סגור

תקציב המדינה אושר בוועדת הכספים; יועבר להצבעה במליאה

הוועדה אישרה את החלק המילולי בחוק התקציב לשנים 2021-2022 לאחר 6 שעות של דיון על מאות הסתייגויות שהוגשו. הדיון הסתיים אחרי שהקואליציה והאופוזיציה הגיעו להסכמות בנוגע לסדרי הדיון על עשרות אלפי ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה, ההסכמות כללו התחייבות להעברות תקציביות בהיקף של כ-91 מיליון שקל למטרות שביקשה האופוזיציה

תקציב המדינה אושר בוועדת הכספים לקריאה שניה ושלישית במליאת הכנסת. הדיון הסתיים אחרי שהקואליציה והאופוזיציה הגיעו להסכמות בנוגע לסדרי הדיון על עשרות אלפי ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה, ההסכמות כללו התחייבות להעברות תקציביות בהיקף של כ-91 מיליון שקל למטרות שביקשה האופוזיציה. או במילים אחרות, האופוזיציה קיבלה נתח מהכספים הקואליציוניים ובכך נסללה הדרך לאישור התקציב במליאה.

2 צפייה בגלריה
שר האוצר אביגדור ליברמן מליאת הכנסת דיון על התקציב 2
שר האוצר אביגדור ליברמן מליאת הכנסת דיון על התקציב 2
שר האוצר אביגדור ליברמן במליאת הכנסת בדיון על התקציב (ארכיון)
(צילום: יואב דודקביץ)

המשמעות היא, כי השלב היחיד שעומד כעת בין הממשלה הנוכחית לבין אישור תקציב המדינה הוא הצבעה על התקציב במליאת הכנסת. אישור תקציב המדינה צפוי לחזק את יציבות הממשלה הנוכחית באופן משמעותי, שכן מרגע שיש תקציב יש צורך בפעולה אקטיבית להפלת הממשלה. בשלב זה, לא מסתמן איום משמעותי על יכולתה של הקואליציה להעביר את התקציב במליאה.
תקציב המדינה לחישוב מגבלת ההוצאה עומד על 432 מיליארד שקל לשנת 2021, ועל 452 מיליארד שקל לשנת 2022. עם זאת, נוספו עוד 10 מיליארד שקל לשנת 2022 עבור התמודדות עם הקורונה. על אף הגידול התקציבי, ההערכה היא שבשל גידול משמעותי בהכנסות המדינה, הגירעון בסוף שנת 2021 יעמוד על 5.5% תוצר, ולא על 6.8% כפי שהעריכו עד לאחרונה באוצר.
בדרך לאישור התקציב הנוכחי סוכם על כספים קואלציונים בהיקף של 2.2 מיליארד שקל לשתי שנות התקציב (880 מיליון ל-2021, ו-1.22 מיליארד ל-2022). כמו כן סוכם על מאגר של 150 מיליון שקל למימון הצעות חוק שיוגשו. בתמורה סוכם על קיצוץ רוחבי של 1% בכל משרדי הממשלה.

הסיכומים עם האופוזיציה – 91 מיליון שקל לשנים 2021-2022

ההעברות המשמעותיות ביותר הן בתחום החינוך, בסך הכל מדובר על 60 מיליון שקל לרשת 'החינוך העצמאי' המזוהה עם יהדות התורה, ולרשת החינוך 'המעיין התורני' המזוהה עם ש"ס. סוכם כי לכל אחת מהרשתות יועברו 15 מיליון שקל בכל אחת משנות התקציב. בנוסף סוכם על 5 מיליון שקל לשיפוץ בתי חולים בפריפריה. על 8.5 מיליון שקל לפעולות בתוכנית מנהלת זהות יהודית (מדובר בתכנית שעיקר תקציבה הופנה לבניית מוסדות דת ולשיקום המקומות הקדושים, ביניהם קבר רשב"י במירון). כמו כן סוכם על 10 מיליון שקל לתוכנית מינהל חינוך התיישבותי, תרבות היהודית. על 1.5 מיליון שקל עבור פעולות הקשורות בשנת השמיטה, ועל 3 מיליון שקל לפיתוח הנגב והגליל.
בנוסף, סיכמו הצדדים כי תקודם חקיקה או חקיקת משנה הקובעת כי יופחתו דמי הביטוח הלאומי שישלמו סטודנטים ישראלים במוסדות מוכרים בחו"ל. יש להזכיר כי ביום שלישי, בוצעו שינויים בתקציב בעקבות דרישות האופוזיציה. כך שחלק מתקציבי הישיבות הוכנסו לבסיס התקציב.

2 צפייה בגלריה
ח"כ אלכס קושניר יו"ר ועדת כספים
ח"כ אלכס קושניר יו"ר ועדת כספים
ח"כ אלכס קושניר יו"ר ועדת כספים
(צילום: אלכס קולומויסקי)
הסיכום על הקצאת כספים קואליציוניים לפי דרישת חברי האופוזיציה בוועדה הושג לאחר שאלה הגישו כ-30 אלף הסתייגויות לתקציב. הנמקת ההסתייגויות היתה גוררת את הדיון עד לשבוע הבא בעוד שהקואליציה מעוניינת להתחיל כבר ביום שני בהצבעות על התקציב לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
לאחר 6 שעות של נימוקי כמה מאות הסתייגויות בלבד רצו בקואליציה לסיים את הדיון ולהצביע על התקציב. יו"ר הועדה ח"כ אלכס קושניר (ישראל ביתנו) ביקש לקבוע סדרי דיון להנמקת ההסתייגויות המעניק לכל אחת מ-4 הסיעות שנותרו להן הסתייגויות (ליכוד, ש"ס יהדות התורה והרשימה הערבית) - 3 שעות כל אחת לנימוק כולל של ההסתייגויות, כאשר בתום כל פרק זמן של 3 שעות נימוק תתקיים הצבעה או לחילופין, שתמשיך להתקיים הנמקה של 2 דקות לכל הסתייגות כפי שביקשה האופוזיציה אך שההצבעות יעשו בתום הזמן במרוכז, ולא הצבעה לכל הסתייגות בנפרד. מה שהיה מאפשר לחברי הקואליציה להעדר מהאולם למשך מספר שעות ברצף.
באופוזיציה התנגדו לכך ואמרו כי מדובר בדריסה של הכלי היחיד שנותר להם כאופוזיציה, וכי מדובר בתקדים. מנגד השיב קושניר כי האופוזיציה עושה שימוש לא ראוי בהסתייגויות, וכי התקנון מאפשר לו להגביל את סדרי הדיון.
לאחר הפסקה ומו"מ בין הצדדים הוסכם על חלוקת כספים.