סגור
אילוסטרציה פטיש בית משפט
פטיש בית משפט (קרדיט: Canva)

יועמ"ש הנהלת בתי המשפט: "ככל הנראה 85% מהדיונים האזרחיים יוכלו לשוב להתקיים כבר השבוע"

בדיון בוועדת החוקה אמר היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט עו"ד ברק לייזר כי יש פוטנציאל שכ-85% מהדיונים האזרחיים יוכלו לשוב להתקיים משלישי הקרוב, בכפוף לבדיקת זמינות שיעשו מזכירויות בתי המשפט עם הצדדים. זאת לאור הרחבת נושאי הדיון בבתי המשפט בתקופת החירום

היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט עו"ד ברק לייזר אמר היום (א') בדיון בוועדת החוקה בכנסת כי יש פוטנציאל שכ-85% מהדיונים האזרחיים בבתי המשפט יוכלו לשוב ולהתקיים החל מיום שלישי הקרוב, בכפוף לבדיקת זמינות יזומה שיעשו מזכירויות בתי המשפט עם הצדדים. זאת לאור הרחבת נושאי הדיונים שיידונו בבתי המשפט בתקופת החירום שהוכרזה במערכת בתי המשפט.
לדברי לייזר, למערכת המשפט חשוב מאוד לוודא שלא יזמנו לדיון אדם שמגוייס בצו 8 או פונה מביתו. "מזכירות בתי המשפט מתאמת עם האנשים מראש, ושיעור הזמינות נמוך", אמר לייזר, "כ-30% מבעלי הדין שנוצר עמם קשר אומרים שלא יוכלו להשתתף בדיון".
את הדברים הוא אמר במהלך הדיון בוועדה שעסק בנושא פעילות בתי המשפט בזמן מלחמת "חרבות ברזל" לאור החזרה המדורגת של בתי המשפט לפעילות שתואץ השבוע.
בתי המשפט ובתי הדין לעבודה פועלים מפרוץ המלחמה במתכונת של מצב חירום, שהוארכה מעת לעת בצווים על ידי שר המשפטים יריב לוין. ביום חמישי לוין האריך את תקופת מצב החירום עד לסוף חודש נובמבר, אולם הרחיב מאוד את סוגי הדיונים שיתקיימו החל מה-14 בנובמבר, יום שלישי הקרוב. בין השאר, נקבע שהחל מיום שלישי בבתי משפט שלום והמחוזי יתקיימו דיוני קדם משפט בהליכים אזרחיים באמצעות היוועדות חזותית, אלא אם הצדדים הסכימו לקיים את הדיון פיזית באולם. בנוסף נקבע שיתקיימו דיונים בעתירות מנהליות ובערעורים מנהליים גם כן בהיוועדות חזותית. בבתי המשפט למשפחה יתקיימו דיוני קדם משפט באולם בית המשפט בנוכחות בעלי הדין ובאי כוחם, ובבתי הדין לעבודה יתקיימו גם כן ישיבות קדם משפט בהיוועדות חזותית.
סוגי דיונים אלה יתווספו לדיונים שמתקיימים מאז פרוץ המלחמה - בעיקר הליכי מעצר ושחרור, עתירות דחופות לבג"ץ, בקשות לסעדים זמניים דחופים בעניינים דחופים ובבתי דין למשפחה ועבודה וכדומה.
"חשוב להדגיש, שבשום שלב בתי המשפט לא נסגרו", אמר לייזר בדיון, והסביר כי המעבר לפעילות במתכונת חירום נדרשה הן בגלל גיוס למילואים של כ-60% ממאבטחי משמר בתי המשפט - צעירים ששירתו ביחידות קרביות כמו גם שיעור גבוה של מגוייסים של פרקליטים, אנשי שב"ס וכדומה.
כעת, עם הרחבת פעילות בתי המשפט השבוע, מזכירויות בתי המשפט יפנו לצדדים ולדברי לייזר "ויבדקו את הזמינות שלהם וגם את המסוגלות לקיים דיון פיזי או בהיוועדות חזותית". בהנהלת בתי המשפט מדגישים כי במסגרות שיחות הטלפון האלה מתבקשים האנשים לציין אם נמנע מהם להגיע לדיון בשל המצב הביטחוני, ובמידה וישנה בעיה - הדיון ידחה למועד אחר, וזאת ללא צורך בהגשת בקשת דחייה לבית המשפט.
