סגור
ענבל אור בבית המשפט לאחר הקראת גזר הדין 8.11.24
ענבל אור בבית המשפט, היום (צילום: אוראל כהן)

ענבל אור הורשעה בהעלמת מס של כ-10 מיליון שקל

יזמית הנדל"ן לשעבר, שנעצרה אתמול בבאר שבע לאחר שלא הגיעה להקראת הכרעת הדין, הורשעה בהעלמת מס מהכנסות של 80 מיליון שקל, וכן בעבירות מרמה ועבירות על חוק הגנת הצרכן; הקראת הכרעת הדין לוותה בקריאות מצדה של אור לשופטת כגון "ישראל ארגון פשע". היא שוחררה בתנאים מגבילים, והוצא נגדה צו עיכוב יציאה מהארץ

שופטת בית משפט השלום בת"א, דנה אמיר, הרשיעה הבוקר (ו') את יזמית הנדל"ן לשעבר ענבל אור בהעלמת מס מהכנסות בהיקף של כ-80 מיליון שקלים (כ-10 מיליון שקלים מס) שקיבלה במסגרת מיזמי קבוצות הרכישה שהקימה בעשור הקודם, כמו כן הורשעה אור בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות, ועבירות על חוק הגנת הצרכן. אור, שלא הגיעה אתמול (ה') לדיון הכרעת הדין שנקבע, נעצרה אמש בבאר שבע על ידי המשטרה, והובאה לדיון על ידי נציגי שב"ס. דיון הטיעונים לעונש נקבע ליום שלישי הקרוב (12.11).
השופטת כתבה בהכרעת הדין: "הוכח כי הנאשמת רשמה לזכותה באופן פרטי זכויות במקרקעין בפרויקטים שונים, תוך שימוש במנגנוני החברות ובניסיון והמוניטין שלה בתחום הנדל"ן. את הזכויות מכרה לאחר זמן קצר למצטרפים לקבוצות הרכישה. שוכנעתי כי על פי המבחנים שבדין כי הנאשמת היא בגדר מי שניהל עסק לרכישה ומכירה של זכויות במקרקעין. היא הייתה חייבת ברישום כעוסק במע"מ ובדיווח ותשלום מס. הנאשמת לא פעלה כאמור, במטרה להתחמק מתשלום מס בגין עסקאות בסך של מיליוני שקלים שהמע"מ הנובע מהן מעל למיליוני שקלים".
אור שוחררה בתנאים מגבילים: ערבות עצמית של 7,000 שקל, הפקדת מזומן של 3,000 שקל, ערבות צד ג' של 10,000 שקל. כמו כן הוצא נגדה צו עיכוב יציאה מהארץ.
הקראת הכרעת הדין לוותה בקריאות מצדה של אור לשופטת כגון "ישראל ארגון פשע", וכן "קצרי, קצרי". בסוף הדיון הודיעה השופטת על כוונתה לשחרר של אור בתנאים מגבילים – צו עיכוב יציאה מהארץ והפקדת ערבות.
כתב האישום נגד אור הוגש ב-2019 והוא כולל 15 אישומים בגין ביצוע עבירות על חוק המע"מ, פקודת מס הכנסה, עבירות מרמה בנסיבות מחמירות כלפי לקוחות וכלפי מנהל סניף בנק, וכן עבירות על חוק הגנת הצרכן.
לפי כתב האישום, בשנים 2016-2008 פעלה אור בשוק הנדל"ן והמגורים בישראל באמצעות קבוצת חברות בשליטתה ובניהולה; אור, כך נטען, לא הוציאה חשבוניות ולא דיווחה למנהל מע"מ על חלק מהעסקאות שביצעה ב-8 פרויקטים למגורים בהם ארגנה קבוצות רכישה באמצעות חברות בשליטתה. סכום העסקאות הכולל שבגינו לא הוציאה אור חשבוניות ולא דיווחה למנהל המכס והמע"מ הגיע לכ-81 מיליון שקל (המע"מ הנובע הוא כ-11.5 מיליון שקל). בנוסף, אור מואשמת כי לא הוציאה חשבוניות ולא דיווחה למנהל המכס והמע"מ על עסקאות שביצעה כעוסקת עצמאית בתחום הנדל"ן, עת נרשמו על שמה זכויות בפרויקטים למגורים ששיווקה, וזאת בסכום של כ-9 מיליון שקל.
