מבקר המדינה וצה"ל הגיעו להסכמה: הביקורת על מחדלי ה-7.10 תחל מיד
מבקר המדינה וצה"ל הגיעו להסכמה: הביקורת על מחדלי ה-7.10 תחל מיד
צה"ל, שהצליח עד היום לסכל כל ביקורת עליו, הגיע עם המבקר להסכם לפיו הביקורת ב-12 נושאים תחל באופן מיידי, בין היתר על רישוי הנובה ופינוי פצועים. המו"מ לגבי הביקורת על ליבת המחדל יחל בפברואר
מבקר המדינה וצה"ל הגיעו היום (ה׳) להסכמות משותפות בדבר התחלת ביקורת מבקר המדינה בצה״ל. המתווה שגובש מאפשר את קיום הביקורת החשובה, תוך התחשבות בצרכים המבצעיים של צה"ל. שני הצדדים טוענים בהודעה שהגישו לבג"ץ כי "המתווה שגובש מבטיח את הגשמת האינטרס הציבורי תוך איזון בין חשיבות הביקורת החיצונית לבין צרכי המלחמה". לפי המתווה, הביקורת תתחיל באופן מיידי בנוגע ל-12 נושאים. המשא ומתן בין צה"ל למבקר על עריכת הביקורת בנושאי הליבה של מחדל ה-7.10 יחל בפברואר. על רקע זה הם מבקשים לצמצם את היקף צו הביניים שהוציא בג"ץ נגד עריכת ביקורת המבקר בצה"ל.
אלה הנושאים שבהם תפתח ביקורת מיד: הליכי רישוי המסיבה בחניון רעים (נובה); הטיפול בחללים אזרחיים ב-7.10. פינוי פצועים ב-7.10 נושא שעליו כבר הבהיר המבקר שהוא נגוע במחדל קשה; פינוי האוכלוסייה בקווי העוטף ופיזורה; העדר תפיסת ביטחון לאומי; מענה מערכת ההשכלה הגבוהה לסטודנטים במילואים, יעילות גדר ההפרדה בעוטף ירושלים; ייצור אמצעי לחימה בישראל; ההסברה הישראלית ועוד. נקבעו הנחיות להקלת עומס הביקורת על גופי צה"ל.
הנושאים הצפויים בשלב ב של הביקורת: לוחמה כלכלית בטרור, תפקוד הקבינט המדיני ביטחוני לפני המלחמה, ביטחון מידע, משק הדם הלאומי, הטיפול בבריאות הנפש במלחמת ה-7.10; תפקוד מערכות הטכנולוגיה והתקשוב של צה"ל ב-7.10 ועוד. סוכם שתחקירי צה"ל בנושאים השונים יועברו למבקר שלושה שבועות לאחר שהרמטכ"ל ייאשר אותם.
הסכם עם השב"כ כבר הושג. תחל הביקורת בנושא הרגיש של יעילות גדר ההפרדה בעוטף ירושלים, נושא שמעורר חשש לאירועים נוספים כמו ה-7.10. כן תקודם הביקורת בנושא כליאה ושחרור של אסירים ביטחוניים ולוחמה כלכלית בטרור.
התנועה לאיכות השלטון ותנועת אומ"ץ עתרו לבג"ץ נגד כוונת המבקר לערוך ביקורת על מחדלי ה-7.10 במהלך המלחמה, ובטענה שאת המחדל צריכה לבדוק ועדת חקירה. המדינה הודיעה לבג"ץ כי היא תומכת בעתירה מאחר שלעמדת גופי הביטחון עריכת ביקורת של מבקר המדינה על המלחמה בעזה בעת הזו, תוביל ל"פגיעה משמעותית ביכולת התפקודית של גופי הביטחון ולפגיעה בלחימה". המבקר טוען כי הצבא מבקש להכתיב מי ומתי יבקר אותו.
ב-16 ביוני הוציאה שופטת בית המשפט העליון גילה כנפי שטייניץ צו ביניים, המורה לעצור את ביקורת מבקר המדינה בצה"ל ובשב"כ לגבי מחדל 7.10. בעקבות צו הביניים נפתח משא ומתן בין המבקר לצה"ל ולשב"כ על נושאי החקירה ולוח הזמנים אך המשא ומתן עם צה"ל לא התקדם עד היום. התוצאה היתה שבאין ועדת חקירה שום גורם חיצוני לא חקר את מחדלי צה"ל.
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "ביקורת המדינה מחויבת לבצע את תפקידה ולקיים ביקורת על כלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי. המתווה המוסכם יאפשר לקיים ביקורת אפקטיבית שתתבצע באופן מדורג לצד המשך פעילותם החשובה של לוחמי צה"ל במיגור אויבינו".
הרמטכ״ל, רב אלוף הרצי הלוי, ברך על הגעת הצוותים של צה״ל והמבקר לכדי הסכמה שתאפשר את המשך המיקוד של צה״ל ומפקדיו במטרות המלחמה, תהליכי הלמידה המבצעית בצה״ל וביקורת עניינית ומקצועית.