חשיפהגילויים חדשים בפרשה של שוחד בלב ארגון בטחוני
חשיפה
גילויים חדשים בפרשה של שוחד בלב ארגון בטחוני
כלכליסט חושף פרטים חדשים על הפרשה שדווחה לראשונה באוגוסט 2020 במסגרתה הורשעו שני עובדי ארגון ביטחוני בעלי מומחיות ייחודית ואיש עסקים נוסף באשמת שוחד, מרמה, הלבנת הון והעלמת ראיות. בין היתר חושף כעת כלכליסט כי איש העסקים שהורשע בפרשה במתן שוחד משמש כיום כבעל מניות באחת מחברות הסייבר הגדולות בישראל
במשך מספר שנים, תחת מעטה כבד של סודיות וצווי איסור פורסם גורפים, התנהלו בחדרי חדרים, הרחק מעין הציבור, הליכי חקירה ומשפט בפרשת שחיתות חוצת גבולות. בפרשה מעורבים חמישה אנשי עסקים, בעלים ועובדים בחברות אזרחיות פרטיות, ושני עובדי ארגון ביטחוני - אנשי מקצוע בעלי מומחיות ייחודית בציוד לגופי ביטחון, שניהם ותיקים ומנוסים מאוד. הפרשה דווחה לראשונה באוגוסט 2020 באתר וואלה, וכעת חושף ״כלכליסט״ פרטים חדשים.
"מדובר באחת הפרשיות הביטחוניות החמורות ביותר בתחום השחיתות השלטונית", אמר בבית המשפט ראש צוות הפרקליטים שטיפל בפרשה, עו"ד רואי כחלון, לפני מתן אחד מגזרי הדין, שחלקים מצומצמים מהם שהותרו לפרסום נחשפים כאן לראשונה.
אקורד הסיום בפרשה החמורה שטלטלה את הארגון הביטחוני מחשש לפגיעה באמינותו, ושגזר הדין האחרון בה ניתן בשנה שעברה, היה הרשעתם של כל המעורבים במסגרת הסדרי טיעון, איש איש לפי חלקו, בעבירות של שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, קשירת קשר לפשע, הפרת אמונים, גניבה בידי עובד ציבור, השמדת ראיה, שיבוש מהלכי משפט ומס.
אדם הבקיא בפרטי הפרשה אמר ל"כלכליסט" כי "מעשיהם (של המעורבים, ת"ג) סיכנו את יחסי החוץ והבטחון של ישראל". לאור הרגישות הרבה שיש סביב הפרשה, בית המשפט אסר לפרסם פרטים מזהים - בהם שם הארגון הביטחוני, שמות העובדים בו שהיו מעורבים, שמות אנשי העסקים, שמות החברות ופרטים רבים נוספים הקשורים לפרשה.
העונש החמור ביותר עד עתה, 5 שנות מאסר וקנס של 1.3 מיליון שקל, הוטלו על אחד מעובדי הארגון הביטחוני, שלפי גזר דינו במשך שנים "תרם לביטחונה של מדינת ישראל". ביחד עם עובד הארגון השני, כך עולה מגזרי הדין שהותרו לפרסום, הוא הוציא במרמה מהארגון, באמצעות השפעה על החלטות להתקשר עם חברות אזרחיות, כ־35 מיליון שקל.
הדבר נעשה בתמורה לשוחד, נתח מהרווחים שנוצרו לחברות מהעסקאות עם הארגון הביטחוני, בהיקף של כ־2 מיליון שקל. כסף זה חזר אל העובדים בדלת האחורית בעיקר במזומן. עובד הארגון שהורשע מרצה כבר את עונשו. עניינו של עובד הארגון השני טרם הותר לפרסום.
מומחיות במוצר ביטחוני רגיש
הציר המרכזי והמשחד הראשי בפרשה, כך לפי גזר דינו שנתן בדצמבר 2020 שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב אברהם הימן, היה איש העסקים ד'. במסגרת הסדר טיעון הודה ד' בין היתר במתן שוחד בהיקף של כ־2 מיליון שקל לשני עובדי הארגון, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון בהיקף של כ־30 מיליון שקל, וכן קשירת קשר לפשע. נגזרו עליו שנתיים מאסר, וכן קנסות וחילוט נכסים בהיקף של כ־4 מיליון שקל.