עוד הואשמה אור בביצוע עבירות מרמה כלפי לקוחות באחד הפרויקטים שבהם ארגנה קבוצת רכישה. באותו מקרה אור פנתה לכמה לקוחות בפרויקט צ'לנוב שהעבירו צ'קים לפקודת הנאמן בפרויקט לצורך רכישה הקרקע עליו יקום. אור ביקשה מהם לבצע העברות בנקאיות לחשבון חברה בשליטתה במקום חלק מהצ'קים שמסרו לנאמן, וזאת תוך הצגת מצגים כוזבים שונים וללא יידוע הנאמן. כתוצאה מכך, קיבלה אור לחשבון חברה בשליטתה סכום של כשני מיליון שקל. כתוצאה מהתנהלותה, לא היה בחשבון הנאמנות די כסף עבור תשלום לבעלי הקרקע וכלל חברי קבוצת הרכישה נאלצו לשלם תשלומים נוספים מעבר לסכומים אליהם התחייבו מראש.
בנוסף, אור הואשמה בכך שביקשה ממנהל סניף בנק המזרחי לכבד צ'קים שמסרה חברה בשליטתה, למרות חריגה ממסגרת האשראי בחשבון החברה. על מנת לשכנע את מנהל הסניף לכבד את בקשתה, הציגה בפניו אור מסמך שנחזה להיות מסמך בנקאי אותו זייפה באמצעות עובדיה, ואשר לימד לכאורה שבחשבונה הפרטי קיימת יתרה עו"ש של עשרות מיליוני שקלים. בעקבות המרמה מנהל הסניף נעתר לבקשתה, ואולם הצ'ק שנתנה לכיסוי חריגת האשראי חזר בהמשך.
כמו כן, אור הואשמה בעבירות על פי חוק המע"מ ופקודת מס הכנסה בגין רכישות של מוצרים לצרכיה הפרטיים כגון ביגוד, תיקים, תכשיטים ועוד, בסכום של כ-900 אלף שקל. אור רשמה הוצאות אלה באופן כוזב בספרי חברה בשליטתה לצרכי התחמקות מתשלום מס הכנסה ומע"מ. בנוסף, אור מואשמת כי חברה בשליטתה מימנה עבורה דירה בסכום 2.7 מיליון שקל והיא לא דיווחה על הכנסה מדיבידנד.
בנוסף אור וחברה שהייתה בשליטתה הואשמו כי ביצעו עבירות על חוק הגנת הצרכן, כאשר פרסמו במגוון רחב של פרסומים הזמנה לציבור הצרכנים לרכוש דירה בשבעה פרויקטים שונים תוך שימוש בסיסמאות כגון: "דירה במחיר שישאיר אותך במרכז"; "הצטרפו להצלחה החל מ- 1,480,000 שקלים ויש לך דירה בתל אביב עליה לקרקע דצמבר 2015. משלמים 35% והיתרה באכלוס"; "כל הדירות בשלב א' אזלו! מכירת שלב ב' בעיצומה! לאור הצלחת הפרויקט המבצע ממשיך ל- 48 שעות אחרונות בלבד!"; ועוד. בפרסומים הוסתר הפרט המהותי, כי הפרסומים מבקשים לאגד קבוצות רכישה ולא למכור דירות.
מהפרקליטות נמסר לאחר הכרעת הדין: "הכרעת הדין שניתנה סיימה הליך יוצא דופן משני היבטים. ההיבט הראשון הוא היקף האישומים הנרחב נגד הנאשמת והמטריה שבה הם עוסקים בתחום של עבירות מע"מ ומרמה ביזמות וארגון קבוצות רוכשים בשוק הנדל"ן בישראל. פסק הדין הוא חשוב הן בהיבט האחריות כלפי רשויות המדינה והן באחריות כלפי לקוחות שמפקידים בידי היזם את הונם ואמונם.
"היבט משמעותי נוסף נוגע לאופן החריג שבו התנהל ההליך. הנאשמת בחרה לייצג את עצמה לאורך כל ההליך, הפריעה לדיונים ונמנעה מלהתייצב לדיונים ועשתה כל שיכלה כדי לעכב ולסכל את הליך המשפטי. בית המשפט נתן כמה וכמה החלטות לאורך הדרך בנוגע לייצוג ולהיעדרות מדיונים והעביר מסר שנאשם שעושה דין לעצמו ולא מקבל את כללי המשחק - ינוהל נגדו הליך הוגן אך הוא לא יצא נשכר".
התיק נוהל על ידי עו"ד טפת מויאל-רוטשילד, רוי גורדון וטל-יה קליין מפרקליטות מיסוי וכלכלה. כן לקחו חלק בטיפול בתיק עו"ד יאמלאק אצ'שמן ואסנת שי מהרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן. החקירה בוצעה על ידי חקירות מכס ומע"מ ירושלים ופקיד שומה חקירות תל אביב ברשות המיסים, יחידת הונאה תל אביב במשטרת ישראל והרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.