בלעדיעיריית ירושלים תשקיע 13.5 מיליון שקל במקווה במזרח העיר
בלעדי
עיריית ירושלים תשקיע 13.5 מיליון שקל במקווה במזרח העיר
במתחם היהודי נוף ציון במזרח ירושלים בגבול ג'בל מוכבר מתגוררות 90 משפחות, והעלות המוערכת לכל טבילה: מאות שקלים. חברת הנהלת העיר (מרצ): "בג'בל מוכבר אלפי משפחות ואין גן משחקים לילדים". העירייה: המתחם היהודי יורחב
עיריית ירושלים תשקיע סכום עתק של 13.5 מיליון שקל במקווה פאר בשכונה היהודית המבודדת נוף ציון שהיא התנחלות בתוך השכונה הערבית ג'בל מוכבר. בכך נשבר שיא קודם שבו השקיעה 11 מיליון שקל במקווה בהתנחלות מעלה זיתים בשכונת ראס אל עמוד במזרח העיר. בשל מספר התושבים הנמוך העלות של כל טבילה במקווה, בחישוב ל־20 שנה, מוערכת במאות שקלים.
באפריל חשף כלכליסט את סיפור ההקמה של המקווה בהתנחלות מעלה זיתים בעלות של 11 מיליון שקל. במעלה זיתים יש לפי נתוני המועצה הדתית 438 טבילות בשנה, כלומר קצת יותר מטבילה בממוצע ליום. הממוצע העירוני הוא 6,200 טבילות בשנה למקווה. בחישוב ל־20 שנים העלות לטבילה במעלה זיתים היא כ־1,250 שקל. תושב השכונה, סגן ראש עיריית ירושלים אריה קינג, טוען שהנתונים האלה מופחתים ושבפועל יש 1,200 טבילות. גם לפי חישוב זה מדובר ב־500 שקל לטבילה.
מתחם נוף ציון נבנה בגבול הכפר הערבי ג'בל מוכבר השוכן מתחת לטיילת ארמון הנציב בדרום־מזרח ירושלים. במתחם 90 משפחות (לעומת 100 במעלה זיתים) והעירייה אישרה הקמת 255 דירות נוספות. בשכונת תלפיות מזרח הסמוכה יש מקווה, שמספר הטבילות בו הוא מהנמוכים בעיר, 2,100 טבילות בשנה בלבד. אפשר להניח שהעלות לטבילה תהיה דומה לזו של מעלה זיתים ואולי תפחת אם השכונה באמת תגדל.
גם אם העירייה סבורה שנחוץ מקווה בנוף ציון, מקווה קטן ניתן לבנות ב־2 מיליון שקל. מקווה מפואר עולה 5 מיליון שקל. לא ברור מדוע משקיעים סכום גדול פי כמה.
בעירייה טוענים שאחד הגורמים לסכום המופרז הוא שעל המקווה ייבנו שני בתי כנסת והתקציב כולל את השלד שלהם. כיוון שמדובר רק בשלד זה לא סכום משמעותי. חברת הנהלת העיר לורה ורטון ממרצ מציינת שהעירייה אינה נוהגת לממן בתי כנסת והיא אינה מבינה למה הדבר נעשה הפעם.
ורטון אומרת שהמקווה יוקם בג'בל מוכבר, "שכונה של כ־30 אלף תושבים, שבה מחסור חמור בכיתות לימוד, אין בה אף גן משחקים לילדים, והכבישים במצב ירוד ביותר. ההסברים האפשריים לשפיכת 13 מיליון שקל דווקא על מקווה, כנראה המפואר והיקר ביותר בעיר, עבור 100 משפחות יהודיות הם: גזענות, עיוות מקומם של סדרי עדיפויות, חוסר הכרה מוחלט של המצב או רשלנות".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה ש"המקווה מוקם במסגרת מבנה הכולל שני בתי כנסת ועל כן עלותו הכוללת של המבנה גבוהה יותר, יחסית. שכונת נוף ציון נמצאת בתנופת בנייה הכוללת מאות יחידות דיור נוספות, כך שהקמת המקווה צופה פני עתיד. שכונת ארמון הנציב רחוקה משכונת נוף ציון, ולכן הנגישות למקווה שלה מוגבלת".