"הנאשם הורשע בביצוע עבירות שחיתות שונות, בהן מתן שוחד לשני עובדי ציבור בגוף ביטחוני", נכתב בגזר דינו של ד', לאחר הסדר טיעון שאליו הגיעו סניגוריו עם התובעים בתיק, עוה"ד רואי כחלון, מיכל מזרחי ושאול אשחר מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות. "זאת בדרך של שיתוף בהחלטות חברה שהקימו יחד, באחזקות חברה שהקימו יחד, ושאיתה סחר הארגון בהיקף של כ־30 מיליון שקל. (הדבר נעשה) בהמלצתם של עובדי הציבור, ותוך הצגת מצגי שווא ביחס לחברה, לקשר של עובדי הציבור אליהם, ולעיתים גם ביחס לטיב המוצרים שנמכרו לגוף חיצוני". הפסקה הזאת בגזר הדין של ד' מתארת באופן משפטי יבש תוכנית מושחתת ומורכבת, שנחקרה על ידי היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל) שבלהב 433, ויחידת יהלום ברשות המיסים. פרשה שעליה הוטל איפול מלא במשך למעלה משש שנים, עד ש"כלכליסט" פעל לחשוף את פרטיה.
שני עובדי הציבור שעבדו שנים בארגון הביטחוני, היו אנשי מקצוע בעלי מומחיות ייחודית: ציוד לגופי ביטחון. במסגרת תפקידם הם היו מעורבים בעסקאות מכר בין הגוף הביטחוני וגופי ביטחון נוספים, לחברות שונות. תפקידם היה, בין היתר, לבדוק ולהמליץ לארגון על מוצרים מסוימים. באופן טבעי הם נהנו מאמון מלא לאור הניסיון ותרומתם ארוכת השנים לארגון ולביטחון המדינה.
אלא שמשהו השתבש בדרך. אצל השניים התגבשה תוכנית לעשות כסף קל לעצמם והם רקמו עם איש העסקים ד' תוכנית מרמה מורכבת. הם סיכמו עם ד' כי הוא יקים חברה שתקרא A, שלימים התברר בחקירה שהיתה חברת קש. ד' נרשם אמנם כבעלי החברה, ביחד עם אדם נוסף, אולם שני עובדי הארגון הביטחוני היו מאחורי הקלעים חלק ממקבלי ההחלטות בה.
לפי התוכנית, ד' הציע לארגון הביטחוני מוצר, ושמו אסור בפרסום, שהארגון ביקש לרכוש כדי למכור אותו לגוף חיצוני. שני עובדי הציבור מצדם, שהיו אחראים על ההמלצה לרכישת מוצרים מסוג זה, ניצלו את השפעתם בתוך הארגון כדי שחברת הקש A תזכה במכרז. מה שזיכה את A לימים בהכנסות בהיקף כולל של כ־27 מיליון שקל.
אז נכנס לפעולה השלב השני בתוכנית. לאחר שחברת הקש A השיגה רווחים ממכירת המוצר לארגון הביטחוני, מוצר שנמכר בהמשך לגוף ביטחוני חיצוני, בעלי החברה – ברישום ומאחורי הקלעים – התחלקו בכסף. כדי לטשטש עקבות, הכסף עבר לעובדי הארגון בשלוש דרכים. הראשונה, הקלאסית, מעטפות מזומן. השנייה, מתן מניות בחברות שהחזיקו בשרשור בחברת הקש A. השלישית, מימון רכישת מוצרים, כגון מחשב, לעובדי הציבור, מכספי החברה.
התרגיל המושחת התגלה די במקרה. במוצר שסיפקה חברת הקש A לארגון הביטחוני התגלתה תקלה. כאשר אנשי הארגון הביטחוני החלו לבדוק נושאים מסוימים הקשורים להתקשרות עם חברת A, התגלו אי דיוקים בהצהרות ומידע שמסרו שני עובדי הארגון הוותיקים שהמליצו על רכישת המוצר
התרגיל המושחת התגלה די במקרה. לפעמים, בניגוד לפסוק הידוע מספר משלי, גם כשיש תחבולות, יכול ליפול עם. במוצר שסיפקה חברת הקש A לארגון התגלתה תקלה. כאשר אנשי הארגון הביטחוני החלו לבדוק נושאים מסוימים הקשורים להתקשרות עם חברת הקש A, התגלו אי דיוקים בהצהרות ומידע שמסרו שני עובדי הארגון הוותיקים שהמליצו על רכישת המוצר. בתחילה המידע עבר מהארגון הביטחוני לפרקליטות ולמשטרה כחשד לעבירות מרמה. אלא שככל שרשויות האכיפה חפרו בפרשה, הן הבינו שזהו רק קצה הקרחון. עם תחילת החקירה, לאחר ששהו במעצר של כמה שבועות, שני עובדי הארגון הבינו שהם נחשפו. לימים הם הודו בביצוע העבירות, ואחד מהם נשלח כבר לכלא לחמש שנים.
