון עם יו"ר ש"ס אריה דרעי, שהודה השבוע והורשע בבית המשפט בעבירות מס לאחר שקודם לכן התפטר מהכנסת, היום מגיע תורו של יו"ר יהדות התורה ח"כ יעקב ליצמן לחתום על הסדר טיעון משלו.
ליצמן, שכבר הוכנה נגדו בחודש מאי השנה טיוטת כתב אישום בעבירות מרמה והפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט, ועבר שימוע בחודש ספטמבר, חתם היום (ה') מול פרקליטות מחוז ירושלים על הסדר טיעון שבו יודה בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת הסיוע לפדופילית מלכה לייפר להימנע מהסגרתה לאוסטרליה, בעוד תיק מעדניית בית ישראל, בו נחשד ליצמן כי סייע לחברו להמשיך להפעיל את המעדנייה שקיבלה צו סגירה על ליקויי תברואה - ייסגר.
הצדדים הסכימו כי יבקשו מבית המשפט להשית על ליצמן עונש של מאסר על תנאי וקנס כספי. ליצמן צפוי גם הוא, כמו דרעי, להתפטר מהכנסת בעוד שאלת הטלת הקלון, ככל הידוע, לא סוכמה בהסדר הטיעון.
בעקבות הסדר הטיעון שנחתם יוגש כתב אישום מתוקן לבית משפט השלום בירושלים, זאת לאחר שליצמן הודיע ליו"ר הכנסת וליו"ר ועדת הכנסת שאין בכוונתו לבקש חסינות מפני העמדה לדין פלילי. במשרד המשפטים הדגישו היום כי ההסדר "גובש על דעת פרקליט המדינה, המשנה לפרקליט המדינה (לעניינים פליליים) ופרקליט מחוז ירושלים".
מדובר בפרשה המכונה "תיק 1452" שנחקרה ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433. במסגרתה נחקרו למעשה שתי פרשות משנה שבהן עלה החשד שליצמן ניצל לכאורה את מעמדו ומרותו במשרד הבריאות עת כיהן כסגן שר הבריאות ואת כוחו השלטוני, במטרה להשפיע באופן פסול על שיקול דעתם של מגוון גורמי מקצוע הכפופים לו כדי לקדם אינטרסים של אנשים פרטיים.
לחץ פסול על הפסיכיאטר המחוזי
בפרשה הראשונה – פרשת מלכה לייפר – בה יודה כאמור ליצמן בעבירה של הפרת אמונים, נחשד ליצמן כי הפעיל לחץ פסול על הפסיכיאטר המחוזי בירושלים במשרד הבריאות כדי שישנה את חוות דעתו המקצועית התומכת בהסגרתה של לייפר לאוסטרליה. מדובר ביהודייה שנחשדה בביצוע עבירות מין בקטינות בבית ספר שאותו ניהלה במלבורן, ושנמלטה לישראל במטרה למצוא כאן מחסה.
גורמים חרדיים פנו לליצמן וביקשו ממנו לפעול למניעת הסגרתה. ואמנם, בשלבים שונים, בין השנים 2015 ו־2018, ביקש ליצמן מהפסיכיאטר, כולל בפגישות שאליו זימן אותו ללשכתו, שישנה את חוות הדעת שמסר לבית המשפט במסגרת הליכי ההסגרה, ויקבע שלייפר אינה כשירה לעמוד לדין ואינה בת־הסגרה.
חשד שסייע לחברו להמשיך להפעיל את המעדנייה שקיבלה צו סגירה
הפרשה השנייה, שבה כאמור התיק נגד ליצמן ייסגר, הוא נחשד בניסיון לסייע לידידו משה גולדיס, מי שהיה בעלי מעדניית "גולדיס בית ישראל" בשכונת מגוריו של ליצמן. מדובר במסעדה ומעדניית בוטיק נחשבת בירושלים, שליצמן בעצמו נהג לקנות שם מוצרי מזון מדי שבוע.
ב־2015 קבעה מחלקת המזון המחוזית במשרד הבריאות, אחרי שימוע שערכה, כי על המעדנייה להפסיק את ייצור הסלטים ומכירתם, ונאסר עליה למכור מוצרי מזון נוספים. זאת בשל ליקויים תברואתיים חמורים שנתגלו ומקרי תחלואה חמורים, בעיקר של נשים בהיריון שאכלו במקום ונדבקו בליסטריה וסלמונלה (אחת מהנשים אף הפילה). משרד הבריאות אף המליץ אז על ביטול רישיון היצרן למקום בשל הפרות תנאי הרישיון.
בשלב הזה נכנס ליצמן לתמונה לאור בקשה שקיבל מגולדיס שיעזור לו להמשיך ולהפעיל את העסק ללא המגבלות שהוטלו. ליצמן נעתר והורה לזמן את הדרג המקצועי בשירות המזון לפגישה במעדנייה, שבה הוא ניסה לכאורה להשפיע עליהם לשנות את החלטתם ולהסיר את ההגבלות שהוטלו. מפקחי המזון הבהירו שהסרת המגבלות מהמעדנייה מהווה סכנה של ממש לציבור, אולם ליצמן התעקש, ועל פי החשד, דרש מהם לשנות את ההחלטה. בידי המשטרה גם תכתובות דוא"ל שלפיהן ליצמן אף הציע לכאורה לעובדי מינהל בריאות המזון הטבות בשכר וסיוע בקידומם במטרה שיפעלו להשארת המקום פתוח.
יום לאחר ראש השנה, כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט" נערך לליצמן שימוע בפרקליטות מחוז ירושלים בראשות היועמ"ש והמשנים שלו ופרקליט מחוז ירושלים דני ויטמן, שטיפל בתיק ביחד עם עו"ד נורית לנגנטל-שוורץ. את ליצמן ייצגו בשימוע עורכי הדין ז'ק חן, דרור ארד איילון ונועה פירר.
ליצמן טען בשימוע, בין השאר, כי מדובר במקרים מעולם ה"עזרה לציבור", וכי כאשר זה המניע העומד בבסיס מעשיו - עזרה להמונים ובפרט לציבור אשר שלח אותו לכנסת, דבר שאינו יוצא דופן אצלו - אזי קשה לייחס לו כוונה או מודעות פלילית.עוד טען ליצמן כי במהלך כהונתו הפך את מדיניות "הדלת הפתוחה" ו"העזרה לכל פונה" לאג'נדה, ולא בכדי בלשכתו התגאו בעבר על אלפי פניות שמגיעות אליהם מכל שכבות האוכלוסייה, של אנשים שנמצאים במצוקה אמיתית, לסיוע מול המערכת המסואבת במעין מסלול עוקף בירוקרטיה שלא בצינורות הרגילים.
סנגוריו של ליצמן, מסרו בתגובה: "לאחר קיום שימוע ארוך ויסודי שהתקיים בראשות היועץ המשפטי לממשלה והתנהל בלב פתוח ובנפש חפצה, התקבלו מרבית טענותיו של ח"כ ליצמן. בסופו של יום, הסכים ח"כ ליצמן לקחת אחריות על אירוע אחד וחריג לדרך פעולתו הרגילה, ולהודות במיוחס לו במסגרת הסדר שיוצג לבית המשפט. מדובר במקרה בו פעל ח"כ ליצמן במענה לפניית ציבור שקיבל, ללא היכרות עם הפונה, וללא כל זיקה או מניעים אישיים. יודגש, כי לאורך כל שנות פעילותו הציבורית פעל ח"כ ליצמן למען כלל הציבורים והאוכלוסיות, בכללם מתן מענה מיוחד לפניות הציבור ללא אפליה ועל פי החוק".