סגור
פינוי תושבים מ שדרות חרבות ברזל מלחמה בעזה 15.10
פינוי תושבים משדרות באמצע אוקטובר (צילום: REUTERS/Amir Cohen)

האוצר יעודד את תושבי שדרות והעוטף לעזוב את בתי המלון באמצעות מענקים

על פי התוכנית, שסוכמה הערב בין האוצר וראשי הרשויות בעוטף, תושבים שיבחרו לשוב לבתיהם החל ב-1 במרץ יזכו לתמריצים של אלפי שקלים. מי שיבחרו להישאר במלון יוכלו לעשות זאת עד ה-7 ביולי, אך בינתיים המענק שלהם יתכווץ. ותושבי הצפון? להם בינתיים לא מובטח דבר

משרדי ראש הממשלה והאוצר הודיעו הערב על תוכנית לחזרת תושבי העוטף ושדרות לבתיהם. התוכנית סוכמה במסגרת ישיבה משותפת שקיימו ראשי הרשויות באזור עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי ומנכ"ל מנהלת תקומה משה אדרי.
על פי התוכנית, מפונה יחיד שיעזוב את המלון כבר בתחילת מרץ יקבל מענק של 15,480 שקל, זוג שיעזוב את המלון יקבל מענק של 30,960 שקל. על ילדים מתחת לגיל 18, תקבל המשפחה עוד כ-8,000 שקל, כך שזוג עם ארבעה ילדים יקבל מענק משמעותי של כ-62 אלף שקל.

תושבים שיישארו במרכז יוכלו לשלם שכירות עם המענק

המשפחה תוכל לבחור אם לחזור לביתה שבדרום הארץ וכך ליהנות מהמענק כולו, או לבחור להמשיך להתגורר בשכירות במרכז הארץ, כשהמענק מממן את דמי השכירות. הסיכום העקרוני שעליו הוסכם הערב צפוי להיות מתורגם להחלטת ממשלה בימים הקרובים.
הנימוק הפורמלי למענקים שהשמיעו אנשי האוצר וראשי הרשויות הוא הצורך במתן מעטפת כלכלית עבור מי שיבחר לשוב לאזורים שבהם התרחשו האירועים המזוויעים של ה-7 באוקטובר, מעטפת שתכסה הוצאות של טיפול פסיכולוגי, של חזרה הדרגתית לעבודה, ועוד.
לחלופין, יש משפחות אשר השתלבו במערכת החינוך במרכז הארץ, ומעוניינות להישאר לגור במרכז לפחות עד סוף השנה, וזקוקות לסיוע בדמי השכירות. הוחלט לשלב בין שני סוגי האוכלוסיות הללו, ולהעניק להם מענק אחיד, בלי קשר לשאלה אם הם בוחרים לשוב לבתיהם או לא.
אלא שברור לכל שמאחורי המענקים הללו יש גם רציונל נוסף, וזה הצורך של הממשלה להבטיח כי המפונים יתומרצו לעזוב את המלונות, ואכן המתווה הנוכחי קובע כי מי שלא יתפנה עד ה-7 ביולי, יפסיד לגמרי את המענק. או במילים אחרות: ככל שמפונה יבחר שלא לעזוב את המלון, אחרי שהצבא אישר כי הוא יכול לחזור לביתו, הרי שהמענק שלו יישחק.

הפסד המענק יהיה גבוה יותר בחודשים הראשונים

ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת האוצר לקבוע כי הפסד המענק יהיה גבוה יותר בחודשים הראשונים. כלומר, הנוסחה לא תהיה כי על כל חודש השתהות בעזיבת המלון מפסידים רבע מהמענק, אלא על החודש הראשון יפסידו יותר כסף.
הפקידות במשרד האוצר העדיפה מתווה אחר, שמפצל בין אלו שחוזרים לבתיהם שיקבלו מענק נמוך יותר ממה שהוצע לבסוף, לבין אלו ששוכרים דירות במרכז שיקבלו החזר שכירות רק כשיציגו חוזה שכירות. אך לבסוף הוסכם, כי דווקא המתווה הנוכחי מתמרץ יותר את אנשי הדרום לשוב הביתה, שכן מי שישוב לביתו בדרום יישאר עם סכום מזומן גבוה יותר, בעוד שמי שיישאר במרכז, ייאלץ לבזבז סכום גדול מהמענק על דמי שכירות.
חישוב המענק על בסיס של 129 ימים (מה-1 למרץ ועד ה-7 ביולי - מועד פינוי המלונות) יבוצע על בסיס של 120 שקל למבוגר ליום ו-60 שקל לילד מתחת לגיל 19 ליום).
בשלב זה מעריכים בממשלה כי כבר ב-1 במרץ יוכלו לחזור לבתיהם כל תושבי שדרות, וכל התושבים בישובים המצויים בטווח של 4-7 ק"מ מרצועת עזה, וגם חלק משמעותי מהישובים הקרובים יותר. עם זאת, יש ישובים שעדיין לא יוכלו לשוב לבתיהם.
תושבי ישובים אלה שיוכלו לחזור לבתיהם רק בהמשך יקבלו את המענק ברגע שצה"ל יאפשר להם לחזור הביתה, ויהיו להם ארבעה חודשים לנצל אותו מן היום שצה"ל יאשר להם לחזור. מכל מקום, בשלב זה הכוונה היא לפנות את הרוב המוחלט של המפונים מן המלונות עד 7 ביולי. זאת, הן בשל העובדה כי אז מסתיימת שנת הלימודים, והן בשל העובדה כי נפתחת עונת הקיץ במלונות.
לפי הערכת האוצר, אם 15% מהמפונים יבחרו להישאר במלונות ו-85% יבחרו לממש את המענקים, עלות במהלך תסתכם ב-600 מיליון שקל, שככל הנראה יבואו מתוך תקציב מינהלת תקומה הנוכחי. חשוב להדגיש, כי מענקים אלו הם נפרדים ושונים מעשרות מיליוני השקלים שיועברו לרשויות, וממאות מיליוני השקלים שיועברו לשיקום ההרס בעוטף.

באוצר חוששים כי גם תושבי הצפון יצפו למענק דומה

אחת "הדאגות" במשרד האוצר לנוכח מהלך זה, היא שהוא יהפוך למעין "סטנדרט" עבור עשרות אלפי המפונים בצפון, שגם יצפו למענק דומה. לכן גורמים במינהלת תקומה ובאוצר מבקשים לחדד כי המענק הפעם ניתן למפונים שברחו מתוך התופת של ה-7 באוקטובר, ואין להסיק מכך כי המפונים בצפון שעזבו את בתיהם בטרם פרצה מלחמה בצפון, יהיו זכאים לאותו מענק. אך ספק רב אם ראשי הרשויות בצפון יסתפקו בטיעון זה.
נזכיר, כי עד כה לא הוקמה מינהלת לשיקום הצפון, זאת בין היתר בשל העובדה כי בהתחלה המינהלת יועדה לקום תחת מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ, אך כעת הוחלט שהיא תנוהל תחת מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי. לדברי מקורות בממשלה, כעת מתקיים דיון על היקף התקציבים שיופנו למינהלת לשיקום הצפון, והחלטת הממשלה הסופית בנושא תובא לאישור הממשלה בימים הקרובים.