מסלול נוסף להוצאת כספים במרמה
החוזים מול חברת הקש A של ד', היו רק דרך אחת שבה שני עובדי הארגון הוציאו במרמה כספים מהארגון הביטחוני. בפרשייה השנייה היתה מעורבת חברה נוספת, ספק B, שלה היו כבר חוזי עבודה עם הארגון הביטחוני. שני עובדי הארגון רצו לנצל את חברת הקש A שהקימו כדי להגדיל את הרווחים שלהם. השניים פנו לבעלים והמנכ"ל של חברה B עם הצעה: תדאג שהמוצרים שלך יימכרו לארגון הביטחוני דרך חברת הקש A, ואנחנו מצדנו נדאג בתוך הארגון שיגדילו את ההזמנות ממך.
ההצעה התקבלה. חברה B דאגה שמוצריה יימכרו לחברת הקש A, ומשם לארגון הביטחוני. התוצאה היתה שההזמנות למוצריה, שלשני אנשי הארגון הביטחוני היתה השפעה על ההחלטה לרכוש אותם, גדלו.
שני אנשי הארגון מצדם יכלו בצורה זאת למשוך לעצמם נתח מכספים נוספים שזרמו לחברת הקש A. היקף המרמה בפרשה זאת עמד על 8 מיליון שקל, כך שביחד עם הפרשייה הראשונה היקף המרמה מול הארגון הביטחוני עמד על 35 מיליון שקל. מתוך הסכומים האלה קיבלו שני אנשי הארגון הביטחוני 2 מיליון שקל – כספי שוחד לפי הודאתם.
אחד המורשעים: "אין לי מה להגיד"
"קשה לי. אין לי מה להגיד", אמר אחד מעובדי הארגון הביטחוני בטרם נגזר דינו. "מבחינתו זו היתה טעות ואני בטוחה שגם אחרונה בחייו", אמרה עורכת דינו ששמה נאסר בפרסום. "מדובר באדם נשוי, יש לו ילדים, כפי שצוין שירת את המדינה. האיש הזה, בלי לזלזל בחומרת המעשים, לקח אחריות מלאה וכואב לו מאוד שהתפתה למה שהתפתה".
לאור העובדה שאיש העסקים ד' ששיחד את שני עובדי הארגון הביטחוני השתלב לאחר שחרורו מהכלא בתעשיית הסייבר הביטחונית הרגישה, "כלכליסט" צפוי לעתור לבית המשפט בבקשה לצמצם עוד את איסור הפרסום בפרשה, כדי לחשוף פרטים נוספים
מהפרקליטות נמסר: "בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע אזרח ועובד ציבור בגוף ביטחוני שהיה מעורב בפרשת שחיתות חמורה, בעבירות לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי עובד ציבור, מרמה והפרת אמונים, קשירת קשר לביצוע פשע, השמדת ראיה ושיבוש מהלכי משפט, רישום כוזב במסמכי תאגיד, ובעבירות הלבנת הון ומס. בהתאם להסדר הטיעון בין המדינה לבין הנאשמים, שנחתם עוד טרם הגשת כתב האישום, גזר בית המשפט על עובד הציבור חמש שנות מאסר בפועל, מאסר על תנאי, וקנס וחילוט בסך כולל של 1.3 מיליון שקל, ועל האזרח שנתיים מאסר ו־4 מיליון שקלים קנס וחילוט".
עוד נמסר כי "לפי כתב האישום עובד הציבור, ועובד ציבור נוסף בגוף הביטחוני, לקחו שוחד של אחזקות סמויות בחברה העוסקת במכירת ציוד לגופי ביטחון, וכן לקחו שוחד מחברה נוספת ומבעליה, והכל בתמורה לכך שיקדמו במסגרת תפקידם בגוף הביטחוני עסקאות מכר בין גוף הביטחון וגופי ביטחון נוספים לבין חברות אלו. היקף העסקאות בין החברות לבין גופי הביטחון נאמד בעשרות מיליוני שקלים. מדובר בפרשת שוחד ועבירות כלכליות ייחודית בחומרתה. במסגרת כלל השיקולים הביאה הפרקליטות בחשבון, מצד אחד, את חומרת מעשיהם של הנאשמים, ומצד שני, את תרומתם המיוחדת לביטחון המדינה, ולעובדה כי לקחו אחריות על מעשיהם".