דו"ח המבקר"המדינה לא הגדירה עדיין יעדים מחייבים לחיסכון אנרגטי בבנייה"
דו"ח המבקר
"המדינה לא הגדירה עדיין יעדים מחייבים לחיסכון אנרגטי בבנייה"
מבקר המדינה קובע כי היעדים שגיבשו מינהל התכנון ומשרד האנרגיה לאיפוס האנרגיה במבנים חדשים הם חלקיים. למשל, החובה לאיפוס אנרגטי תחל בשנת 2025 אבל רק על 25% ממבני המגורים בני 5-3 קומות ורק בשנת 2030 החובה תחול על כל המבנים מהסוג הזה
למרות שמבנים אחראים ל-60% מצריכת החשמל בישראל, המדינה עדיין לא הגדירה יעדים מחייבים לחיסכון אנרגטי בבנייה. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה מתניהו אנגלמן.
האמצעים לצמצום פליטת גזי החממה בתחום הבנייה הם בניית מבנים חסכוניים באנרגיה בעיקר על ידי בנייה ירוקה, ובניית מבנים מאופסים מבחינה אנרגטית - כלומר שצריכת האנרגיה שלהם זהה לכמות האנרגיה שהם מייצרים (למשל באמצעות פאנלים סולאריים), וכן תכנון עירוני שיוביל להתייעלות אנרגטית.
על פי דוח המבקר, רק במרץ 2020 הותקנו תקנות הבנייה הירוקה שייכנסו לתוקף במרץ 2022. במהלך השנים ועד מועד זה, הבנייה בישראל מתקיימת ללא תקן בנייה ירוקה מחייב. נכון לשנת 2019 יש רק 450 מבנים העומדים בתקן בנייה ירוקה. וגם זאת רק בעקבות יוזמה של הרשויות המקומיות החברות בפורום ה-15 שהחליטו ביוני 2013 על החלת תקן בנייה ירוקה באופן הדרגתי בתחומן.
בעוד שכמעט בכל מדינות אירופה מבנים חדשים למגורים, לציבור או מסחר כבר מחויבים באיפוס אנרגטי (למעט ספרד שם הם צפויים להיות בשנת 2021). בישראל מגבשים כעת לסקטור הבנייה יעדים רחוקים יותר עד שנת 2030, שכאמור עדיין לא אושרו. ביעדים המתגבשים יש הקלות למבנים רבים, אין הגדרה ברורה מה הוא בניין מאופס אנרגיה. כמו כן, היעדים שנרקמים הם באשר למבנים בבנייה, אבל אין יעדים להתייעלות אנרגטית למבנים קיימים.
כאמור, רק עכשיו מתקיימים דיונים בין מינהל התכנון למשרד האנרגיה על האפשרות שבנייה מאופסת אנרגיה תחויב במסגרת היתרי בנייה של מבנים חדשים מסוגים שונים שייבנו עד 2030. הערכה היא כי למהלך תועלת של כ-5.5 מיליארד שקל.
על פי המבקר, היעדים שגובשו על ידי מינהל התכנון ומשרד האנרגיה לאיפוס האנרגיה במבנים חדשים הם חלקיים. למשל, החובה לאיפוס אנרגטי תחל בשנת 2025 אבל רק על 25% ממבני המגורים בני 5-3 קומות ורק בשנת 2030 החובה תחול על כל המבנים מהסוג הזה. בנוסף, על מבנים בגובה 5 קומות ויותר לא תחול כלל חובה לאיפוס אנרגטי, גם לא בשנת 2030, זאת על אף ש-70% מהדירות בישראל יהיו באותה שנה בבניינים מהסוג הזה. בשנת 2030 רק 50% ממבני המסחר החדשים יהיו מחוייבים להיות מאופסים מבחינה אנרגטית