ממשיכים לדהור להפיכה המשטרית. חוק ההשתמטות בראש
ממשיכים לדהור להפיכה המשטרית. חוק ההשתמטות בראש
צירוף הימין הממלכתי לקואליציה רק יקל על המשך ההפיכה המשטרית. על הפרק: הידוק האחיזה בביהמ"ש העליון, ייבוש תאגיד השידור, אך ראשית לכל — חוק השתמטות משודרג
צירוף סיעת הימין הממלכתי לקואליציה יאפשר לקדם במהירות ובקרוב את חוקי ההפיכה המשטרית ובראשם, חוק ההשתמטות. שר הביטחון החדש ישראל כץ יגיש לפי הערכות תוך שבועות, תיקונים לחוק, בהידברות עם החרדים.
הכוונה היא לסיים את החקיקה עד סוף 2024 — כדי להחזיר את ההטבות הכלכליות לאברכים. המשמעות היא שיקודם חוק שלפיו "החרדים ילכו עם וירגישו בלי". כלומר: לא יהיה גיוס מאסיבי של אברכים, רק של 4,800 לכול היותר (מתוכם 3,000 חדשים ו־1,800 שמגוייסים מדי שנה) — ורובם כאלה שנשרו מהישיבות. כך תוחזר לחרדים קצבת האברך, שאותה קבע בג"ץ הקיץ שאין לשלם אוטומטית לכל חייבי הגיוס.
לאחר חקיקת חוק ההשתמטות לא יהיה צורך בחוק סבסוד המעונות. ואולם, ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) טרם הודיע על משיכתה של הצעת החוק. היא תעמוד על סדר יומה של הכנסת עד שיוחזרו ההטבות לחרדים. לפי היועמ"שית גלי בהרב־מיארה ההטבות הללו — יפסקו מסוף נובמבר 2024. בניגוד לקו הנוקשה של יהדות התורה בש"ס רק מבקשים מהיועמ"שית לאפשר דחייה של שלושה חודשים בהפסקת הסבסוד. אך לא נראה שבהרב־מיארה תסכים. בש"ס שוקלים לעתור לבג"ץ ולבקש את התערבותו.
בינתיים, הקואליציה תקדם עוד חוקים והחלטות במסגרת ההפיכה המשטרית כמו למשל החוק שהגיש ח"כ חנוך מילביצקי ולפיו שר המשפטים הוא זה שיקבע את דמי החבר בלשכת עורכי הדין. הצעת חוק שתחליש מאוד את הלשכה, שראשיה מתנגדים להפיכה המשטרית.
בנוסף ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) הניח באחרונה על שולחן הכנסת הצעת חוק שלפיה בחירת נשיא לבית המשפט העליון תחייב רוב של 7 מ־9 חברי הוועדה לבחירת שופטים. עד כה נדרש רוב רגיל לבחירת נשיא לעליון. משמעות הצעתו של קרויזר היא שלא יהיה ניתן לבחור נשיא לבית המשפט העליון אלא בהסכמה רחבה של ארבעה נציגי הממשלה והכנסת. כזכור, שר המשפטים ויו"ר הוועדה לבחירת שופטים יריב לוין מתנגד לשיטת הסניוריטי לפיה השופט הוותיק ביותר מתמנה כנשיא. לפיכך, מזה למעלה משנה אין נשיא קבוע בעליון.
אתמול גם התקבל בקריאה טרומית החוק שלפיו את תקציב תאגיד השידור הציבורי תקבע הממשלה ולא מועצת התאגיד כפי שקורה היום. המשמעות היא יכולת התערבות וקיצוץ מאסיבי בתקציב התאגיד.
חלק מהדהירה של הקואליציה להפיכה המשטרית מתבטא גם בסנקציות המוטלות על חבריה שמביעים התנגדות לצעד זה או אחר. אתמול הודיע יו"ר הקואליציה אופיר כץ כי בעקבות הצהרותיו של ח"כ דן אילוז נגד חוק ההשתמטות הוא יוחלף בוועדת הכלכלה ובוועדת החוץ והביטחון. כן, לא יוכל להעלות הצעות חוק פרטיות למשך חודש וחצי. אילוז אמר בתגובה לסנקציות: "ידעתי שלאמירה הערכית שלי יהיה מחיר ואני נכון לשלם אותו".
סנקציות הוטלו גם על יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין ואלה כוללות איסור להגיש הצעות חוק במשך שלושה שבועות או לדבר במליאה בשם הסיעה. אדלשטיין הביע את התנגדותו לנוסח הקיים של חוק ההשתמטות וגם לא מוכן לקדם את החוק להעלאת גיל הפרישה לפנסיה כל עוד לא יקודם חוק שיביא לגיוס משמעותי של חרדים לצבא.