לייזר אמר בדיון כי מרבית הדיונים האזרחיים, כ-85%, הם דיוני קדם משפט, שאמורים להתקיים, פיזית או מרחוק, כאשר מנגד, דיוני הוכחות, לדבריו, "זו בעיה לקיים מרחוק", כך שהם יתקיימו ככל הנראה רק אם הצדדים יוכלו להגיע פיזית לאולם.
יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, אמר במהלך הדיון בוועדה כי עמדת הלשכה היא ש"הכלל הוא לפתוח את בתי המשפט, ואז להתחשב במי שלא יכול להגיע - בין בשל מילואים או מפונים מהבתים וכדומה. היום זה הפוך - וזה צריך להשתנות. מערכת בתי המשפט היא גוף ציבורי שלטוני חשוב, ויש פה עניין ערכי שבתי המשפט יהיו פתוחים, כמו שירותי בריאות, חינוך בנקים וכדומה. צריך להחיל את זה ברמה הנורמטיבית גם על בתי המשפט".
לדברי בכר, מלבד הפן הנורמטיב-ערכי, בתי המשפט צריכים לפעול גם מהפן הכלכלי. "יש פה סקטור גדול של אלפי עורכי דין, והם תחת לחץ כלכלי גדול מאוד. פתיחת בתי המשפט חיונית להנעת הכלכלה ועבור סקטור עורכי הדין. המלחמה לא תיגמר מהר, וייתכן שנהיה בשגרת הלחימה הזו זמן רב. לכן חייבים לתת היום את הדעת כיצד לחיות עם זה, וצריך לפעול לכך שבתי המשפט יהיו פתוחים וצו החירום לא יוארך שוב. כלומר לשנות את ברירת המחדל - לפתיחה ולא לסגירה".
מעבר לסוגיית הדיונים האזרחיים, אחת הסוגיות שעלו בדיון היא גם בנושא דיוני מעצרים, שמתחילת המלחמה נערכים רובם בהיוועדות חזותית, בשיחות וידאו. נציגי שירות בתי הסוהר עדכנו כי בחודש שבין ה-7 באוקטובר ל-7 בנובמבר 18,188 עצורים הובאו בפני שופט בדרך של היוועדות חזותית מרחוק, בממוצע כ-900 איש ביום, כאשר רק במקרים ספורים הובאו העצירים לדיון פיזי מול שופט.
בסך הכל, דיווחו בדיון אנשי השב"ס, הם קלטו יותר מ-2,500 עצורים מתחילת הלחימה. "אנו קולטים בהיקפים גבוהים מאוד, ובחלוף חודש מצבת הכלואים עלתה במעל 2,500 כלואים", אמר נציג שב"ס בדיון.
נציגי משטרת ישראל דיווחו בדיון כי "יש עלייה של מאות אחוזים לעומת התקופה המובילה בשנה שעברה של עצורים שהם שב"חים (שוהים בלתי חוקיים) ועלייה עוד יותר גדולה, של מאות אחוזים לעומת התקופה המקבילה, של עצורים בעבירות הסתה". במשטרה ציינו עוד כי "יש עלייה תהומית במעצרים. יש לנו בעיה להביא עצורים לדיונים פיזיים, אף שהם ספורים, בשל מיעוט כוח אדם וריבוי משימות".
כדי להסדיר את נושא העלאת העצורים להארכות מעצר באמצעות היוועדות חזותית ולא להביאם פיזית בפני בית המשפט - בשל מחסור בכוח אדם, בשל הסיכון במשימת ההובלה במצב הביטחוני הקיים וכדומה - הכנסת מקדמת כיום חקיקת הוראת שעה מיוחדת. הצעת החוק הזו מבקשת להסמיך את שר המשפטים לאחר התייעצות עם השר לביטחון לאומי או בהסכמתו, להכריז כי יהיה ניתן לקיים דיוני מעצרים ללא נוכחות פיזית של החשודים אלא בהשתתפותם בהיוועדות חזותית, באם קיים סיכון ממשי בהבאתם לדיונים בשל מצב החירום. כמו כן מוצע להקנות סמכות זהה לשר הביטחון ביחס לדיונים בבתי דין צבאיים. ועדת החוקה אמורה לדון מאוחר יותר היום (א') בטיוטת נוסח עדכנית להצעת חוק זו.