נתונים חריגים בבחינות לשכת עורכי הדין: פחות משליש מהניגשים עברו
נתונים חריגים בבחינות לשכת עורכי הדין: פחות משליש מהניגשים עברו
באוניברסיטאות עברו 72.3%, במכללות - 21.92%: נתונים חריגים בהישגי הנבחנים, אחרי פניות על קשיים מהותיים בבחינה בדצמבר 2024. בין הנבחנים לראשונה עברו 49%. עקב הנתונים, נרשמו חילופי האשמות בין לשכת עורכי הדין לשר המשפטים. עו"ד בכר: "נירתם לטובת הנבחנים". לוין: "אדרוש פקטור משמעותי לתיקון העוול"
פחות משליש מהניגשים לבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין עברו אותה בדצמבר 2024. כך עולה מנתונים שהתפרסמו הערב (ראשון). על פי הנתונים, אחוז המעבר בקרב הנבחנים לראשונה עומד על 49%.
הבחינה נערכה ב-15 בדצמבר, וניגשו אליה 2,270 מתמחים ומתמחות. על פי הנתונים, מתוך 2,270 נבחנים עברו את בחינת ההסמכה 736 בני אדם בלבד, המהווים 32.42% מסך כלל הניגשים לבחינה. כמו כן, מתוך 199 שניגשו בפעם השנייה - עברו 16.58%, ומתוך 700 נבחנים שניגשו בפעם השלישית - עברו 4.57%. בחלוקה לאוניברסיטאות ומכללות, עומד שיעור העוברים באוניברסיטאות על 72.3%, בעוד שבמכללות הוא עומד על 21.92%.
בראש שיעור העוברים עומדת האוניברסיטה העברית, עם 77.59% עוברים. אחריה אוניברסיטאות תל אביב, בר אילן, רייכמן, חיפה - ואחריהן המכללות: המכללה למינהל, מכללת ספיר, המרכז האקדמי פרס, מכללת נתניה, הקריה האקדמית אונו, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, שערי מדע ומשפט, המכללה האקדמית צפת והמרכז האקדמי כרמל.
לאחר הבחינה, הפיצה לשכת עורכי הדין הודעות לנבחנים ובהן הבהירה בתגובה ל"פניות רבות" שהבחינה הייתה קשה באופן חריג - אך הדגישה שללשכה אין כל השפעה על תוכן הבחינות: "רק לאחרונה, שר המשפטים דחה את המלצתנו למועמדים ומינה שני נציגים אחרים מטעמו בוועדה הבוחנת. בשנה האחרונה הלשכה באה ככל יכולתה לקראתכם. הוספנו מועדי בחינה נוספים חרף העלויות הכבדות שמוטלות כולן על הלשכה, על מנת להקל על הנבחנים בשנת המלחמה. חלקכם פונים במצוקה גם ללשכת שר המשפטים, וזו משיבה לפונים כי האחריות לבחינה הקשה היא על הלשכה. אנו מבקשים להבהיר כי כל ניסיון של לשכת שר המשפטים לגלגל את האחריות על תוכן הבחינה ללשכה הוא הטעיה חמורה וניצול מצוקת הנבחנות והנבחנים לזריעת הודעות כזב".
מנגד, שר המשפטים יריב לוין הדף את הטענות ומסר אז: "הטענות של לשכת עורכי הדין שקריות ומשוללות כל יסוד. מאז תחילת המלחמה לא גילתה הלשכה גרם של רגישות כלפי המילואימניקים, נשותיהם, המפונים, משפחות החטופים, הנופלים והנרצחים. לאחר מאבקים רבים הצליח השר לוין לכפות על הלשכה מספר הסדרים שהקלו ולו במקצת על כל אלה, בין היתר: קיצור תקופת ההתמחות, קביעת מועדי בחינות מיוחדים נוספים, צמצום חומר הבחינה ועוד".
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, אמר היום בתגובה לפרסום הציונים: "בחינות ההסמכה במועד האחרון הביאו לגל פניות ללשכה של מתמחות ומתמחים שהלינו על קושי לא סביר של הבחינה. כידוע, תוכן הבחינה נקבע בלעדית על ידי הוועדה הבוחנת באופן עצמאי ללא כל מעורבות הלשכה. לאחר קבלת נתוני המעבר, ניתן לקבוע כי ישנו בסיס לטענות אודות קושי הבחינה, שמצדיק התחשבות לטובת הנבחנים והנבחנות ולכן הלשכה בכלל ואני באופן אישי נירתם לטובת הנבחנים".
לדבריו, "לשכת עורכי הדין, באמצעות יו"ר ועדת ההתמחות עו"ד ואיל חלאלילה, תפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי לבוא לקראת הנבחנים בסיטואציה הייחודית שנוצרה במועד דצמבר 2024. אני מצפה שמשרד המשפטים והוועדה הבוחנת ישתפו פעולה יחד איתנו, במטרה למצוא פתרון ראוי ומאוזן למען הנבחנים, בנסיבות העניין".
בהמשך הודיע לוין כי בכוונתו לדרוש "פקטור משמעותי" מהוועדה הבוחנת, שלדבריו "יתקן את העוול הגדול שנעשה לנבחנים במועד דצמבר 2024". השר הוסיף: "לצד זאת, ולנוכח נתוני הבחינה ותפקודה המקומם והלקוי של הלשכה גם בעניין זה, בכוונתי להמשיך ולתמוך בהצעת החוק החשובה שהג"ש ח"כ חנוך מילביצקי להפוך את הלשכה לוולונטרית".