סגור

בלעדי
בגלל ריבוי התקלות: המדינה מחמירה את היתר הפליטה של לווייתן

המשרד להגנת הסביבה פרסם טיוטת היתר פליטה חדש ללווייתן. מפעילת האסדה שברון מתנגדת אך מבדיקת כלכליסט עולה כי דיווח על תקלות עדיין יישאר נתון לשיקול דעתה

המשרד להגנת הסביבה מחמיר את הרגולציה על אסדת לווייתן. ל"כלכליסט" נודע כי המשרד גיבש לאחרונה טיוטת עדכון להיתר הפליטה של מאגר הגז לווייתן, שנתיים בלבד לאחר תחילת פעילותו. בין השינויים: עדכון התנאים למצבים בהם מתרחשות "פליטות בלתי שגרתיות", הוראות על בדיקות תקופתיות, צמצום נפח הגז שמנותב ללפידי הבטיחות ועוד.


עוד נודע כי חברת שברון, מפעילת האסדה, מתנגדת לשינויים שהוחלו עליה במסגרת הטיוטה וטוענת ששינויים בהיתר הפליטה צריך לעשות רק אחרי שבע שנים ולא בתום שנתיים בלבד. לטענת שברון, השינויים המוצגים בטיוטת ההיתר נדרשים ממנה באופן פתאומי, ללא דיון מוקדם ומבלי שהוצג נימוק או סיבה מקצועית או סביבתית להם.
2 צפייה בגלריה
תמר זנדברג
תמר זנדברג
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג. ייצוג מדויק יותר למקרים בהם יש הזרמה של גזים לשריפה בלפיד
(צילום: טל שחר)
מבדיקת "כלכליסט" עולה שלמרות החמרת כמה מהדרישות המקצועיות בבסיס ההיתר, נושא עדכון הציבור בתקלות ואירועים יישאר נתון לשיקול דעתו של לווייתן. זאת בדומה למצב כיום, אך בהחמרה מסוימת לפיה לווייתן יידרש לדווח מראש על עבודות תחזוקה.
כיום שברון מדווחת מרצונה על מרבית התקלות וכן על עבודות תחזוקה, מבלי שהוטלה עליה חובה. אם המשרד להגנת הסביבה כבר החליט להטיל על שברון חובת דיווח שאינה וולונטרית, לא ברור מדוע היא מוגבלת רק לעבודות תחזוקה שאושרו זמן רב מראש ולא לאירועים נוספים.
כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", במהלך השנתיים הראשונות לפעילות לוויתן, 2020־2021, התרחשו 102 אירועים בהם הודלק לפיד הבטיחות: 75 מהאירועים היו תקלות שונות והיתר עבודות תחזוקה שבוצעו באסדה. בכל אחד מהאירועים הללו נעשה שימוש בלפידי הבטיחות שתפקידם לשרוף את הגז שבאסדה באופן מבוקר, בגלל עצירת הפעילות עקב התקלה או עבודות התחזוקה המתבצעות.
האחריות הרגולטורית לפעילות אסדת לווייתן מוטלת על שני משרדים: משרד האנרגיה, האחראי על הצד המקצועי ואמור לתחקר תקלות חמורות שהתרחשו באסדה (המשרד תיעד 36 תקלות כאלה מאז תחילת הפעילות), והמשרד להגנת הסביבה, שהוא זה שמוציא היתר פליטה ללווייתן, בו קבועים ערכי הפליטה המקסימליים שמותר לפלוט לאוויר.

