סגור
Dun's 100

טיפים לחיסכון במס לסוף שנה וטופס 150 החדש

לאור תיקון מס' 272 לפקודה המבטל את הפטור מדיווח לעולים חדשים ותושבים חוזרים וותיקים (יחידים מוטבים) שיעלו/יחזרו אחרי 1/1/26, מוטב לאלה המתכננים עליה או חזרה לישראל לאחר 10 שנים רצופות כתושבי חוץ לשקול עליה/חזרה לפני שנת 2026.
בנוסף, קובע התיקון חובות דיווח על נאמנויות שבהן היוצרים ו/או הנהנים הם יחידים מוטבים בלי קשר למועד חזרתם או עלייתם, ולכן מוצע לשקול פיצול נאמנויות באופן שאם קיים עירוב של נהנים תושבי חוץ ונהנים יחידים מוטבים תהיה הפרדה ביניהם.
טופס 150 החדש
בשבוע שעבר פרסמה רשות המיסים טופס 150 חדש. בהודעתה לציבור כתבה רשות המיסים כי בדוחות שיוגשו עד ליום 31 לדצמבר 2024, ניתן יהיה לבחור להשתמש לצורך דיווח והצהרה על החזקה בחבר בני אדם תושב חוץ, בטופס 150 שפורסם במאי 2024 או בטופס 150 החדש. עם זאת, בדוחות שיוגשו החל מיום 1 לינואר 2025 חובה לדווח ולהצהיר על החזקה בחבר בני אדם תושב חוץ, באמצעות טופס 150 החדש בלבד.
טופס 150 החדש כולל התייחסות חדשה לנקודות הבאות:
1. האם החברה הזרה מוחזקת במישרין או בעקיפין.
2. מספר התאגידים שמחזיקה בהם החברה הזרה במישרין.
3. נכלל פרק חדש המכונה "הדירקטוריון ומידע כספי" והוא כולל את החידושים הבאים:
3.1. האם תחשיב מרבית הכנסותיה או רווחיה של החברה, כאמור בסעיף 75 ב(א)( 1)(ב) ("ובחבר בני אדם שבשרשרת חברות, המוחזק, במישרין בידי חברה עסקית (בסעיף זה - חבר מוחזק), וכן בכל חבר בני אדם המוחזק, במישרין או בעקיפין, בידי החבר המוחזק, אם מרבית הכנסותיה או רווחיה הכוללים של החברה העסקית נובעת מהכנסה פסיבית") הושפע מחברה עסקית המוחזקת בשרשרת חברות.
3.2. האם הכנסותיה של החברה כוללות הכנסות המפורטות בסעיף 75ב(א)( 5) אשר הוחשבו לפי דיני המס בישראל כהכנסה מעסק? מידע זה נועד "לשפוך אור" על חוות דעת שקובעות שהחברה הזרה אינה חברה נשלטת זרה כיוון שהכנסותיה עולות כדי עסק. ביקורת: המדובר בעצם בסתירה. סעיף 75ב(א)(5) פותח במלים "כל אחת מהכנסות אלה, למעט הכנסה אשר אילו הופקה או נצמחה בישראל היתה נחשבת לפי דיני המס בישראל כהכנסה מעסק או ממשלח יד". אם ניתן לצאת מהסעיף דרך הכנסה עסקית מדוע יש הפניה אליו בטופס?
1 צפייה בגלריה
יועד פרנקל
יועד פרנקל
יועד פרנקל
(צילום: ליאל אנפולסקי)


3.3. חובת מילוי ע”י בעל שליטה בחבר חוץ שאינו שותפות:
כיצד סיווגת את חבר החוץ לצרכי מס בישראל? עד היום לא היתה התייחסות בטופס ל"השקפה" של החברה הזרה בישראל. כך למשל לפי חוזר 5/04 רשאי חבר ב-LLC להשקיפה לצרכי מס לצורך זיכוי מס זר. עד היום היה נדרש להוסיף מכתב לוואי או להוסיף בכוכבית שבוצעה השקפה בישראל (להבדיל מהשקפה במדינה הזרה) והטופס החדש מוסיף חלופה זו (הוספה זו היא דווקא לטובת הנישומים).
האם יש לך חוב כלשהוא כלפי חבר החוץ בתום שנת המס?( אחד הוויכוחים עם רשות המיסים הוא שאלת תחולת סעיף 3(ט1) לפקודה על חברות זרות ושורה זו בטופס נועדה "לשים זרקור" על קיום יתרת חובה בידי בעל המניות הישראלי בחברה הזרה.
3.4. הטופס כולל פרטים שכבר נכללו בטופס הקודם לגבי חברה נשלטת זרה וחברת משלח יד זרה אולם דורש את מילויים רק לגבי מי שהוא בעל שליטה (10%) בניגוד לטופס הקודם (שלא דרש מילוי רק ע"י בעל שליטה) ובכך יש הקלה מסויימת לנישומים. שינוי זה מוצדק, כיוון שמי שמחזיק 1% בחברה זרה לא סביר שיוכל לקבל העתק דוחות כספים ואת המידע הנדרש.
מאת עו"ד (רו"ח) יועד פרנקל, שותף מיסוי בינלאומי במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות'
d&b – לדעת להחליט