סגור

הליך חדש נוח למשתמש: שולץ רוצה הסדר בחסות הקורונה

הבקשה שהגישה שולץ לביהמ"ש מתאפשרת הודות לתיקון בחוק שחוקק לאחרונה למען חברות שנקלעו לקשיים בשל הקורונה. הוא מקנה לחברה יתרונות שלא היו קיימים לחברות שנקלעו לקשיים לפני הקורונה

הבקשה שהגישה חברת שולץ לבית המשפט המחוזי בתל אביב לעיכוב הליכים לגיבוש הסדר חוב, מתאפשרת הודות לתיקון בחוק שחוקק לאחרונה למען חברות שנקלעו לקשיים בשל הקורונה. הוא מקנה לחברה יתרונות שלא היו קיימים לחברות שנקלעו לקשיים לפני הקורונה.
רקע: ב־1 במרץ 2021 התקבל בכנסת תיקון לחוק חדלות פירעון (הוראת שעה — נגיף הקורונה החדש), שמטרתו ליצור מסלול ספציפי ומתווה להתמודדות עם החייבים שייפנו להליכי חדלות פירעון או הסדר חוב בעקבות הקורונה.
נקודת המוצא של הוראת השעה - שתוקפה עד מרץ 2022 - כפי שבאה לידי ביטוי בדברי ההסבר לתיקון לחוק, הינה למנוע מתאגיד להיכנס להליך חדלות פירעון מלא בהמשך, ולסייע לתאגידים שנקלעו לקושי כלכלי בשל משבר הקורונה. זאת בהנחה כי הבעיה הכלכלית אינה נובעת מניהול לקוי או מתוכנית עסקית פגומה, אלא מנסיבות חיצוניות, וכי ארגון מחדש של חובות התאגיד יאפשרו לו לחזור למסלול עסקים תקין. יש הטוענים שההליך מספק הטבות מרחיקות לכת.
1 צפייה בגלריה
בית משפט פטיש שופטים שופט פסק דין
בית משפט פטיש שופטים שופט פסק דין
אילוסטרציה
(צילום: שאטרסטוק)
ראשית, לא צריך במסגרתו להוכיח קשר סיבתי בין הקורונה לבין הקשיים של החברה שבגינם מתבקש צו עיכוב הליכים. כך למשל, ניתן לראות חברות שהגישו בקשות לפי התיקון שטענו כי מצבם הורע בשל הקורונה, אבל סריקת מצב החברה לפני הקורונה מעלה שגם אז מצבה לא היה מזהיר. כלומר, הקורונה לעיתים היא הקש ששובר את גב הגמל.
שנית, שלא כמו תאגידים שנכנסו לפני הקורונה להליכי צו עיכוב הליכים או הקפאת הליכים ומונה להם נאמן, לחברה שמגישה בקשה לפי תיקון 4 לא ימונה נאמן אלא מנהל הסדר. הוא יתפקד לצד ההנהלה הקיימת ולא ישתלט על ניהול החברה כמו נאמן שמחליף את הנהלת החברה. יחד עם זאת, ההליך מחייב את החברה לפעול בתקופת עיכוב ההליכים רק במתווה של התוכנית שאושרה בידי בית המשפט.