סגור

משבר גנץ והפנסיות הצבאיות: כחול לבן החרימה את ההצבעות, הקואליציה משכה הצעות חוק

שר הביטחון לא הצליח לשכנע את סיעות העבודה, מרצ, ימינה ותקווה חדשה לתמוך בחוק הפנסיות הצבאיות; גורמים בקואליציה: "מדובר בהתנהגות ילדותית, מה שמעניין אותו בעיקר זה הפנסיות של אנשי הקבע"

בקיעים בקואליציה: חברי כחול לבן הודיעו על החרמת ההצבעות שהיו אמורות להתקיים הערב במליאת הכנסת - פרט להצבעת האי אמון - על רקע ההתנגדות בקואליציה לחוק הפנסיות הצבאיות. בעקבות ההחלטה זומן יו"ר כחול לבן ושר הביטחון בני גנץ לפגישה עם ראש הממשלה נפתלי בנט במשכן הכנסת. הפגישה הסתיימה ללא תוצאות. בשל כך משכה הקואליציה את כל הצעות החוק שנועדו לעלות הערב להצבעה במליאה.
בין החוקים הממשלתיים שאמורים היו לעלות הערב להצבעה: חוק איסור הונאה בכשרות, החוק המעגן את עסקת החבילה במשק ומעדכן את שכר המינימום, הגדלת נקודות זיכוי במס להורים לילדים בגילי 12-6, חוק המגביל את כהונת ראש הממשלה לשמונה שנים ועוד.
גורמים בקואליציה מתחו ביקורת על גנץ ואמרו: "מה שמעניין אותו בעיקר זה הפנסיות של אנשי הקבע". הם ציינו כי לנוכח העלייה ביוקר המחיה גברה ההתנגדות לצ'פר את משרתי הקבע, כפי שדורש גנץ. הם ציינו עוד כי "מדובר בהתנהגות ילדותית, וכי אולי הוא מדמיין שוב ממשלה עם נתניהו".
כאמור, גנץ לא הצליח להסיר את ההתנגדויות לחוק הפנסיות הצבאיות בקרב סיעות העבודה, מרצ, ימינה ותקווה חדש. גנץ פנה לבנט ולראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, אולם אלה שלחו אותו להשיג את הסכמות הח"כים שמתנגדים. גנץ ינסה להעלות את החוק ביום ב' בשבוע הבא, בטרם יתערב בג"ץ. כזכור, הממשלה חויבה להגיש לבג"ץ עד יום ב' בעוד שבוע את עמדתה לגבי הליך חקיקת החוק.
חוק הפנסיות הצבאיות מעגן את "הגדלות הרמטכ"ל", תוספת לאחוזי הגמלה של פורשי הקבע שניתנה על ידי הרמטכ"ל במשך שנים. לפני כשנה וחצי התברר כי יש לעגן בחקיקה את התוספת הזו, שבעבר נועדה להינתן במשורה ובהמשך ניתנה באופן גורף. במשרד האוצר התנגדו בתחילה לעיגון הנושא בחקיקה, אך לאחר ששר האוצר אביגדור ליברמן הסכים עם גנץ בנושא, נמנעו באוצר מלמתוח ביקורת על כך פומבית. עלות ההסדר היא 1.1 מיליארד שקל בשנה.

1 צפייה בגלריה
בני גנץ שר הביטחון
בני גנץ שר הביטחון
בני גנץ, שר הביטחון ויו"ר כחול לבן
(צילום: שאול גולן)

מכחול לבן נמסר בתגובה: "התדרוכים הפחדניים והעלומים של בכירים מטעם עצמם נגד לוחמי ומשרתי צה"ל הם חציית קו אדום. הדאגה של גנץ ללוחמי ומשרתי צה"ל היא מתוך דאגה עמוקה לביטחון המדינה ולקיומו של צה"ל כצבא חזק וכשיר. אם יש גורמים המוכנים לפגוע בלוחמי צה"ל על משרתיו משיקולים פוליטיים ופוסט-ציוניים - גנץ לא יאפשר זאת".
בישיבת כחול לבן היום, בה התקבלה ההחלטה להחרים את ההצבעות, עדכן גנץ כי בתקופה האחרונה הוא מקיים שיח שקט עם בנט ולפיד בקשת רחבה של נושאים ביטחוניים ונושאים נוספים שעליהם אין ביניהם הסכמה. בין הנושאים שבמחלוקת, לפי כחול לבן: הקמת צוות מתווה השירות, כפי שהוחלט בהסכמים הקואליציוניים ובהחלטת הממשלה; והעברת חוק הגיוס בקריאה שנייה ושלישית, כפי שהוחלט בהסכמים הקואליציוניים והחלטת הממשלה.
יצוין כי במקביל למשבר הפנסיות הצבאיות, נוצרו סדקים כלכליים בקואליציה בעקבות דרישת העבודה ומרצ להעלות ל-6,500 שקל בחודש את שכר המינימום; דרישת יש עתיד לתת סיוע מידי לעצמאים; והתנגדות בעבודה, מרצ ויש עתיד לרפורמה בחקלאות, שמובילים ליברמן ושר החקלאות עודד פורר.