נציגת האוצר לוועדת הכספים: אם נגיע לגירעון של 6.6% ב-2024, חייבים להעלות מיסים ב-2025
נציגת האוצר לוועדת הכספים: אם נגיע לגירעון של 6.6% ב-2024, חייבים להעלות מיסים ב-2025
תמר לוי בונה מאגף התקציבים באוצר אמרה בדיון בוועדת הכספים על תקציב המדינה המעודכן ל-2024: "הצעדים המכנסים בתקציב הם חלק מהתוכנית הכלכלית, וכך הסברנו לחברות הדירוג". היא אמרה את הדברים לאור התנגדות שהביעו הח"כים בדיונים קודמים לחלק מהצעדים המאזנים המוצעים, כגון העלאת המע"מ והקפאת מדרגות מס הבריאות
ועדת הכספים דנה הבוקר (ה') בתקציב המעודכן ל-2024, לקראת העלאתו להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת שצפויה להתקיים באמצע מרץ.
תמר לוי בונה, רכזת מאקרו באגף התקציבים במשרד האוצר, אמרה בדיון: "הצעדים המכנסים בתקציב (קיצוץ בתקציב והעלאת מיסים - צ"ז) הם חלק מהתוכנית הכלכלית, וכך הסברנו לחברות לדירוג אשראי ולעולם. חברת מודי'ס ציינה בדו"ח האחרון שפרסמה שהעלאת המע"מ ב-1% החל מ-2025 היא אחד הדברים המשמעותיים בתקציב שמוגש. החברה ציינה לטובה שיש תוכנית (להעלאת המע"מ - צ"ז) שנועדה לאזן גם בטווח הארוך".
עוד הוסיפה לוי בונה כי "היכולת להגיש את תקציב המדינה המעודכן לשנת 2024 עם גירעון של 6.6% מהתוצר (תקרת הגירעון שנקבעה בתקציב - צ"ז) טמונה בכך שבשנת 2025 ואילך אנו מכנסים במידה רבה את היחס בין החוב לתוצר. אנו לא מקטינים אותו בשלב זה". אפשר לחיות עם גירעון של 6.6% השנה, רק אם אנו יודעים להגיד באותה נשימה שבשנים הבאות יודעים לייצב את היחס בין החוב לתוצר בתרחישים הנוכחיים. אנו לא יכולים לעמוד בגירעון כזה בהיעדר תוכנית עתידית".
לוי בונה התריעה בפני הח"כים כי "הדרך לתמוך בגירעון של 6.6% מהתוצר השנה כרוכה בצעדים המתקנים. אי אפשר להביא הצעה לגירעון של 6.6% בתקציב המעודכן השנה אם לגבי 2025 אנו אומרים שלא יודעים מה יהיה". בכך רמזה להתנגדויות שהובעו בדיונים קודמים בוועדת הכספים לחלק מהצעדים המאזנים המוצעים, כגון העלאת המע"מ ב-1% החל מ-2025, שנועדה להגדיל את הכנסות המדינה ב-7 מיליארד שקל בשנה, וביטול הפטור ממס בדיוטי פרי על יבוא סיגריות מחו"ל, שנועד להגדיל את הכנסות המדינה ממיסים ב-50 מיליון שקל בשנה, במסגרת העלאות מיסים על עישון שנועדו להגדיל את הכנסות המדינה ממיסים בכחצי מיליארד שקל בשנה.
בקרב הח"כים גם הובעה התנגדות להפחתת יום הבראה לעובדים, שתחסוך למדינה השנה 2-1.5 מיליארד שקל. הח"כים טענו כי אין לפגוע בעובדים עם השכר הנמוך. עוד הובעה התנגדות בקרב הח"כים להקפאת מדרגות מס בריאות וביטוח לאומי משנת 2025. במשרד האוצר חוששים שאם הח"כים לא יאשרו חלק מצעדי המיסוי (למשל העלאת המע"מ) אזי לא זו בלבד שהגירעון עלול לזנק, אלא שהדבר יחייב קיצוץ חד בתקציב.
לוי בונה גם הסבירה לח"כים כי "יש סיכונים לתקציב הזה (כתוצאה מהרחבת הלחימה לחזית נוספת - צ"ז), ואם יש סיכונים שיתממשו אזי נצטרך לפתור אותם בתוך המסגרות או להגיע לכאן עם תקציב נוסף. קשה באי ודאות גם לעשות וגם להיערך לכל התרחישים". היא הסבירה כי הצעת התקציב הוכנה לפי תחזית לסיום הלחימה במחצית השנייה של 2024.
לוי בונה אמרה כי ההתייקרות המתוכננת של עשרות שקלים באגרות הרישוי צפויה להכניס לקופת המדינה רבע מיליארד שקל וכי היא תיכלל בתקציב. הח"כים מחו על כך שלא קיבלו פנייה כזו ולא דובר על כך בהצעת התקציב, אך לוי בונה טענה כי הפנייה נשלחה לוועדה.