דעהממשלת שינוי? ממשלת מיסוי
דעה
ממשלת שינוי? ממשלת מיסוי
לפני פחות מחודשיים הודיע אביגדור ליברמן ש"לא תהיה העלאת מסים"; מאז, כמעט בכל יום אנחנו שומעים על עוד "גזירה" - החל במס קנייה על כלים חד-פעמיים, וכלה בייקור הארנונה למגורים. חלק מהמטרות הן בהחלט ראויות ותיקון הנזקים מהם סובל המשק הישראלי דורש הוצאה ציבורית - אז אולי עדיף היה ששר האוצר לא יבטיח סתם הבטחות?
1. שר האוצר אביגדור ליברמן אמר שלא תהיה העלאת מסים; מצד שני, כמעט בכל יום אנחנו שומעים על עוד מסים. מוצדקים ככל שיהיו, הם סותרים את מה שליברמן אמר בתחילת הקדנציה שלו. ואולי עדיף שלא היה אומר בכלל. ליברמן ירש מקודמו בתפקיד, שר האוצר ישראל כץ, משק במצב משברי עם גירעון שחורג מזמן מהיעד שהוצב לו - חריגה שהחלה עוד לפני הקורונה.
לצד הגירעון, שנת הקורונה הציפה הזנחה רבת שנים בשירותים הציבוריים בישראל, בעיקר במערכת הבריאות. תיקון נזקים כאלה מצריך הוצאה ציבורית, גם אם הממשלה כמדיניות מחפשת איפה לקצץ אותה. לכן מראש עדיף היה להודות שיידרשו צעדים כואבים כמו העלאת מסים כזו או אחרת, עם כל הרגישות הנדרשת בתקופה שבה שיעור המובטלים הוא מהגבוהים שידעה המדינה בעשורים האחרונים.
הטלת מס קנייה על כלים חד פעמיים מתוך כוונה לעודד את הציבור לצמצם את השימוש בהם, מיסוי על משקאות ממותקים כדי לעודד אורח חיים בריא ואפילו העלאת הארנונה על דירות למגורים כדי לעודד ראשי ערים לקדם תוכניות בנייה - כל אלה עשויים להיות צעדים בכיוון הנכון. אבל כשהם באים מאותו מקום שהבטיח שלא יהיו גזירות כלכליות, הם מייצרים את האימפקט הלא נכון ואת הרושם שיש בהם בעיקר סגירת חשבונות של ליברמן מול החרדים, צרכני המשקאות הממותקים והחד פעמיים הגדולים.
2. הטלת מס על משקאות ממותקים כאמצעי למלחמה בהשמנה ובסוכרת זה לכאורה מהלך נכון, אבל אי אפשר שלא לתהות - למה רק על משקאות ממותקים? לפי הפרסומים, המשקאות הממותקים מהווים רק 15% מכלל צריכת הסוכר בישראל. מה לגבי כל השאר? ממתקים, מעדנים עתירי סוכר, גלידות וכדומה אמנם נושאים מדבקה אדומה (חלקם אפילו שתיים, עם אזהרה גם על שומן גבוה), אבל אותם יוכלו לצרוך הישראליים בלי לשלם מס עודף.
רוצים להטיל מס על סוכר? למה לא למסות אותו במקור, כשהוא נכנס לישראל לשימושים תעשייתיים שמהם מייצרות חברות המזון את אותם מזונות עתירי סוכר שהציבור צורך בהמוניו. כן, המשמעות תהיה העלאה המחירים של כלל המוצרים לצרכנים – אבל אם המטרה היא להילחם בהשמנה ובסוכרת, אין הבדל אמיתי בין מעדן ממותק למשקה ממותק.
3. הדרישה של משרד האוצר להיטל על פעילות ביטוחי הבריאות הפרטיים ושירותי הבריאות הנוספים של קופות החולים, שנחשפה בכלכליסט כחלק מחוק ההסדרים הקרוב, היא עוד מעמסה על חשבון הציבור. בין אם ההיטל יוטל על הספק או על המבטח, המשמעות היא התייקרות של שירותי בריאות הציבור (גם אם לא בהתייקרות השב"ן אלא בהסרת שירותים שניתנים בו כיום).
ההכנסות הללו אמורות להתווסף לסל הבריאות - אבל אי אפשר שלא לראות בכך עוד מס שמוטל על הציבור הרחב: על המחזור, ולא על הרווחים כנהוג, כך שהוא אגרסיבי הרבה יותר. בשורה התחתונה, זה פשוט עוד מהלך שנוגד את ההתחייבות של ליברמן - זו שהוא נתן לפני פחות מחודשיים. לא בכדי גם המפקח על הביטוח יצא היום בחריפות נגד המהלך ואמר שהוא יסב נזק כבד לציבור.