בחירות 2022הקרב על הג'ובים: התיקים הנחשקים בממשלה הבאה - ואלה שלא
בחירות 2022
הקרב על הג'ובים: התיקים הנחשקים בממשלה הבאה - ואלה שלא
כמיטב המסורת, הקרבות על התפקידים בממשלה החלו עוד לפני פתיחת הקלפיות. איזה תיק רוצה איזנקוט? על מה מתחרים גלאון ודרעי? ולמה לתיקים החברתיים אין ביקוש? כלכליסט עושה סדר
עוד לפני פתיחת הקלפיות: הפוליטיקאים כבר שואפים לשורת ג'ובים נחשקים ליד שולחן הממשלה. חלקם כבר הצהירו בריש גלי על רצונם לכהן בתיק בכיר כלשהו. אחרים, כמו דודי אמסלם, אף הכריזו שלא יישבו בממשלה במידה שלא יקבלו את התיק שבו הם חפצים, במקרה שלו: תיק המשפטים.
לא כל התיקים מבוקשים, כמובן. למשרדי הרווחה (למעט חיים כץ), החינוך (למעט יפעת שאשא־ביטון) והבריאות כמעט ואין ביקוש. הקרב האמיתי יתחולל עם היוודע תוצאות הבחירות, בהתאם להרכבה של הקואליציה ולגודלה של המפלגה. "כלכליסט" ערך מיפוי של הג'ובים הנחשקים ושל הפוליטיקאים הרואים עצמם כמועמדים.
שר האוצר: חושקים בו אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו), אלי כהן, ישראל כץ, ניר ברקת (הליכוד), מרב מיכאלי (העבודה), יצחק גולדקנופף (יהדות התורה) ובצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית). נתניהו אמנם הכריז בשבוע שעבר שתיקי הביטחון והאוצר צריכים להיות בידי הליכוד, אבל עם הרוב הדחוק הצפוי הוא ייאלץ להיכנע לדרישות מפלגות הקואליציה.
שר הביטחון: בני גנץ (המחנה הממלכתי), יואב גלנט (הליכוד) ובצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית), רואים עצמם מועמדים לתפקיד.
שר המשפטים: גדעון סער (המחנה הממלכתי), יריב לוין, דודי אמסלם ואמיר אוחנה (הליכוד). כאמור, דודי אמסלם כבר הכריז שאם לא ימונה כשר המשפטים, לא יהיה חלק מהממשלה. כתוצאה מכך, אם נתניהו ירכיב את הממשלה, אמסלם עשוי להתמנות כיו"ר ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת.
השר לביטחון הפנים: גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי), אמיר אוחנה, מירי רגב, אבי דיכטר (הליכוד), עמר בר לב (העבודה) ואיתמר בן גביר (הציונות הדתית). בליכוד מעריכים שנתניהו לא ימהר לתת לבן גביר את תיק ביטחון הפנים וינסה להציע לו את תיק התיירות כפי שבעבר הוחזק על ידי רחבעם זאבי.
שר השיכון: יצחק גולדקנופף (יהדות התורה) וזאב אלקין (המחנה הממלכתי).
החרדים מבקשים להחזיק בתיק השיכון על מנת לסייע לקהל היעד שלהם. התפקיד המיניסטריאלי האחרון של יעקב ליצמן — נציג חסידות גור באגודת ישראל — היה שר השיכון.
שר הכלכלה: אלי כהן, ניר ברקת (הליכוד) ואורנה ברביבאי (יש עתיד). ברביבאי מכהנת כיום בתפקיד, כהן שימש בעבר בתפקיד. בגוש הימין מעריכים שאם נתניהו ירכיב הממשלה הבאה ולא ייתן לכהן (או לברקת) את תיק האוצר, הוא עשוי לתת לאחד מהם את תיק הכלכלה. לחילופין, בגוש הימין מוזכר בן גביר כמי שעשוי לקבל את התיק.
שר הפנים: אריה דרעי (ש"ס) וזהבה גלאון (מרצ). דרעי לא יוותר על תיק הפנים, וגם לא על תיק משרד הנגב והגליל. גלאון כבר הכריזה על רצונה לכהן כשרת הפנים.
שר התחבורה: מרב מיכאלי (העבודה) ומירי רגב (הליכוד) יאלצו כנראה להסתפק בתפקיד זה. מיכאלי משמשת כיום בתפקיד אבל היא כבר הודיעה על רצונה לקבל את תיק האוצר. רגב כיהנה בתפקיד לפני מיכאלי אך הודיעה בעבר כי היא שואפת לקבל את תיק ביטחון הפנים.
יו"ר הכנסת: מיקי לוי (יש עתיד), המשמש כיום כיו"ר הכנסת, וח"כ אופיר אקוניס (הליכוד). אקוניס הוא הח"כ הוותיק בליכוד אחרי פרישתם של יובל שטייניץ וצחי הנגבי והוא נחשב מקורב לנתניהו.
יו"ר ועדת הכספים: משה גפני (יהדות התורה) ואלכס קושניר (ישראל ביתנו). קושניר מכהן כיום בתפקיד, וגפני שימש בתפקיד לפניו והוא מעוניין לחזור.
ג'ובים מרכזיים שמחכים למינויי השרים:
השרים החדשים שייכנסו לתפקידם אחרי הבחירות יתבקשו למנות שורה של תפקידים בכירים בחברות הממשלתיות ובתאגידים הסטוטוריים. בנוסף, כמובן, למינויים של מנכ"לים חדשים, במשרדים שבהם יתחלפו השרים.
יו"ר חברת החשמל: המשרה הזו פנויה כבר למעלה משנה, לאחר ששרת האנרגיה קארין אלהרר לא הצליחה למנות יו"ר קבוע לתקופה ארוכה. אילן בירן, המועמד האחרון שביקשה למנות, הודיע באחרונה על התפטרותו. אלהרר, או מי שיכהן כשר האנרגיה, יצטרך לאייש את המשרה.
שר האוצר נדרש למנות ממונה על רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר, לאחר שמשה ברקת פרש לאחרונה מהתפקיד.
בחודש שעבר פרש מאיר שפיגלר ממשרת מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי עקב מינויו כמנכ"ל חברת החשמל. שר הרווחה החדש יתבקש למנות מנכ"ל קבוע למוסד.