דעהלמה מערימים קשיים על תהליך בניית בית?
דעה
למה מערימים קשיים על תהליך בניית בית?
בארה"ב ניתן לראות בית, להגיש בקשה לוועדה המקומית לתכנון ובהינתן אישורי אדריכל ותשלום ניתן להעתיק את הבנייה. בישראל, שכה זקוקה לקיצור הליכי בנייה והתחדשות כל תהליך לוקח המון זמן ובירוקרטיה. זאת בזמן שאפשר פשוט לתת אישור כלל ארצי לדגם שאושר בעיר אחת בארץ
"אני מושקע בנדל"ן באטלנטה ג'ורג'יה בארצות הברית. שם, ניתן לעבור בשכונות, לזהות בית בנוי שמוצא חן בעיינך ולבקש לבנות ממש את אותו הבית". אומר לי הסוכן שלי, "יש לפנות אל הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בדוא"ל והם עונים מיד תשובה מתוכננת: 'אתה רשאי לבנות את הבית הזה כעת בכל רחבי ג'ורג'יה, זה יעלה לך פחות מ-500 דולר להיתר בנייה, תאלץ לשלם לאדריכל שתכנן את אותו הבית כאלפיים דולר על העתקת התוכנית ואם הוא יסכים לחתום על אישור ביצוע על פי התוכנית תאלץ לשלם לו עוד כ-1,500 דולר עבור הבדיקה". 4,000 דולר, שמעתם? ותקבלו היתר בנייה ממש מיד. לא ייאמן. אמריקה ורסנו.
מצחיק? ממש לא. אפילו עצוב.
בשנות השישים והשבעים בנו חברות קבלניות ישראליות את הבתים המכונים "רכבות" בכל עיירות הפיתוח ובערי ישראל. 4 קומות על עמודים 4 כניסות לכל בניין, 2 דירות בכל קומה. חלק מהן היו בבנייה טרומית (קירות בטון מוכנים מובאים לאתר) והיו אלו סולל בונה, רסקו ועוד חברות בנייה. הם לא נאלצו להגיש תוכניות חדשות אלא הגישו את צילום השמש של התוכנית שהוגשה לעיר אחת ואושרה לוועדה המקומית של העיר השנייה, השלישית והרביעית. ראיתי את התוכניות במצפה רמון, קריית שמונה, שדרות, דימונה, הכול אותו דבר. אותו משרד אדריכלים, אותן חתימות, אותו אישור. מעניין. אבל למה זה נחוץ?
לא ברור לי מדוע בישראל 2023, כשהמגמה היא לקצר תהליכים לבניית דירות, הממשלה או הכנסת אינן מקבלות החלטה כל כך פשוטה. הנה ההצעה במילים ברורות וללא צורך בפרשנות:
יזם או קבלן יגיש לאישור בוועדה מקומית לתכנון ולבניה אישור לבניית בניין ויקבל היתר בנייה, יהיה אישור זה תקף ל 10 שנים לבנייה בכל ועדה בכל רחבי ישראל. ללא הגבלת קומות, ללא הגבלת שטח, הכול בכפוף להוראות חוק התכנון והבניה, וכל תקן ישראלי שבתוקף. יחתום היזם או הקבלן על התחייבות והצהרה שהבניין ייבנה על פי כל חוק או תקן, ויקבל היתר בנייה מיד. מחר בבוקר. כן, כן. זה אפשרי.
אם בניין אושר לבניה בוועדה המקומית של תל אביב יפו, מדוע לא ניתן לבנות את אותו בניין בחיפה, ירושלים, בגני תקווה או בנתיבות? הוועדות צועקות שאין להן כוח אדם, שהן אינן מספיקות לעמוד בנטל, שחררו אותן. תנו אישור גורף לכל תוכנית שעברה את המבחן במקום אחד, לכל המדינה.
קבלת החלטה שכזאת תאפשר קיצור הליכים, יש לתת ליזמים ולקבלנים אפשרות לרוץ קדימה, להתחיל לבנות ולמכור דירות. אה, כן, ההחלטה הזאת תייתר לא מעט תהליכים בוועדות ואולי תחשוף שלא רק שאין להם לחץ וחוסר בכוח אדם, אולי אפילו שהן נפוחות בכוח אדם ויש לפטר חלק ניכר מהעובדים בהן.
מי שמעוניין לשחרר לחצים, לפתוח את צווארי הבקבוק איננו צריך להמציא את הגלגל, רק לתת לו להתגלגל במדרון.
עו"ד רז לבנת הוא מוסמך למשפט מסחרי אוניברסיטת תל אביב, שימש מרצה לדיני עסקים משפט מסחרי באוניברסיטת בר-אילן