ארבעה חודשים של מלחמה - ועדיין אין מנכ"ל לביטוח לאומי
ארבעה חודשים של מלחמה - ועדיין אין מנכ"ל לביטוח לאומי
ועדת המינויים הפתיעה כשפסלה את שלושת המועמדים שעליהם המליצה ועדת האיתור: "אף אחד מהם לא מתאים לגודל השעה ולגודל האתגר"
"ביטוח לאומי שאחרי הקורונה והמלחמה הוא לא הביטוח שלפני". כך הסביר אתמול מקור מקורב לוועדת המינויים את ההחלטה המפתיעה והדרמטית של הוועדה לפסול את שלושת המועמדים שעליהם המליצה ועדת האיתור לתפקיד המנכ"ל. המקור ציין שהופעת שלושת המועמדים שלשום בפני ועדת המינויים לא היתה מרשימה. לדבריו, "ההופעה של אף אחד בוועדה לא התאימה לגודל השעה ולגודל האתגר". לדבריו, חברי ועדת המינויים ישנו טוב בלילה לאחר ההחלטה לפסול את כל המועמדים, ולא ברור אם זה היה המצב אם היו מעבירים את המועמדים או את חלקם.
מה שברור זה שאחרי שתי ועדות איתור שהסתיימו ללא מינוי, רף הכישורים הנדרש לתפקיד מנכ"ל ביטוח לאומי הוגבה מאוד. החלטות הוועדה הן המלצה לשר העבודה יואב בן צור מש"ס. הוא אינו חייב לכבד את מסקנותיה, אבל גם יתקשה להתעלם מהן, בייחוד לאור העובדה שבראש הוועדה ישב מנכ"ל משרדו ישראל אוזן. בן צור יכול לבחור את אחד המועמדים למרות המסקנות ולהסתכן בהליך משפטי, או למנות ועדת איתור נוספת. בינתיים הוא יכול להשאיר את ירונה שלום בתפקיד מ"מ המנכ"ל או להחליף ממלא מקום. כמובן קיימת האפשרות לחזור ולהעלות את הרעיון הנצחי להחזיר לתפקיד את המנכ"ל לשעבר מאיר שפיגלר, היום מנכ"ל חברת החשמל. בלשכת השר לא הגיבו.
תפקיד מנכ"ל ביטוח לאומי ייחודי בגלל היקף הפעילות העצום של הגוף. מדובר במוסד היחיד בישראל שמקיים קשר כספי עם כל תושבי המדינה. הוא מחלק קצבאות בהיקף של כ־130 מיליארד שקל בשנה. ניסיון במשרת מנכ"ל משרד ממשלתי או רשות מקומית אינו בהכרח מספיק. בקול קורא לתפקיד נדרש ממנהלים בעולם העסקי ניסיון בניהול של תקציבים בגודל של לפחות 10% מתקציב המוסד, כלומר יותר מ־10 מיליארד שקל בשנה.
מלבד אוזן, חברים בוועדה יו"ר הסתדרות עובדי המדינה עו"ד אופיר אלקלעי ומנכ"לית נשיאות המגזר העסקי הגר יהב. שלושת המועמדים שהופיעו בפני הוועדה הומלצו על ידי ועדת איתור בראשו מנכ"ל ביטוח לאומי לשעבר פרופ' שלמה מור־יוסף. המועמדים הם מי שנחשב למועמד של ש"ס - יו"ר הוועדה הקרואה של טבריה בועז יוסף, ממלאת מקום המנכ"ל המכהנת ירונה שלום ומנכ"ל משרד הפנים לשעבר מרדכי מרדכי.
לגבי כל אחד מהמועמדים יש גורם הפתעה בפסילה. שלום מובילה את ביטוח לאומי כבר שנה וארבעה חודשים, כולל בתקופת המלחמה, כשחלה עלייה גדולה במספר המובטלים ומספר נפגעי האיבה גדל פי שישה. ביטוח לאומי נחשב כאחד הגורמים שמיטיבים לתפקד במלחמה וכגורם משמעותי בחוסן הלאומי. ככל הידוע, עלתה בוועדה הטענה שביטוח לאומי מתנהל יותר מאשר מנוהל. מרדכי מרדכי ניהל ארבעה משרדי ממשלה אבל עלתה הטענה שכבר 11 שנים אינו מנכ"ל בפועל. בועז יוסף הוא היחיד שאין לו ניסיון בניהול גופים שמתוקצבים במיליארדי שקלים.
תפקיד מנכ"ל ביטוח לאומי פנוי כבר שנה וארבעה חודשים מאז עזב שפיגלר את התפקיד. שר הרווחה לשעבר מאיר כהן מיש עתיד ניסה למנות לתפקיד את הפרופסור למשפטים יובל אלבשן, אף שוועדת המינויים פסלה אותו והעדיפה מועמד אחר - מנכ"ל פסגות לשעבר ראובן קפלן. אבל אלבשן נפסל גם בוועדה לבדיקת מינויים בשירות המדינה בשל היעדר ניסיון בניהול גופים גדולים ולכן התפקיד נשאר פנוי.
יוסף הגיב להחלטת הוועדה: "תמוה בעיניי כיצד ועדת המינויים לא אישרה אף לא אחד לתפקיד מתוך שלושה מועמדים שנבחנו ואושרו על ידי ועדת הבחינה שמורכבת מאנשי מקצוע מהשורה הראשונה".