יש גם הקלות כלפי לווייתן

במסגרת טיוטת היתר הפליטה החדש שמתפרסם לציבור וניתן להגיב לו עד תחילת השבוע הבא, המשרד להגנת הסביבה גיבש מספר החמרות, ולמשל הורחבה ההגדרה של "אירוע", כך שכל תקרית, תקלה או אירוע הפעלת לפיד, וכן מצבים נוספים שפורטו, נחשבים "אירוע", וחלות עליהם חובות שונות.
לגבי הלפידים נקבעו מגבלות ספיקת היקף הגזים בכל לפיד (כלומר מהי הכמות המקסימלית של גז שניתן לשרוף) והתווספה הוראה הקובעת כי הלפידים יופעלו באופן המבטיח שריפה מלאה נטולת עשן שחור וביעילות של 99% לפחות במניעת מזהמים.
כמו כן, נמחק הסעיף בהיתר הנוכחי אשר קבע כי בעת ביצוע עבודות תחזוקה, חריגה מערכי המקסימום בהיתר הפליטה לא תיראה כחריגה. למעשה גם בעת ביצוע עבודות תחזוקה שכוללות פינוי הגז דרך הלפיד, האסדה חייבת לעמוד במגבלות הפליטה ולא לחרוג מהן.
2 צפייה בגלריה
לווייתן לוויתן לויתן אסדה אסדת קידוח גז טבעי 1
לווייתן לוויתן לויתן אסדה אסדת קידוח גז טבעי 1
מאגר לווייתן. מפעילת האסדה שברון מתנגדת לתנאי ההיתר החדש וטוענת כי ישית עליה עלויות נוספות
(צילום: אלבטרוס)
הטיוטה כאמור גם מפרטת הוראות לגבי דיווח לציבור ונקבע כי שברון תצטרך לדווח באתר האינטרנט שלה "על כל הפעלת לפיד הצפויה במהלך תחזוקה בהתאם לתוכנית תחזוקה שנתית שאושרה, 24 שעות לפני מועד הפעלה מתוכנן", וכן על כל תקלה הגורמת לפליטת מזהמים משמעותית וכן על פליטה חריגה ומשמעותית הנראית לעין.
כיום למרות ששברון אינה חייבת לעשות זאת, היא נוהגת לרוב להודיע באתר שלה על תקלות וגם על עבודות תחזוקה מתוכננות בין היתר עקב ההנחה שמוטב לנהוג בשקיפות ולהודיע על תקלה מאשר להיחשף להודעות מבוהלות מצד תושבים שמתעדים את להבת הלפיד הבוער. כך מועבר לציבור המסר שכל תקלה נמצאת תחת שליטה.
לפי הרציונל הזה ניתן לשער שלשברון יש אינטרס להמשיך ולדווח, אך כל עוד היא אינה מחויבת לעשות זאת היא יכולה לבחור שלא לדווח על תקלות מסוימות. בתקופת בדיקתנו, עד סוף 2021, נראה ששברון הקפידה לדווח באתר שלה גם על רוב התקלות בהן הופעל לפיד בלחץ נמוך, כלומר תקלות שמשרד האנרגיה מחשיב כפחות חמורות. אך אין כל התחייבות שכך יהיה בהמשך.
הקלה נוספת כלפי לוויתן מופיעה בסעיף ההגדרות בטיוטה: בהיתר הנוכחי מופיעה הגדרת הלפידים ונכתב כי באסדה יותקנו שני לפידים המיועדים לשריפת פחמימנים "עבור מצבי תחזוקה וחירום בלבד". בנוסח המעודכן חל שינוי בהגדרה ונכתב כי הלפידים מיועדים "עבור מצבי תחזוקה, תקלה וחירום בלבד". כלומר, התווספה הגדרת התקלה.
מדובר כביכול בסמנטיקה בלבד אך יש לה חשיבות רבה: אם קודם הדלקת לפיד שלא במסגרת עבודות תחזוקה נחשבה כמצב חירום, כעת המצב הזה מנורמל להגדרה של "תקלה".

"שינוי בניגוד לקבוע בחוק"

לאחר ששברון גילתה, ביולי 2021, על כוונת המשרד לתקן את היתר הפליטה שלה, היא העבירה תגובתה וטענה כי מדובר ב"שינויים רבים בעלי משמעויות תפעוליות וכלכליות עבור החברה". לפי שברון, ביצוע שינויים מעין אלה בנוסח היתר הפליטה פחות משנתיים לאחר שניתן, אינו עומד בקנה אחד עם הוראות חוק אוויר נקי ועם פרק הזמן שנקבע בו לתוקפו של ההיתר — שבע שנים - מתוך מטרה ליצור ודאות בנוגע להיבטי התפעול. בנוסף, שברון התנגדה לכך שהמשרד ניסה בתחילה לחייב אותה לבצע עבודות תחזוקה רק על פי תוכנית שאושרה מראש ובכתב. לפי שברון, מובן כי האפשרות לביצוע עבודות תחזוקה שאינן צפויות לשנה תמימה מראש נחוצה וחיונית ואף קיימת בהיתרי פליטה אחרים כדבר שבשגרה.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "עדכון היתר הפליטה הוא הליך שגרתי. לאור האירועים והתקלות שהתרחשו מאז הפעלתה המסחרית של אסדת לווייתן, וכן פעולות תחזוקה שנדרשות לביצוע באופן שוטף, המשרד דרש את עדכון המסמכים וסקר פליטות לא שגרתיות. יש חובת דיווח בתקלות הגורמות לפליטת מזהמים משמעותית, כולל כאלה הנראות לעין. המשרד הוסיף בעדכון ההיתר גם חיוב ללווייתן לפרסם באתר באינטרנט שלה 24 שעות לפני פעולות תחזוקה מתוכננות, מעבר לדיווח השוטף על הפעלת לפידים כתוצאה מכל תקלה הגורמת לפליטת מזהמים משמעותית.
"התיקון להיתר מייצג בצורה מדויקת יותר, הן למפעל והן לציבור, את המקרים שבהם יש הזרמה של גזים לשריפה בלפיד. בכל מקרה, קיים תנאי בהיתר שדורש שימוצו האפשרויות להשיב את הגז טרם ההזרמה ללפיד".