סגור

הלייזר נגד רקטות מתקרב, עם הזמנה מרפאל ב-400 מיליון שקל

שר הביטחון בני גנץ אישר מעבר לפיתוח מלא של המערכת המשלימה לכיפת ברזל, שתיירט גם פצצות מרגמה ומל"טים. אף שראש הממשלה נפתלי בנט הכריז באחרונה כי המערכת תוצב בעוטף עזה בעוד שנה, תאריך היעד הרשמי הוא 2025

מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל יחתום בימים הקרובים על הזמנת עבודה מחברת רפאל לפיתוח מלא של מערכת "מגן אור" ליירוט פגזי מרגמה, כלי טיס בלתי מאוישים ורקטות. הסכום: כ-400 מיליון שקל.


"מגן אור" תשלים את מערכת "כיפת ברזל". מערכות הלייזר ישולבו בסוללות הכיפה כמערכת יירוט נוספת, כאשר מערכת ניהול ירי משותפת תבחר איזה סוג יירוט יטפל בכל איום.
הדור הראשון של מערכת הלייזר הישראלית אמור להיות בעוצמה של כ-100 קילו-ואט, מה שיאפשר לו ליירט ממרחק של כ-10 ק"מ, אבל רק רקטות לטווחים קצרים יותר, ולא רקטות כבדות או טילים בליסטיים.

2 צפייה בגלריה
שר הביטחון בני גנץ ראש מו"פ תא"ל יניב רותם ומנכ"ל רפאל יואב הר אבן ליד מערכת ירוט בלייזר
שר הביטחון בני גנץ ראש מו"פ תא"ל יניב רותם ומנכ"ל רפאל יואב הר אבן ליד מערכת ירוט בלייזר
שר הביטחון בני גנץ, ראש מו"פ תא"ל יניב רותם ומנכ"ל רפאל יואב הר אבן ליד מערכת יירוט בלייזר
(צילום: משרד הביטחון)

אף שראש הממשלה נפתלי בנט אמר בחודש שעבר כי מערכת הלייזר תיכנס לשירות בתוך שנה, לוח הזמנים הרשמי אטי משמעותית: רפאל התחייבה להעמיד מערכות ראשונות לשירות ב-2025, לאור העובדה שמדובר בטכנולוגיה חדשה, ובאחת המערכות הראשונות מסוגן בעולם. רק לארצות הברית יש כיום לייזרים בעוצמה דומה. הצי האמריקאי כבר מצייד ספינות שלו בתותחי לייזר בעוצמה של 60 קוט"ש, והאמריקאים כבר מפתחים לייזרים בעוצמה של 300 קילו-ואט.
רפאל היא הקבלן הראשי של מערכת הלייזר הקרקעית, ואחראית לפיתוח מערכת ניתוח האלומות והאלגוריתמיקה של ניהול הירי. את תותח הלייזר מספקת אלביט, שגם מנהלת עבור מינהלת המחקר והפיתוח במשרד הביטחון (מפא"ת) פרויקט נוסף לפיתוח לייזר מוטס, שלא ייכנס לשירות לפני סוף העשור.

מערכת הביטחון תקצה מאות מיליונים

שר הביטחון בני גנץ אישר לעבור לשלב הפיתוח המלא בפרויקט בעקבות השלמת תהליך השילוב המלא בין רכיבי המערכת, שעדיין לא ביצעה ניסוי ירי מלא ובמתאר מבצעי בגרסתה הסופית. עד כה מומן הפרויקט בתמיכת מפא"ת, ומתקציבי הפיתוח של התעשיות הביטחוניות המעורבות בו. לאחר שיבוצע ניסוי מערכתי מלא צפויה מערכת הביטחון להקצות מאות מיליוני שקלים נוספים לתחילת ההצטיידות. המערכת המבצעית הראשונה תוצב בגבול הרצועה, כדי להגן על יישובי עוטף עזה.

2 צפייה בגלריה
ירוט בלייזר
ירוט בלייזר
יירוט בלייזר
(הדמיה: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)

בניגוד לכיפת ברזל, שם עיקר העלות למערכת הביטחון היא ברכישת מלאי של אלפי מיירטים, שמחירם כ-100 אלף שקל לאחד, במערכת לייזר עיקר העלות בתותח ובמערכות הכיוון שלו. "אני לא רוצה להגיד לך אם זה חמישה דולר, מאה דולר או 380 דולר, זה בסוף מערכת שמה שמפעיל אותה זה חשמל", אמר היום תא"ל יניב רותם, ראש המחקר והפיתוח במפא"ת. "בסוף היירוט הוא חשמל, אז זה לא הרבה כסף. אנחנו נפעיל את שתי המערכות תמיד במקביל, אנחנו נשתדל מה שאפשר לעשות עם הלייזר, מה שלא, יש לנו את האמצעים הנוספים שביניהם זה גם כיפה".
מערכת הביטחון הצהירה בעבר כי המערכת תהיה פתוחה למכירה לצבאות זרים, כדי להזרים לפרויקט מימון מוגבר, אך רותם אמר היום כי כרגע המערכת מפותחת במימון ישראלי בלבד. "אנחנו במגעים עם כמה מדינות במקביל לפיתוח, וגם הן רוצות לראות איך זה מתקדם, ואנחנו מתקדמים. אני מאוד מקווה שגם נביא לזה שותפים, כדי שנוכל גם לחלוק ניסיון מבצעי ולקבל יותר משאבים לפיתוח הדורות הבאים של המערכת". רותם סירב להתייחס לאפשרות צירוף של מדינות מהמפרץ הפרסי, שמאוימות גם הן בידי מל"טים ורקטות איראניים.

"מערכת ראשונה מסוגה"

שר הביטחון בני גנץ אמר בנושא כי "מעבר ליעילות המבצעית, יש כאן יעילות כלכלית פעמיים. פעם אחת בעלות ההגנה ופעם שנייה בשיתופי הפעולה שאני מניח שיוכלו לקרות בעקבות קיומה של המערכת, שהיא ראשונה מסוגה בעולם. מבחינתי נמשיך לשתף פעולה עם כל המדינות בסביבה".
מנכ"ל רפאל, יואב הר אבן, הוסיף: "אנחנו לא מצטערים על זה שיש את כיפת ברזל קודם. אלף, אין לתקן את ההיסטוריה, ובדיעבד בנקודה שבה החליטו את מה שהחליטו זאת היתה החלטה נכונה אל מול בשלות הטכנולוגיות. זה מה שידענו באותה נקודת זמן. אנחנו מסתכלים קדימה. באופן עקרוני מערכת כיפת ברזל היא מערכת מצוינת, ועדיין המערכת הכי זולה מסוגה. ועדיין יש לנו אינטרס לשפר את היכולות שלה. לכן המערכת לייזר הזאת, טכנולוגיה שונה ממה שהיה בעבר, תאפשר לא רק יכולת טכנולוגית אלא גם מבצעית משלימה לכיפת ברזל".