הסיוע בדיור לנכי צה"ל המתמודדים עם פוסט טראומה עתיד לגדול ב-150 מיליון שקל
הסיוע בדיור לנכי צה"ל המתמודדים עם פוסט טראומה עתיד לגדול ב-150 מיליון שקל
ועדת שרשבסקי שהציגה את מסקנותיה היום בכנסת ממליצה להוריד את סף הזכאות לסיוע בדיור מ-50% נכות ל-35% ולהשוות את הסיוע במענקים והלוואות לנכי צה"ל המתמודדים עם פוסט טראומה לזה הניתן לנפגעי גפיים באותה דרגת נכות. ההמלצות יוטמעו בחוק הנכים שאמור להיות מקודם במושב הקיץ
מסקנות ועדת שרשבסקי לבחינת מענים בתחום הדיור למתמודדים עם פוסט טראומה ופגועי גוף ונפש הוצגו היום (ד') בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ואלו כוללים בראש ובראשונה את הורדת סף הזכאות לסיוע בדיור יירד מ-50% נכות ל-35%.
כמו כן, הסיוע במענקים והלוואות לנכי צה"ל המתמודדים עם פוסט טראומה יושווה לזה הניתן לנפגעי גפיים באותה דרגת נכות. עוד הוחלט כי אגף השיקום יעניק ליווי מקצועי-משפטי ופיננסי בתהליך רכישת דירה ויקים מסגרות שיקומיות נוספות למתמודדים עם פוסט טראומה (PTSD).
עלות הצעד נאמדת בכ-150 מיליון שקל, ואלו יוטמעו בפרק הסיוע בדיור בחוק הנכים שמקודם כאשר הכוונה היא שזה יעבור עוד בכנס הקיץ של הכנסת הנוכחית.
לפי נתונים שהגיעו לכלכליסט ממשרד הביטחון, באגף השיקום של המשרד מטופלים כיום כ-15 אלף נכי צה"ל פגועי נפש וראש ומתוכם כ-7,700 נכי צה"ל פוסט טראומתיים. מתוך 15 אלף מטופלים, כיום זכאים כ-8,000 לסיוע בדיור. המלצות הוועדה יובילו לכך שעוד כ-2,500 מטופלים יהיו זכאים למענקים ולסיוע בדיור והלוואות בתנאים נוחים. צעד זה יוביל לכך ש-63% מכלל נכי צה"ל המתמודדים עם פוסט טראומה יהיו זכאים לסיוע בדיור, לעומת כ-53% כיום. בחלק מהמקרים סכומי הסיוע בדיור יוגדלו באלפי שקלים מדי חודש. לדוגמה - נכה צה"ל המוכר ב-50% נכות באגף השיקום יוכל לקבל סיוע של כ-800 אלף שקל במענק והלוואות בתנאים נוחים.
המלצות נוספות כוללות סיוע במענק להתאמת דירה (כפי שניתן לנכים פיזיים) לנפגעים הזקוקים למרחב שקט ואשר גרים בדירות שלא מאפשרות יצירת מרחב שכזה. כמו כן, הומלץ כי משרד הביטחון יתקשר עם גוף מקצועי לייעוץ פיננסי, המתמחה בדיור שיעניק ליווי לכל נכה עד לרכישת דירה. בנוסף, הועדה המליצה כי משרד הביטחון יפנה לבנק ישראל ולמפקח על הביטוח כדי שיסייעו במתן משכנתאות וביטוחי משכנתא בתנאים מיוחדים לנכי צה"ל.
בראש הוועדה שהציגה היום את מסקנותיה עמד יחיאל שרשבסקי, פסיכולוג ולשעבר ראש מערך השיקום הפסיכיאטרי במשרד הבריאות. חברי הועדה הנוספים הם דר' גדי לובין, פסיכיאטר ומנהל המרכז לבריאות הנפש הירושלמי של משרד הבריאות ואבי אורן, עובד סוציאלי ויו"ר המועצה הארצית לשיקום פסיכיאטרי בקהילה. עו"ד דורון נגרין שימש כחבר ומרכז הועדה.