סגור
ח"כ יעקב מרגי ש"ס יו"ר ועדת הכלכלה
ח"כ יעקב מרגי מש"ס. התחייב שהתקציב למיזם לא יקוצץ (צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן)

שר הרווחה התחייב: תקציב המיזם לביטחון תזונתי לא יקוצץ

האוצר מתנגד לממן גם את כרטיסי המזון של דרעי וגם את מיזם הביטחון התזונתי של משרד הרווחה, מה שמסכן את הסיוע ל-33 אלף משפחות. שר הרווחה מרגי, גם הוא מש"ס, התחייב בוועדת הכספים ש"לא ירד שקל"

שר הרווחה יעקב מרגי מש"ס התחייב שלא יהיה קיצוץ בתקציב המיזם לביטחון תזונתי של משרד הרווחה. התקציב מממן היום סיוע חודשי ומצרכי מזון בשווי של 500 שקל לחודש ל-33 אלף משפחות רעבות.
אלא שתקציב של קרוב למאה מיליון שקל הדרושים להפעלתו לא הוכנסו לבסיס תקציב הרווחה. האוצר מתנגד לממן שני מיזמים מקבילים לסיוע במזון – כרטיסי המזון של יו"ר ש"ס אריה דרעי שיחלק משרד הפנים ומיזם הביטחון התזונתי מרגי אמר את הדברים בדיון בהצגת תקציב הרווחה בוועדת הכספים של הכנסת.
עלות המיזם לביטחון תזונתי היתה ב-2022 (יוני 2022 - יוני 2023) 150 מיליון שקל. משרד הרווחה מימן 95 מיליון, הרשויות המקומית - 15 מיליון ועמותת אשל ירושלים שמפעילה את המיזם מגייסת 40 מיליון שקל מתורמים. התקציב הזה מספיק לסיוע של 500 שקל בחודש ל-26 אלף משפחות ולסיוע בתחליפי חלב ל-3,000 משפחות נוספות. בפועל המיזם שפועל ב-237 רשויות מקומיות באמצעות מחלקות הרווחה הגיע במהלך שנת הפעילות ל-33 אלף משפחות ו-4,000 משפחות שמקבלות סיוע במזון תינוקות. העלות של הכמות הזו היא 190 מיליון, מתוכן 120 מיליון ע"י המדינה, 20 מיליון של הרשויות ו-50 מיליון שתגייס אשל ירושלים. יצוין שזו שנת בחירות ברשויות והפסקת המיזם עלולה לפגוע בראשי הערים והמועצות המכהנים.
את הבעיה יצרה העובדה שיו"ר ש"ס אריה דרעי השיג השנה רבע מיליארד שקל לחלוקה בכרטיסי מזון כביכול לביטחון תזונתי וחצי מיליארד בשנה הבאה. בפועל הנתונים מגלים שרק 14% ממקבלי הכרטיסים הם משפחות שנמצאות בחוסר ביטחון תזונתי חמור ו-86% משפחות עניות אבל לא רעבות. מדובר בכרטיסים שנותנים העדפה ברורה למשפחות אברכים. האוצר מתנגד לממן שני מיזמים לביטחון תזונתי.
שר הרווחה יעקב מרגי אמר בוועדה ש"אני מתחייב שהמיזם של ביטחון תזונתי ימשך. יכול להיות שיהיו שינויים. תקציבית הוא לא יפגע. זו צפירת הרגעה. לא יהיה קיצוץ בשקל" מרגי טען ש"אם יו"ר המפלגה שלי רוצה להשיג עוד מאות מיליונים לאוכלוסיות נוספות במצוקה, זה לא מזיק לי כשר הרווחה".
מנכ"ל עמותת אשל ירושלים שמפעילה את המיזם מנדי בלוי אומר שגם "שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התחייב שתקציב המיזם לא יפגע וככל הידוע לי הוא עומד מאחורי התחייבות". האמירה של מרגי על שינויים אינה מובנת, שכן המיזם מעוגן בחוזים עם כל הרשויות המקומיות. מנכ"ל ארגון הגג של העמותות המסייעות במזון לתת ערן וינטרוב אמר שלפי נתוני הארגון יש 312 אלף משפחות רעבות ויש צורך בסיוע של 5 מיליארד שקל.
הפורום הירושלמי לביטחון תזונתי, שבו חברות משפחות במצב כלכלי קשה, שלח היום מכתב למרגי וסמוטריץ' בו הזהיר ש"הפסקת המיזם יחד עם עליית מחירי המזון בחודשים האחרונים תביא את המשפחות החלשות ביותר למצב קשה מנשוא ואת חלקן למחסור קיומי ולחרפת רעב של ממש. הסיוע מאפשר לנו לקנות את המוצרים ההכרחיים לגדילה התפתחותית של ילדינו". הפורום קרא לממשלה להכניס את תקציב המיזם לבסיס התקציב.