סגור
Dun's 100

סיפורו של אדם שנרצח ב-7.10 – טיוטת צוואה שהותרה על השידה ושרדה

בטרם נרצח, תושב קיבוץ השאיר על שידה טיוטת צוואה בלתי חתומה, במסגרתה הוריש את רכושו למי שאינה בתו הביולוגית, אך גידל אותה. לאחרונה קבע בית המשפט כי יש לראות במסמך צוואה, וכי המבקשת תיחשב לבתו

מותו יוצא הדופן של אדם ממחיש כיצד ביום ה-7 באוקטובר 2023 התמזגו טרגדיות לאומיות עם רגעים אישיים ואף עם סוגיות משפטיות חדשניות ופורצות דרך.

סיפור המעשה

ביום ה-7 באוקטובר 2023, חדרו מחבלים אכזריים לקיבוץ בו התגורר המנוח. הם רצחו אותו בעודו שוהה בממ"ד ביתו ושרפו את הבית כמעט כליל. אחד הפריטים הבודדים ששרדו את האסון היה מסמך שהונח על שידת הטלוויזיה – טיוטת צוואה בלתי חתומה, במסגרתה הוריש המנוח את כל רכושו למבקשת. כעת, המבקשת עותרת להכיר במסמך זה כצוואתו התקפה.
לדברי המבקשת, המנוח אמנם לא היה אביה הביולוגי, אך מאז שהייתה פעוטה גידל אותה כאב יחיד ומסור. לאורך חייה, שימש עבורה דמות הורית בלעדית והיה האב היחיד שהכירה. המבקשת תיארה כיצד ליווה אותה בכל תחנות חייה – מגן הילדים, דרך תחילת לימודיה בכיתה א', סיום בית הספר התיכון, גיוסה לצה"ל, חתונתה ואף היה סב פעיל לנכדותיה, שנחשבו בעיני כל כנכדותיו. היא הוסיפה כי המנוח שיתף אותה בכך שערך צוואה במסגרתה הוריש לה את רכושו.
המבקשת הודתה כי אין בידיה עותק חתום של הצוואה, אך צירפה לבקשתה ראיות שונות: הודעת עורכת הדין של הקיבוץ, בפניה נערכה הצוואה; טיוטת הצוואה; חילופי מיילים בין הצדדים בתקופה הרלוונטית; ומייל נוסף שנשלח אליה ישירות על ידי עורכת הדין לפני חתימת הצוואה. המבקשת אף צירפה אסמכתאות שונות, אשר מלמדות כי אכן כפי שהיא טוענת, כלל הסובבים במעגלי החיים של המבקשת ובני המשפחה, ראו בה כבתם של אמה הביולוגית והאב המגדל, הוא המנוח בענייננו.
המבקשת ציינה גם כי בקיבוץ בו גדלה, בדומה לקיבוצים אחרים, לא נהגו תושבי הקיבוץ לאמץ בצורה פורמלית את הילדים של בני זוגם אותם גידלו.
בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה, במשרדי האפוטרופוס הכללי, הביע תמיכה בבקשה. לדבריו, הראיות מצביעות על כך שהמנוח אכן ראה את המבקשת כבתו, למרות שלא הייתה בתו הביולוגית. כמו כן, צוין כי המנוח לא הותיר אחריו צאצאים ביולוגיים, שכן בנו היחיד נפטר לפניו ללא צאצאים.
יורשי המנוח הפוטנציאליים בהיעדר צוואה – בת זוגו ושני אחיו – הביעו אף הם את תמיכתם בבקשת המבקשת והסכימו כי יש להכיר בה כיורשת המנוח.
1 צפייה בגלריה
עו"ד טל איטקין
עו"ד טל איטקין
עו"ד טל איטקין
(צילום: איליה מלינקוב)

המצב המשפטי השתנה בעקבות ה-7.10

עד ל-7 באוקטובר 2023, קבע חוק הירושה כי אדם רשאי להסתלק מחלקו בעיזבון אך ורק לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש. בעקבות ריבוי המקרים הטרגיים שבהם לא נותרו בחיים בני משפחה מקרב המשפחה הגרעינית של המוריש, תוקן החוק. התיקון מאפשר ליורשים של מנוחים שנהרגו באירועים שהחלו ב-7 באוקטובר 2023 ועד לתום הפעולות המלחמתיות להסתלק מהעיזבון גם לטובת מי שהמוריש ראה בו את ילדו, לצד בן הזוג, ילדו או אחיו.

בית המשפט קיבל את הבקשה

בית המשפט ציין כי המסלול המתאים היה אילו המבקשת הייתה מגישה לרשם לענייני ירושה בקשה לקיום צוואה, בצירוף המסמך שהיא מבקשת להכיר בו כצוואת המנוח. במסגרת זו, יכול היה הרשם לענייני ירושה לברר את האפשרות להכיר במסמך המדובר.
עם זאת, בית המשפט קבע כי לנוכח התיקון לחוק הירושה, ובהיעדר מחלוקת בין בני המשפחה (כולל בת זוגו ואחיו של המנוח), אשר כולם הסכימו שהמנוח ערך בחייו צוואה שהושמדה בפעולת המחבלים שפרצו לביתו, ניתן להכיר במסמך זה כצוואתו האחרונה. כמו כן, נקבע כי המבקשת תוכר כבתו של המנוח לצורך הסדרת קביעת זהות העיזבון.
יחד עם זאת, בית המשפט הדגיש כי אין בהחלטה זו כדי לפטור את המבקשת מהחובה להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה, בהתאם להוראות החוק והתקנות. בהיעדר בקשה כזו, לא ניתן יהיה להשלים את תהליך קביעת זהות יורשי עיזבון המנוח.

כולם פעלו יחד לקיום רצון המנוח

מעבר לתקדים המשפטי והיישום הראשון של התיקון לחוק הירושה בעקבות אירועי ה-7.10, הטרגדיה האישית והמשפחתית במקרה זה הביאה לחשיפת רגע נדיר של אחדות ורגישות אנושית מול אסון לאומי כואב. כל יורשי המנוח, על אף האינטרסים האישיים השונים שיכלו להיות להם, בחרו לכבד את זכרו ואת רצונו, ולהכיר במבקשת כיורשת היחידה.
ההליך המשפטי וההחלטות השיפוטיות שנחסכו ויכלו לגרום לפגיעה בלתי הפיכה, מייצגים ניצחון מרגש של ערכים אנושיים – אהבה, מסירות ומשפחה (שאינה בהכרח תלויה בקשר דם) – על פני חורבן והרס.
(ת"ע 71140-03-24).
מאת עו"ד טל איטקין, מייסדת, טל איטקין משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט