סגור

חוק ההסדרים
חברות ממשלתיות יוכלו לרכוש חברות ללא אישור ממשלה

מלבד זאת, בטיוטת חוק ההסדרים מוצעים בין השאר שורה של שינויים בחוק החברות הממשלתיות: תהליך הפרטה של חברות עם פעילות זעירה יהיה מהיר כמו גם קידום תכניות להטמעת חדשנות ופיתוח עסקי


החברות הממשלתיות מתלוננות לא מעט על הרגולציה הממשלתית שמכבידה על התנהלותן היומיומית. האוצר קיבל חילק מהטענות ובטיוטת חוק ההסדרים מוצעים שורה של שינויים בחוק החברות הממשלתיות, חלק מהשינויים מעצימים את החברות לעומת הממשלה, וחלק מהשינויים מעצימים את רשות החברות לעומת מוסדות אחרים.


השינוי העיקרי הוא מתן האפשרות לחברה ממשלתית לרכוש חברה בשיעור של עד 50%, ללא אישור ממשלה. לטענת יוזמי השינוי, אם מסתכלים על העסקאות בשנים האחרונות רואים שהממשלה תמיד נתנה את האישור, וכי למעשה מדובר באישור פורמלי שמעכב את ההתפתחות והגמישות של החברות הממשלתיות. לכן מוצע לקבוע מסלול אחר לרכישת חברה ע"י חברה ממשלתית כאשר דירקטריון החברה יחליט על הרכישה, רשות החברות תאשר את הרכישה, שר האוצר יקבל דיווח על הרכישה, ותהיה לו יכולת להתערב בתוך 30 יום.
בנוסף, מוצע להקל על תהליך מינוי רואי החשבון ויועצים משפטיים חיצוניים לחברות ממשלתיות, תהליך שכיום דורש אישורים רבים למדי.
במקביל רשות החברות מבקשת לקדם שינוי שיקל על תהליכי הפרטה, הרעיון הוא לייצר מסלול מהיר להפרטה של חברות ממשלתיות ללא פעילות או בעלי פעילות מזערית בלבד. התהליך הארוך דורש דיון ואישור בועדת שרים לענייני הפרטה, ובועדת הכספים של הכנסת, ובנוסף לזאת, תיאום בין משרדי ממשלה וגופי בטחון לרשות החברות הממשלתית. ההצעה הנוכחית מבקשת לקבוע כי בחברות כאלו מנהל רשות החברות יוכל להתחיל הליך של פירוק מרצון או מכירת המניות.

1 צפייה בגלריה
ראש הממשלה נפתלי בנט אביגדור ליברמן גדעון סער אביר קארה הפחתת רגולציה
ראש הממשלה נפתלי בנט אביגדור ליברמן גדעון סער אביר קארה הפחתת רגולציה
נפתלי בנט, אביגדור ליברמן, גדעון סער ואביר קארה
(צילום: צילום מסך)

לצד מתן האוטונמיה לחברות הממשלתיות, מציע חוק ההסדרים לשנות את מבנה מענקי הפרישה הניתנים לבכירים בחברות הממשלתיות. כיום, המענקים ניתנים ללא אישור רשות החברות, הם ניתנים באופן אוטומטי ללא קשר לביצועים של הבכיר, וניתנים גם על התקופה שקדמה לתקופה שבה כיהן כפקיד בכיר. מוצע לקבוע תקרה ואמות מידה למענקי הפרישה שיפוקחו על ידי רשות החברות הממשלתית.
לדעת רשות החברות, החברות הממשלתיות בישראל לא חדשניות ולא ממצות את הפוטנציאל הטמון בנכסיהם, ולכן מוצע לפתח את תחום הפיתוח העסקי של החברות הממשלתיות. לפי ההצעה בשלב הראשון יוקם צוות שיבחן את החסמים הרגולטוריים לפיתוח עסקי בחברות התחבורה הממשלתיות, הצוות יגבש המלצות לשינויים נדרשים. והשינויים הללו יאפשרו להגדיל את רמת החדשנות, הסנכרון, והפיתוח העסקי בחברות הממשלתיות.