בניגוד לדרישת האוצר: החיסיון על קצא"א הוארך בשנה בלבד
בניגוד לדרישת האוצר: החיסיון על קצא"א הוארך בשנה בלבד
ועדת המשנה של ועדת החוץ והביטחון שעסקה בנושא החליטה לא להיענות לבקשת האוצר להאריך את החיסיון על חברת הנפט הממשלתית בחמש שנים, ולהסתפק בשנה אחת במהלכה תבחן הוועדה את הנושא. "הוועדה טרם מיצתה את דיוניה", הסביר יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין את ההחלטה. עמותת צלול: "המשך החיסיון יאפשר לחברה להמשיך לפעול באין מפריע"
ועדת משנה של ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ יולי אדלשטיין, החליטה היום (ג׳) להאריך את צו החיסיון על חברת הנפט הממשלתית קצא״א (קו צינור אילת אשקלון) למשך שנה אחת, ולא חמש שנים כפי שדרש משרד האוצר.
לפי אדלשטיין, ״האינטרס הביטחוני מחייב את המשכו של הצו, אך היות שהוועדה טרם מיצתה את דיוניה במציאת האיזון הראוי בין זכות הציבור לקבלת מידע לבין ההגנה על ביטחון המדינה בהקשרו של החיסיון, הוחלט להאריכו בשנה אחת בלבד, ובמהלכה תקיים הוועדה דיונים נוספים בנושא״.
בוועדת החוץ והביטחון לא ביצעו שינויים בנוסח הצו שהונח על שולחן הוועדה רק לאחרונה, והחליטו כי סעיפיו ייבחנו לעומק בדיונים במהלך השנה, לאחר שבשבועות האחרונים הוגשו למשרד האוצר יותר מ-300 התנגדויות של ארגונים ואזרחים נגד הארכת החיסיון. לפי צו החיסיון, פרטים שנוגעים להתנהלות הכלכלית, העסקית והתכנונית של החברה יישארו חסויים, ומידע העוסק באופן בלעדי בנושאי איכות סביבה, תכנון ובנייה ורישוי עסקים לא ייחשב סודי.
בחודש האחרון נערכו בכנסת שני דיונים פומביים בנוגע להארכת החיסיון על קצא״א, חברה הנהנית מסודיות כמעט מלאה על פעילותה מאז הקמתה בשנות השישים - האחד בוועדת הכספים, והשני אתמול בוועדת החוץ והביטחון. חברי כנסת וארגוני סביבה וחברה אזרחית הדגישו כי הם מתנגדים להארכת החיסיון, שכן גם בנושאים שבהם קצא״א נדרשת למסור מידע לרגולטורים ולציבור, ובהם נושאי איכות הסביבה, לא כל הרשויות מקבלות מידע מלא (כך למשל את פנקס הרעלים של החברה), ולכן רשויות מקומיות דוגמת עיריית אשקלון אף טוענות כי הן מתקשות לפקח על פעילותה של קצא״א בשטחן.
בתנועה לאיכות השלטון טוענים כי החיסיון החל על קצא״א, כזה ששום חברה ממשלתית ביטחונית אינה נהנית מדומה לו, מאפשר ״ניהול רשלני הפורח תחת סודיות וחיסיון״. לדברי עו"ד אריאל ברזילי, ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון, ״הניהול של קצא״א והפיקוח הרופף עליה בגלל החיסיון כבר הביאו לדוח חריף של מבקר המדינה, שלא ראה אור בגלל הצנזורה. לא ברור מדוע עוד נדרש החיסיון היום, ומדוע בצורה רחבה כזו. צריכה להיות הצדקה מאוד ברורה וחד-משמעית בשביל ליצור חריג כזה. קצא״א כבר לא חברה משותפת לישראל ואיראן. מדובר בהסדר מיושן, שהוא פוטנציאל נזק משמעותי לאיכות הסביבה ולכלכלת ישראל״.
בשנה האחרונה, וכך גם בדיון פומבי שנערך אתמול בוועדת החוץ והביטחון, הדגיש מנכ״ל קצא״א, איציק לוי, כי בקשת החיסיון היא ״בקשת המדינה, מטעמי המדינה. לנו אין עמדה בנושא, מה שהמדינה תחליט אנחנו נעשה״. החברה השתתפה היום בדיון החסוי בנוגע להערכת החיסיון החל עליה, ואליו גם הוזמן עורך הדין המבצע פעילות לובינג בכנסת עבור החברה, צבי ניקסון.
מעמותת צלול נמסר בתגובה: ״לצערנו הלחצים הכבדים שהופעלו מצד משרד האוצר ובכירי קצא"א מנעו החלטה שהייתה משרתת את האינטרס הציבורי. קצא"א הינה חברה ממשלתית בעלת רקורד שחור של זיהומים קשים לסביבה, ובימים אלו ממש מעמידה בסכנה מוחשית את חופי הים התיכון ואילת בהמשך העברת נפט בכמויות אדירות שאינו דרוש כלל למשק האנרגיה הישראלי. אנו מעריכים את ניסיונות יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, להביא לצמצום סעיפי החיסיון, אך המשך החיסיון, כפי שאושר בסופו של דבר, יאפשר לחברה להמשיך לפעול באין מפריע תוך איום מוחשי של אובדן ערכי טבע נדירים, ענף התיירות באילת ובריאות הציבור״.