סגור

תאגידי כשרות יעניקו הכשר גם למזון מיובא

ועדת שירותי הדת של הכנסת תצביע היום על פתיחת שוק הכשרות לתחרות. המועצות הדתיות יוכלו להמשיך להשגיח על הכשרות

ועדת הכנסת לשירותי דת יהודיים צפויה לאשר היום לקריאה שנייה ושלישית את הרפורמה בכשרות שתבטל את מונופול הרבנות. במהלך הדיונים בוועדה הורחבו סמכויות תאגידי הכשרות גם ליבוא מזון וכן נקבע שנשים יוכלו לשמש כמשגיחות כשרות. עם זאת נקבע גם שמועצות דתיות יוכלו להמשיך להעניק כשרות, מה שעשוי לעכב את הרפורמה.
הרפורמה בכשרות שיזמו השר לשירותי דת מתן כהנא מימינה ושר האוצר אביגדור ליברמן הופכת את הרבנות הראשית ממשגיחת כשרות לרגולטור. על פי ההצעה המקורית, את ההשגחה (שתהיה על פי כללי ההלכה) יספקו תאגידי כשרות פרטיים ואילו הרבנות תעניק רישיונות לתאגידי כשרות ותפקח עליהם.
לרפורמה שני שלבים. בשלב המעבר שיימשך בין חצי שנה לשנה ויתחיל כבר ב־1 בינואר 2022 ייפתחו אזורי הכשרות. רבני ערים מתונים יוכלו להעניק הכשרים מחוץ ליישוב שלהם.
2 צפייה בגלריה
מימין השר מתן כהנא וח"כ יוליה מלינובסקי
מימין השר מתן כהנא וח"כ יוליה מלינובסקי
מימין השר מתן כהנא וח"כ יוליה מלינובסקי
(צילומים: קובי קואנקס, דוברות ישראל ביתנו)
בשלב השני תפסיק הרבנות הראשית להעניק כשרויות ותהפוך לרגולטור וגוף מפקח. את הכשרות יעניקו תאגידים פרטיים, כמו בד"צים, ההכשר של ארגון רבני צוהר ואולי גם גופים פרטיים. כך, התופעה של הכשר כפול של הרבנות ובד"צ תיעלם ואיתה גם התשלום הכפול שהיקפו הוערך ב־2015 ב־600 מיליון שקלים.
ההצעה נדונה בוועדה החדשה של הכנסת לשירותי דת בראשות ח"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו. שינוי מרכזי שהוכנס במהלך הדיונים בוועדה הוא שתאגידי הכשרות יוכלו להעניק הכשרים לא רק בתוך הארץ אלא גם ליבואנים. בשוק היבוא יש להכשר עלויות גבוהות יחסית ותחרות עשויה להפחית אותן, למשל ביבוא גבינות, דגני בוקר ויין. "כולם מדברים על פיצה ופלאפל", אומרת מלינובסקי. "אבל הכסף הגדול נמצא ביבוא".

2 צפייה בגלריה
אינפו הרפורמה בכשרות
אינפו הרפורמה בכשרות
הרפורמה בכשרות

נקבע שגם מועצות דתיות יוכלו להמשיך להעניק כשרות כדי למנוע פיטורים של משגיחים שמועסקים במועצות. עם זאת היא עלולה לפגוע מאוד בכניסת התאגידים לשוק. המועצות הדתיות יחויבו להעניק כשרות לפי תקן הרבנות הראשית. הרבנות סירבה עד היום לשתף פעולה עם הוועדה. אם לא תקבע עכשיו תקן, היא תפגע דווקא בכשרות המועצות הדתיות.
טענה מרכזית שהעלה ארגון כושרות במהלך הדיונים היתה שהפרטת הכשרות תביא דווקא להתייקרות שלה משום שגופים פרטיים יגבו תשלום גבוה יותר. "72 שנה הם חיו טוב. גם אתה במקומם היית צועק", אומרת מלינובסקי. "הטענות לא מחזיקות מים".