הליך גילוי מרצון חוזר ובגדול
הליך גילוי מרצון חוזר ובגדול
גילוי מרצון הוא אחד הכלים המרכזיים המאפשר לאזרחים ולחברות לחשוף נכסים והכנסות שלא דווחו קודם לכן, ובכך להימנע מסנקציות פליליות וכספיות חמורות.
גילוי מרצון הוא אחד הכלים המרכזיים המאפשר לאזרחים ולחברות לחשוף נכסים והכנסות שלא דווחו קודם לכן, ובכך להימנע מסנקציות פליליות וכספיות חמורות.
לאחרונה פורסם, כי יעשה שימוש בכלי זה בעת הקרובה כחלק מרצון המדינה להגביר את גבית המס נוכח מלחמת חרבות ברזל תוך מאבק בהעלמות מס וביצירת מערכת מס הוגנת ושקופה יותר.
נזכיר שגילוי מרצון הוא הליך במסגרתו הנישום מדווח מרצונו לרשות המיסים על הכנסות ונכסים שלא דווחו כראוי בעבר, במטרה להסדיר את חובות המס שלו. רשות המיסים בתמורה מעניקה לנישום נכונות להימנע מנקיטת הליכים פליליים בכפוף לתשלום המס בגין אותן הכנסות ונכסים.
השינויים והתמורות בגילוי מרצון בשנת 2024
מדיניות גילוי מרצון עתידה לעבור מספר שינויים והתאמות המותאמות לעידן הדיגיטלי ולמציאות הכלכלית הגלובלית:
1. הרחבת טווח הגילוי: בתגובה לגידול בכמות הכספים המוחזקים בחשבונות בנק זרים ובנכסים דיגיטליים כמו מטבעות קריפטוגרפים, רשות המיסים מרחיבה את תחום הגילוי מרצון גם לנכסים אלה, כאשר מטרת ההרחבה היא להתמודד עם האתגרים שמציבה הכלכלה הדיגיטלית.
2. תמריצים משופרים: על מנת לעודד נישומים נוספים להשתמש בכלי זה, המדינה מציעה תמריצים משופרים הכוללים הפחתת קנסות וסנקציות וכן פריסה נוחה יותר של תשלומי המס.
3. טכנולוגיה ובקרה: לרשות המסים יש יכולות טכנולוגיות מתקדמות לעקוב אחר כספים שמסתתרים במקלטי מס ובחשבונות זרים, כך שכיום, פינות חשוכות אלו ניתנות לגילוי.
4. שקיפות בינלאומית: שיתוף פעולה עם רשויות מיסים במדינות אחרות מאפשר החלפת מידע על נישומים, כך, יכולה רשות המסים לאתר נכסים והכנסות שמוסתרים מחוץ לגבולות המדינה בקלות יתרה.
יתרונות וחסרונות של הליך הגילוי מרצון
יתרונות:
1. הפחתת סיכונים: נישומים שמנצלים את האפשרות לגילוי מרצון מונעים את הסיכון להליכים פליליים וקנסות כבדים. כאשר נזכיר, כי הנחת היסוד העיקרית של הליך גילוי מרצון היא שלא היה בידי רשות המסים מידע מקדים בדבר אותו נישום ולמעשה חשוב שהפניה הראשונה תהיה של הנישום לרשות המסים.
2. פטריוטיות (בפרט בימי מלחמה): תהליך זה מגדיל את הכנסות המדינה ממיסים, מה שמאפשר השקעה חוזרת בשירותים ציבוריים ובפרט נוכח מלחמת חרבות ברזל וההשלכות הכלכליות האדירות שעלו בעקבותיה.
חסרונות:
1. תמריץ להעלמות מס: יש שטוענים כי התמריצים המוצעים לגילוי מרצון עלולים לעודד נישומים להעלים מס מתוך הנחה שיוכלו לדווח עליו בעתיד עם סנקציות מופחתות.
2. מורכבות בירוקרטית: התהליך עשוי להיות מורכב ומסובך עבור חלק מהנישומים, הדורש ידע מקצועי וייעוץ משפטי.
לסיכום, גם בשנת 2024 ובפרט עקב מלחמת חרבות ברזל, הליך הגילוי מרצון ממשיך להיות כלי חיוני בהסדרת הכנסות ונכסים לא מדווחים תוך הימנעות מנקיטת הליכים פליליים כנגד הנישומים.
לאור האתגרים החדשים שמציבה הכלכלה המודרנית, התהליך מציע יתרונות משמעותיים עבור הנישומים, כאשר ניתן לומר כי בסופו של יום, הדבר תורם גם לחיזוק המערכת הכלכלית והחברתית בישראל.
הכותב - עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עוסק בתחום המסים, המסחרי והפיננסי, בעל ניסיון מקצועי בתחומו המשלב את תחום המשפט והחשבונאות, בעל ידע וניסיון רב בדיני המס הישראליים, בדגש על ליווי וייצוג מול רשויות המס, רשויות חקר ופרקליטות, בשלבים מנהליים ובערכאות, בהליכי שומה אזרחיים ובהליכים פליליים בתחום המס, הלבנת הון וצווארון לבן, לרבות הליכי גילוי מרצון.
מאת יעקב דהן, עו"ד ורו"ח, מייסד ובעלים של משרד עורכי דין יעקב דהן ושות' המתמחה בדיני מסים וצווארון לבן
d&b – לדעת להחליט