הפופוליזם של "90% משכנתא" חוזר לכנסת עם עוד רעיונות מיותרים
הפופוליזם של "90% משכנתא" חוזר לכנסת עם עוד רעיונות מיותרים
250 הצעות חוק הוגשו ביום הראשון שבו התאפשר לחברי הכנסת לפעול. מניסיון לעקוף את בנק ישראל ועד להרחבת הפטור ממע"מ - רוב ההצעות צפוי ליפול בהמשך הדרך
הכנסת ה־25 יצאה למעשה לדרכה רק השבוע, עם השבעת יו"ר הכנסת החדש, ורק ביום שני התאפשר לחברי הכנסת להניח את הצעות החוק שלהם על שולחן הכנסת.
חברי הכנסת הספיקו להניח בתוך יממה אחת לא פחות מ־250 הצעות חוק, 4 מהן מתקדמות בהליך מהיר שכן הן דרישות של חברי הקואליציה המסתמנת (הענקת סמכויות לבן גביר, הכשרת דרעי לכהן כשר, מתן אפשרות לסמוטריץ' להיות במעמד שווה לשר הבטחון, ולהקשות על פיצול של הליכוד).
גורלן של יתר הצעות החוק צפוי להיות שונה, הצעת החוק היא הצהרה ערכית, ניסיון לסחוט תשומת לב תקשורתית, ורק במקרים חריגים מאמץ דון קישוטי לשפר את המציאות הישראלית.
דווקא הצעת החוק הכלכלית שעשתה את הרעש הרב ביותר בשבועיים האחרונים עדיין לא הוגשה. הכוונה היא להצעה של ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שהעלאת הריבית על ידי בנק ישראל לא תעלה את החזר המשכנתא החודשי במסלול הפריים. גפני כנראה מבין שכוחה של הצעת החוק הוא לא הנחתה על השולחן, אלא הרעש התקשורתי שהיא מחוללת.
אך גפני הוא לא הח"כ היחידי שסבור כי יש להתערב בעצמאות בנק ישראל בכדי להקל על הזוגות הצעירים. גם ח"כ שרן השכל (המחנה הממלכתי) סבורה כי יש לחוקק ולקבוע כי בנקים מסחריים יוכלו להעמיד משכנתא בשיעור של 90% משווי דירה ראשונה, זאת מעל הראש של המפקח על הבנקים שמנחה את הבנקים לא להעמיד הלוואה בשיעור של למעלה מ־75% מערך הנכס.
זה לא החוק היחידי שמכוון כנגד המפקח על הבנקים. ח"כ יבגני סובה (ישראל ביתנו) מבקש להפקיע מהמפקח על הבנקים את סמכותו לאשר סגירת סניפי בנק, ולהפוך את תהליך סגירת סניף הבנק לתהליך מורכב בהרבה שידרוש אישור של ועדה שיהיו חברים בה מלבד המפקח על הבנקים, גם נציג שר הרווחה, וגם נציג המועצה הישראלית לצרכנות.
לא כל הצעות החוק נולדו שוות, הצעת חוק שחתומים עליה שלושה חברי קואליציה בכירים, כמו יעקב אשר (יהדות התורה), משה גפני ואורי מקלב (יהדות התורה), עשויה להיות מתורגמת בסוף לדרישה של ממש מהממשלה. ובכן, שלושת הח"כים החרדים מבקשים להרחיב את הפטור ממס על הכנסות משכירות. לטענתם יש לקבוע כי אדם שמשכיר דירה אך שוכר אחרת, יוכל לנכות את דמי השכירות שלו בחישוב ההכנסה שלו משכירות. כלומר, אדם שמשכיר דירה ב־12 אלף שקל, ושוכר דירה ב־8 אלף שקל יוכל להנות מהפטור שכיום מוגבל ל־5,200 אלף שקל.
בגזרת הרחבת הפטורים ממס, מציע חבר הכנסת ינון אזולאי (ש"ס) לייצר פטור ממע"מ על רכישת תרופות מאריכות חיים שאינן כלולות בסל התרופות. ח"כ אזולאי צודק בהחלט כי פטור כזה ממע"מ הוא הגון בהרבה מהפטורים הקיימים כיום בעולם המע"מ (רכישות באילת או על רכישות באינטרנט או על פירות וירקות, ש"ט) אך עם זאת, כדאי בכל דרך להימנע משבירת המע"מ האחיד, ולדאוג לחולים אלו בתמיכה ישירה למי שזקוק לה.
אך מבין הצעות החוק ראויה לציון מיוחד הצעתו של ח"כ משה טור פז (יש עתיד) שכן היא עשויה להעלות לדיון ציבורי הצעה נוספת להקניית כישורים בסיסיים לגברים החרדים להשתלבות בשוק התעסוקה. טור פז מציע כי מי שלומד במוסדות הפטור או המוכר שאינו רשמי יהיו זכאים לקבל שוברים שבהם הוריו יוכלו לרכוש עבורו חוגים, קורסים, ושיעורים פרטיים, שילמדו את לימודי החול שלו. קל לראות את הפגמים שבהצעה הזו, שעשויה להפוך בקלות לדרך נוספת לבזבוז כספי מדינה, אך לנוכח שיעורי העוני בחברה החרדית, ואחרי הדרכים הרבות שנכשלו, יש לברך על כל כיוון חדש, אם כי גם הצלחה של כיוון, תלויה בעיקר ברצונם של הפוליטיקאים החרדיים.