סגור
שירות התעסוקה לשכת חולון רשות האוכלוסין וההגירה חולון
רשות האוכלוסין (צילום: באדיבות שירות התעסוקה)

חשד: השתמש במערכות של המכון הביולוגי כדי להזמין תורים להנפקת דרכונים - ולמכור אותם

המשטרה עיכבה לחקירה עובד בחברה המספקת שירותים למכון, בחשד שניצל את רשת האינטרנט במקום, לצורך הזמנת מאות תורים להנפקת דרכונים ומכירתם שלא כדין. לפני כחודש פורסם על השתלטות בוטים על מערכת זימון תורים להנפקת דרכונים בלשכות האוכלוסין, תפיסתם ומכירתם במאות שקלים בטלגרם

מחדל המחסור בתורים להנפקת דרכונים פוגש אירוע סייבר הקשור למכון הביולוגי בנס ציונה: יחידת הסייבר בלהב 433 במשטרה והממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ"ב) עיכבו הבוקר (א') לחקירה עובד חברה המספקת שירותים למכון הביולוגי בנס ציונה. העובד, בן 25 מבית"ר עלית, חשוד שניצל את רשת האינטרנט ומערכת המחשוב במקום עבודתו במכון הביולוגי, לצורך הזמנת מאות תורים להנפקת דרכונים ומכירתם שלא כדין.
כזכור, לפני כחודש פורסמו דיווחים ועדויות על השתלטות בוטים על מערכת זימון התורים להנפקת דרכונים בלשכות האוכלוסין, תפיסתם ומכירתם במאות שקלים בטלגרם. פעילות עבריינית זו, שיוחסה בין השאר לקבוצת האקרים דוברת רוסית, פרחה על רקע מחדל מתמשך של לשכת האוכלוסין בכל הנוגע לזמינות תורים לציבור להנפקת דרכונים, דבר שיצר המתנה מייגעת של חודשים ארוכים. ברשות תירצו זאת בעודף ביקוש לאחר מגפת הקורונה.
בעקבות אותם דיווחים הודיעה אז רשות האוכלוסין וההגירה כי היא אכן זיהתה אצלה פעילות חריגה במערכת ובדיון מיוחד שנערך בנושא בוועדת הפנים בכנסת אמר מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה אייל סיסו: "גילינו את הבעיה של מכירת התורים כשבועיים לפני חג הפסח ומחקנו 5,800 תורים של אנשים שהוזמנו באמצעות בוטים".
מנהל אגף טכנולוגיות דיגיטליות של הרשות אורן אריאב התייחס גם הוא להשתלטות הבוטים על מערכת קביעת התורים. הוא הזהיר שאין להעביר פרטים אישיים למאכערים שמוכרים תורים להנפקת דרכונים מחשש שיעשו בפרטים שימוש לצרכים נוספים וכן מחשש שהתור שנמכר יבוטל והכסף לא יוחזר. לדבריו, למרות שהמערכת נחסמת לבוטים באופן שוטף והתופעה צומצמה, אי אפשר לחסום את המערכת באופן הרמטי. "זוהי מלחמת מוחות ולפי הנתונים שלנו הפריצה למערכת נעשית קשה יותר ויותר", אמר אריאב.
בינתיים, בחודש האחרון "מלחמת המוחות" הזו התנהלה גם במשטרה. מזה כחודש שביחידת הסייבר בלהב 433 חוקרים באופן סמוי מידע שהתקבל אצלה מהמלמ"ב אודות אותו עובד של החברה שמספקת שירותים למכון הביולוגי. בחקירה עלו חשדות, כדברי המשטרה, שאותו עובד "השתמש ברשת האינטרנט ובמערכת המחשוב במכון הביולוגי לקביעת מאות תורים להנפקת דרכונים ובהמשך, מכר את התורים בתמורה לכסף". היום הוחלט לעבור לחקירה גלויה ולעכב את החשוד לחקירה במשרדי יחידת הסייבר.
מדובר במקרה אחד של חשוד אחד, אך התופעה, כפי שדווח בעבר, רחבה הרבה יותר. כך גם כפי שסיפר לאחרונה אורן אריאב בריאיון ל"כלכליסט" בו הדגיש כי רשות האוכלוסין כבר שנה וחצי מתמודדת עם גניבת תורים ומכירתם: "זה לובש ופושט כל מיני צורות, כל פעם זה תכסיס אחר איך לתפוס את התור ואיך להחזיק אותו ואיך לשחרר אותו, זאת מלחמה של חתול ועכבר כל הזמן".