משרד החינוך חושף: איומים וסחיטה מופעלים על בכירים ומנהלי בתי ספר
משרד החינוך חושף: איומים וסחיטה מופעלים על בכירים ומנהלי בתי ספר
בתשובת המדינה לעתירה לפרסם נתוני רכישת תוכניות לימוד חיצוניות של בתי הספר, נחשף כי ספקים של תוכניות מפעילים "פרוטקשן" ואיומי אלימות בעניין; בנוסף, ראשי רשויות מקומיות מאיימים בפיטורים על מי שלא רוכש מספקים מקורבים; בית המשפט: המשרד יפרסם את נתוני הרכש לשנת תשפ"ד
פרוטקשן, איומים וסחיטה מופעלים על מנהלים בבתי ספר בכדי לרכוש תוכניות חיצוניות ושירותים מספקים. כך חשף משרד החינוך במסגרת הדין בעתירות התנועה לחופש המידע וישראל חופשית לפרסום נתוני רכישת התוכניות החיצוניות של כל בתי ספר.
השבוע חייב בית המשפט את משרד החינוך לפרסם עד יולי הקרוב את הנתונים לגבי רכישת התוכניות בשנת הלימודים הקודמת (תשפ"ד). בשתי התנועות העותרות טוענים שההתחייבות מייתרת לגמרי את התקציב שקיבל סגן השר אבי מעוז לפיקוח על התוכניות החיצוניות.
עם זאת, בית המשפט קיבל את סירוב המשרד לפרסם נתונים לגבי שנות הלימודים תשפ"ב ותשפ"ג. בתשובת המדינה שהגישה עו"ד רעות כהן מפרקליטות מחוז ירושלים נאמר ש"בבסיס עמדתה של המדינה עומדים החשש לפגיעה בשיקול הדעת המקצועי של מנהלי בתי הספר, ביקורת לא עניינית מצד גורמים חיצוניים על תוכניות וספקים, פגיעה ביוזמה מקצועית של מנהלי בתי הספר ולחצים חיצוניים וסביבת עבודה מאיימת, כמו גם שימוש בכוח והשפעה בלתי הולמת".
לטענת הפרקליטות, "החשש לשיבוש מבוסס על מקרים שהתרחשו בשטח, אשר מקצתם מובא כדלקמן: מנהל מחוז הלין בפני מנהלת אגף תנופ"ה (תכנון ניהול וליווי פדגוגי הוליסטי) במשרד החינוך, על כך שהוא מאוים על ידי גורם חיצוני, שמבקש לחייב ולבחור בספק תוכניות מסוים. האיומים הונחו בפני מנהל המחוז כדמי חסות, 'פרוטקשן', קרי ככל שיבחר מנהל בית ספר בספק הרלוונטי בית ספרו יהיה מוגן מגניבת ציוד, אחרת יבולע לו". עוד חושפת תשובת המדינה כי "במקרים נוספים, מנהלים שסירבו להיכנע לתכתיבים אלו, מצאו עצמם תחת מתקפות אישיות קשות".
תשובת המדינה ממשיכה ומפרטת: "עוד נודע למנהלת האגף על ספקי תוכניות שונות המגיעים אל מנהלי בתי הספר ובכוחניות רבה, מנסים לאלץ את מנהל בית הספר לבחור בתוכניותיהם. כך למשל, נעשתה פנייה מאת ממונה במחוז מסוים בארץ אשר מנהלי בתי הספר במחוזה דיווחו על אכזבה מתוכנית שרכשו. לדברי המנהלים, הם לא יכולים לבטל את ההתקשרות עם הספק מחשש לתגובות אלימות מצד הספק, ולעיתים אף מצד הרשות המקומית".
בעיה נוספת היא לחץ שהופעל על מנהלי מוסדות מצד הרשות המקומית. "ראש הרשות לחץ על מנהל מוסד לבחור בספק מסוים, המקורב אליו מבחינה פוליטית. במקרה אחר, לצד הלחץ הוצב איום לפיטורי אותו מנהל, ככל שלא יענה לדרישת ראש הרשות".
המשרד השתמש בפירוט מקרים אלה כדי להגן על סירובו למסור לציבור ולהורים מידע על רכישת התוכניות לגבי שנות הלימודים תשפ"ב-תשפ"ג. העותרות טענו שזו הוכחה נוספות לצורך בשקיפות ובקרה.