רוב האוניברסיטאות דחו את פתיחת השנה ל-24 בדצמבר; האוני' הפתוחה ובית ברל ייפתחו מוקדם יותר
רוב האוניברסיטאות דחו את פתיחת השנה ל-24 בדצמבר; האוני' הפתוחה ובית ברל ייפתחו מוקדם יותר
ועד ראשי האוניברסיטאות הודיע על דחייה רביעית בפתיחת שנת הלימודים, על רקע הגיוס הגדול של סטודנטים ואנשי סגל למילואים. עם זאת, האוניברסיטה הפתוחה ומכללת בית ברל הודיעו כי הלימודים יתחדשו ב-3 בדצמבר. גם מכון ויצמן ייפתח מוקדם יותר, אך טרם הודיע על תאריך
פתיחת שנת הלימודים באוניברסיטאות נדחית שוב - ל-24 בדצמבר. זאת, בשל הגיוס ההמוני הנמשך של סטודנטים ואנשי סגל למילואים. כך הודיע היום (ג') באופן רשמי ועד ראשי האוניברסיטאות. ועד ראשי המכללות צפוי ללכת בעקבותיהם.
זו הדחייה הרביעית מהמועד המקורי שעמד על 15 באוקטובר. הדחייה תתבסס על קיצור חופשות הסמסטר והקיץ ועל צמצום של חומרי הלימודים. המועד הקודם שנקבע לפתיחת הלימודים היה ה-3 בדצמבר אבל עכשיו גם הוא כבר לא ריאלי. בכיר במוסדות להשכלה גבוהה מדווח על עלויות כבדות שצפויות להיות לדחיות ואומר שיש צורך בתוכנית לפיצוי מתאים של המוסדות.
עם זאת, הפעם צפויים מספר מוסדות לפתוח מוקדם יותר. האוניברסיטה הפתוחה הודיעה היום על פתיחת שנת הלימודים ב-3 בדצמבר ולא תבצע דחייה נוספת. זאת בין היתר בהתבסס על העובדה שזו אוניברסיטה שבה חלק גדול מהלימודים הם מקוונים, ויש בה ממילא שלושה סמסטרים מדי שנה. סטודנטים תושבי אזורי העימות וכאלה שגויסו יוכלו לשנות מועדי לימודים או לבטל הרשמה ללא עלות.
בהודעת האוניברסיטה לסטודנטים נאמר ש"אנו רואים בפתיחת שנת הלימודים האקדמית צעד חיוני להשבת החוסן החברתי. שיטות הלימוד הייחודיות הנהוגות אצלנו, ההתמחות רבת-השנים שלנו בהוראה מרחוק והגמישות הרבה המאפיינת את ניהול הלימודים באוניברסיטה הפתוחה, יאפשרו לנו לפתוח את הלימודים באופן מותאם לנסיבות ככל האפשר".
גם מכללת בית ברל לחינוך הודיעה שתיפתח מוקדם. נשיאת המכללה, פרופ׳ יולי תמיר, אמרה ש"מדובר במקצוע ובקבוצה שחיונית למשק, גם ואולי בעיקר בשעת חירום ולכן אנו מתכוונים להתחיל את השנה ב-3 בדצמבר". בפועל סביר להניח שההודעה מתבססת גם על העובדה שמדובר במכללות שרוב הסטודנטים בהם הן נשים ולכן אחוז המגויסים למילואים קטן יותר. מכון ויצמן מתכננן גם הוא פתיחה מוקדמת אבל עדין לא הודיע על תאריך.
כמו כן, לדרישת משרד הבריאות צפויים להיפתח הסבבים הקליניים של הסטודנטים לרפואה (בחלק מהמוסדות הסבבים הקליניים כבר החלו השבוע) זאת בהנחה שמילואימניקים שישתחררו יוכלו להצטרף לסבבים כקבוצות הומוגניות. בכיר בהשכלה הגבוהה ציין שלא רק הלימודים נפגעים אלא מתחילה פגיעה משמעותית במחקר בשל היעדרות של תלמידי מחקר מגויסים ותלמידים מחו"ל.
כזכור, המכללות הפרטיות כבר החלו לפתוח. המרכז האקדמי פרס פתח את השנה ב-5 בנובמבר, הקריה האקדמית אונו והמסלול האקדמי של המכללה למנהל מתכוונים לפתוח את שנת הלימודים ב-19 בחודש. חלקן הודיעו על הנהגת סמסטר נפרד למילואימניקים וחלקן הסתפקו בהקלות שאינן בהכרח מספקות. המכללות הפרטיות אינן מקבלות מימון מהמדינה ולכן הן תלויות בהכנסות משכר הלימוד.
מחר אמור להיערך דיון בוועדת החינוך של הכנסת על מועדי פתיחת שנת הלימודים האקדמית. אחד מיוזמי הדיון, ח"כ משה (קינלי) טור-פז מיש עתיד דורש להטיל סנקציות אקדמיות על מי שיקדימו לפתוח את השנה תוך פגיעה במגויסים למילואים.