החשכ"ל אישר לסמוטריץ' נסיעות לחו"ל ומלווים בניגוד לתקנות של עצמו
החשכ"ל אישר לסמוטריץ' נסיעות לחו"ל ומלווים בניגוד לתקנות של עצמו
הנחיות התקציב ההמשכי לשנת 2023 מורות "להימנע מאישור נסיעות לחו"ל שאינן הכרחיות ודחופות" - ספק אם נסיעותיו של שר האוצר לארה"ב וצרפת עומדות בהגדרה זו; כמו כן, סמוטריץ' נסע בלוויית 3 אנשים - בניגוד להנחיות המתירות עד שני מלווים
אגף החשב הכללי במשרד האוצר בראשות יהלי רוטנברג אישר לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' נסיעות ומספר מלווים שמנוגדים להנחיות ביצוע תקציב המשכי לשנת 2023 – שהוא בעצמו חיבר וגיבש.
ברקע ההפרות עומדת העובדה שאין תקציב מאושר לשנת 2023, ועל כן המדינה מתנהלת לפי הנחיות התקציב ההמשכי. ישנן שתי הפרות בוטות לסעיף 7 של אותן הנחיות, הסעיף שמסדיר את הנסיעות לחו"ל בתקופה כזו. בסעיף 7.1 לאותן הנחיות נכתב, כי "ככלל, יש להימנע מאישור נסיעות לחו"ל שאינן הכרחיות ודחופות". הנסיעה של סמוטריץ' לצרפת איננה עומדת בתנאי סעיף הזה, שכן היא לא הכרחית ולבטח לא דחופה. גורמים באוצר אישרו כי אין דרך להצדיק נסיעה כזו. עם זאת, על הנסיעה לארה"ב - שנחתכה באמצע אחרי שסמוטריץ' לא הצליח להיפגש עם גורמים כלכלים ופוליטיים בכירים אמיתיים בארה"ב - ניתן עוד לטעון שהיתה הכרחית, אך לבטח לא דחופה.
אלא שזו לא הנחיה היחידה שהופרה. בסעיף 7.2.1 של אותן הוראות נכתב, כי נסיעות לחו"ל, שהינן הכרחיות ודחופות יאושרו "בכפוף לכללים הבאים: נסיעות שרים - בליווי של עד שני מלווים (לא כולל מאבטחים)". ל"כלכליסט" נודע כי לשר התלוו שלושה: ראש המטה, עוזרו האישי ודובר השר.
ההפרות מקבלות משנה תוקף, שכן בעקבות שתי הנסיעות המיותרות האלו, שכללו גם ביקור בקברי צדיקים ונאום בכנס של קק"ל לזכר פעיל בהסתדרות הציונית, החמיץ השר שלוש ישיבות של ועדת שרים לענייני חקיקה בהן שרי הממשלה גברו על פקידי האוצר והצליחו לבטל ולגנוז חלק מרכזי מהרפורמות ומהמהלכים הפיסקאליים שתוכננו לשנתיים הבאות. בין היתר בוטלו הפטור ממע"מ על תיירים שאמור היה להכניס 2 מיליארד שקל לקופת המדינה, הטלת אגרות גודש (1.5-1.3 מיליארד שקל) וביטול הגדלת הטבת המס בקצבאות הפנסיה (700 מיליון שקל).
ביטולים אלה גרמו מצידם לביטול צעד פופולרי שרבים חיכו לו: דחייה של הטבות מס הכנסה להורים לילדים בני 18-12. כמו כן נפל סעיף קריטי בשם "ההתאמות הפיסקאליות" - שמבטיח שלא תהיה התפרצות תקציבית ב־2024 ושאם תהיה הידרדרות במצב יהיה אפשר לעלות מסים או לקצץ הוצאה (2.5 מיליארד שקל), דבר שמשאיר את האוצר בחשיפה גדולה. ישנן עוד שתי רפורמות דגל – קרן ארנונה שמאפשרת מעבר גבייה מרשויות מקומיות חזקות לחלשות ופירוק המונופולים בשוק המזון, שכבר נפלו או בדרך לכישלון.
הבעיה היא שאם החשכ"ל אישר לשר נסיעות לא דחופות ולא הכרחיות, הכוללות גם פמליה רחבה, אז כל השרים יוכלו לדרוש את אותם תנאים. שכן שר האוצר והחשכ"ל, שאחראי על יישום התקנות האלה, אמורים להוות דוגמה ומופת להתנהלות אחראית.
החשכ"ל: "בהתאם לביקור ישנם שרים שקיבלו אישור חריג לליווי של עוד יועצים, בהליך סדור ובהתאם לנסיבות".