הטריק של סמוטריץ': הממשלה תאשר את הכספים הקואליציוניים בלי לדעת את ייעודם
הטריק של סמוטריץ': הממשלה תאשר את הכספים הקואליציוניים בלי לדעת את ייעודם
לקראת הדיון בתקציב, הפיץ משרד האוצר לחברי הממשלה נספח שעוסק בכספים הקואליציוניים, מבלי לפרט את הסכום הכולל שלהם ולמה הם מיועדים. לפי האוצר, הסכום ייקבע במהלך ישיבת הממשלה, אך ייעוד הכספים "יובא במסגרת החלטת ממשלה נפרדת". המטרה: להימנע מביקורת ציבורית
לקראת ישיבת הממשלה שתעסוק בתקציב, הבוקר (ה') הפיץ משרד האוצר לחברי הממשלה נספחים לתקציב, ביניהם הנספח שכותרתו "הקצאת תקציבים עבור יישום הסכמים קואלציוניים בתקציב 2025". הכספים הקואלציוניים הם כספים רגישים מבחינה ציבורית ופוליטית בכל שנה, ובמיוחד בשנה הנוכחית בה צפוי תקציב מרסן שעמוס בקיצוצים ובהעלאות מסים. אלא שהנוסח הנוכחי לא כולל עדיין את הסכום הכולל של הכספים הקואלציוניים, כך שבלתי אפשרי להעריך אותו בהשוואה לשנים קודמות.
מבחינה טכנית, אומרים באוצר כי הסכום הסופי עדיין לא נקבע והוא ייקבע במהלך ישיבת הממשלה. הדבר נכון גם לגבי היקף התקציב בשנת 2025 וגובה הקיצוץ הרוחבי. אלא שבנוגע לכספים הקואלציונים יש סעיף נוסף, חשוב יותר, בו נכתב כי "פירוט הייעוד של הסכומים האמורים יובא במסגרת החלטת ממשלה נפרדת". המשמעות היא שהממשלה תאשר את החבילה של הכספים הקואלציונים, אבל הפירוט לאן בדיוק הולכים הכספים הללו יגיע רק בהמשך, אחרי שכבר יהיו הסכמות עם כל המשרדים ועם ההסתדרות.
הסיבה לכך ברורה: הכספים הקואלציוניים מכילים כספים מסוגים שונים - יש ביניהם כספים שמיועדים למטרות רווחה וחברה וכמעט לא נמצאים במחלוקת ציבורית. הסיבה שהם מוגדרים כסף קואלציוני נובעת מכך שהפקידות המקצועית בממשלה סבורה שאין צורך לתקצב את הפעילות הזו באופן קבוע כחלק מפעילות משרדי הממשלה. אך לעומת זאת, ישנם תקציבים שנמצאים במחלוקת ציבורית עזה, ויש בהם ממד לא מקצועי מובהק. הסעיף הבולט ביותר בהקשר זה הוא תקציב הישיבות, שמבחינת הדרגים המקצועיים הוא כסף שבחלקו יוצר תמריצים לאי השתלבות בתעסוקה. ברגע שסמוטריץ' כורך את כל הכספים הקואלציונים מבלי לפרט את החלוקה הפנימית שלהם, הוא מקל על עצמו לעבור ציבורית את שלב אישור התקציב בממשלה.
בסוגיית תקציב הישיבות, סמוטריץ' רמז בתדרוך שהתקיים שלשום (ג') כי הוא יתקצב את כלל בני הישיבות, גם את אלו שלפי בג"ץ לא זכאים כעת לתקצוב עד שיוסדר מעמדם החוקי. זאת הן בשל הביקורת שיש לו על בג"ץ ("איך הופכים את כולם לעבריינים"), והן משום שהוא משוכנע שמעמדם של בחורי הישיבות יוסדר במהלך השנה, ואז הכסף יועבר גם בגין התלמידים "מחויבי הגיוס", והוא מוכרח לשריין את הכספים הללו לחרדים כבר כעת.
עם זאת, לאסטרטגיה של סמוטריץ' יש קושי משמעותי והוא ההסכמות עם ההסתדרות: ככל שההסתדרות תחוש שיש יותר התחכמויות וטריקים בתקציב שנועדו להעביר כספים לסקטורים מועדפים, היא תתקשה יותר להסכים לחבילת הקיצוצים והמסים שפוגעים בעובדים. חיסרון נוסף שיש באסטרטגיה של סמוטריץ' הוא שכשהוא יביא את חלוקת הכספים הקואלציוניים בעתיד תהיה בכך התמקדות תקשורתית רבה, גבוהה בהרבה מאשר אם הוא היה מביא את חלוקת הכספים הקואלצייניים יחד עם תקציב המדינה המלא.