סגור

ראש רשות התחרות על גל ההתייקרויות: "לכל מוצר על המדף יש תחליף"

מיכל כהן אמרה את הדברים במסגרת דיון בוועדת הכלכלה; היו"ר מיכאל ביטון קרא להפסיק את גלגול האחריות בסוגייה בין הממשלה והחברות, ורמז כי יש להטיל מגבלות על שכר הבכירים בענף המזון; נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין: "למתן את המס על הבנזין"

על רקע גל עליות המחירים קיימה היום (ד') ועדת הכלכלה דיון בנושא יוקר המחיה.


בפתח הדיון אמר יו"ר ועדת הכלכלה, מיכאל ביטון כי "הפינג פונג בשאלה מי אחראי ליוקר המחיה חייב להיגמר. האחריות היא משותפת של הממשלה והמונופלים. הממשלה אחראית על מיסוי יתר בדלק ובמים. הבאים בתור הם המנופולים, הקרטלים, והדואפולים שמקבלים את הנאמנות של האזרח למוצר. הישראלים נאמנים לבמבה אסם ולביסלי אסם, והשאלה האם גם אסם נאמנת לאזרחים". יש לציין כי אסם הודיעה אתמול שתדחה את העלאת המחירים של מוצריה בשלושה חודשים.

3 צפייה בגלריה
דיון ב ועדת הכלכלה בנושא יוקר המחיה 2.2.22
דיון ב ועדת הכלכלה בנושא יוקר המחיה 2.2.22
יו"ר הוועדה ביטוון בדיון היום
(צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ)

ביטון התייחס גם לרמות השכר בענף המזון כשהוא רומז לשכרו הגבוה של נעם וימן מנכ"ל דיפלומט, ורמז על האפשרות להטלת הגבלות: "מאיפה מביאים 30 מיליון שקל בווחים? אני מזכיר שהוועדה הזו הגבילה את השכר בבנקאות, בזמן שכל חמשת הבכירים בבנקאות הרויחו בערך 30 מיליון שקל. הגבלנו את השכר שלהם ל-2.5 מיליון שקל ושום דבר לא קרה". ביטון קרא לממשלה להקים ועדת שרים לענייני יוקר המחיה שתכלול את כל השרים של המשרדים הכלכליים. קריאה דומה לזו שהוציא אמש השר אלי אבידר.
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר בדיון כי "הממשלה עשתה צעדים רבים שגרמו ליוקר המחיה. נמלי הים פועלים בתת תפוקה, הארנונה עולה, והממשלה הטילה שמונה מסים חדשים, מהם שישה מסים על העסקים". לין תהה: "האם אי אפשר למתן את המסים על הבנזין ש-54% מתוך המחיר הוא מס?".


3 צפייה בגלריה
דיון ב ועדת הכלכלה בנושא יוקר המחיה 2.2.22
דיון ב ועדת הכלכלה בנושא יוקר המחיה 2.2.22
אוריאל לין
(צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ)

מחאה זה חשוב

חברי כנסת ודוברים רבים תמכו במחאה הציבורית והתקשורתית נגד עליית המחירים, וציינו אותה כגורם מכריע בכל מה שקשור להחלטות של החברות בנושא.

3 צפייה בגלריה
מיכל כהן הממונה על התחרות
מיכל כהן הממונה על התחרות
מיכל כהן הממונה על התחרות
(צילום: אביגיל פפרנו-באר)

כך לדוגמה אמרה מיכל כהן, ראש רשות התחרות: "אני שמחה על ההתעוררות הציבורית. תמיד יש טענות על יוקר מחיה, אבל לא תמיד זה גורם לאנשים לצאת מאזור הנוחות ולהשוות מחירים ולעשות פעולות צרכניות אחרות. צריך לדעת שכל חברה שעומדת בפני החלטה האם להעלות מחירים בודקת האם זה רווחי לה. אם היא רואה שזה הפסדי, היא לא תעלה את המחיר".
עם זאת כהן הסכימה כי "אי אפשר לשבח את התחרות במקטע של הספקים בעולם המזון, אבל לכל מוצר במדף יש תחליף". הוא התייחסה גם לביקורת החוזרת ונשנית של גורמים פוליטיים וחברתיים על פעולות רשות התחרות, ולמכתב השרים אביגדור ליברמן ואורנה ברביבאי בעניין: "רשות התחרות פועלת בלי קשר למכתב זה או אחר. לא צריך לבקש מאיתנו להיות נשכניים או לחלופין לאכוף את החוק. אנחנו על השווקים הללו זה בראש סדר העדיפויות שלנו. אם מזהים מישהו שעובר על החוק אנחנו נאכוף. גם את ההעלאה הזו אנו בודקים".
במהלך הדיון העלו חברי הכנסת דרישות שונות מהממשלה. כך לדוגמה הח"כים רם שפע ונעמה לזימי (העבודה) קראו להרחיב את רשימת המוצרים שנמצאים בפיקוח. שלמה קרעי (ליכוד) קרא לממשלה לבטל את המע"מ על המים והחשמל, ולהפחית את המס השולי באופן זמני. חברת הכנסת עאידה תומא סולימאן (הרשימה משותפת) קראה להעלות את שכר המינימום.