סגור
יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן
יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן (צילום: EPA/ABIR SULTAN)

ועדת החוקה אישרה: יבוטל החוק שמאפשר מינוי ראש ממשלה חליפי

הצעת החוק לביטול מנגנון הרוטציה תועבר להצבעה בכנסת. חוק הרוטציה נחקק ב-2020 כשנתניהו עמד בראש ממשלת החירום בתקופת הקורונה וגנץ היה ראש הממשלה החליפי. כעת, אם ממשלה תרצה לקבוע רוטציה יהיה צורך לחוקק את החוק מחדש

ועדת החוקה אישרה הערב פה אחד לקריאה ראשונה הצעת חוק לביטול הסדר ממשלת החילופים, כלומר רוטציה בין ראש הממשלה המכהן לראש הממשלה החליפי.
החוק נחקק לראשונה בשנת 2020 כשבנימין נתניהו עמד בראש ממשלת החירום בתקופת הקורונה ובני גנץ היה ראש הממשלה החליפי. בשנת 2022 עד סוף 2023 שימש נפתלי בנט כראש הממשלה ויאיר לפיד היה ראש הממשלה החליפי עד שהשניים התחלפו ביניהם ב-1 ביולי 2022.
הצעת החוק אושרה פה אחד על ידי היו"ר ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) וחברות הכנסת קארין אלהרר (יש עתיד) ואפרת רייטן מרום (העבודה) .
כעת, אם ממשלה כלשהי תרצה לקבוע רוטציה יהיה עליה לחוקק מחדש חוק לשם כך, שיהיה למעשה תיקון לחוק יסוד הממשלה.
היועץ המשפטי של הוועדה ד"ר גור בליי אמר כי מאחר שמדובר בשינוי משטרי ושאין כרגע ממשלת חילופים, הוא מציע שהחוק יחול מהכנסת הבאה.
רוטמן השיב: "עלול להיווצר מצב שכבר קרה, בו הכנסת לא מקימה ממשלה ואז יש סיטואציה של ממשלת חילופים שלמעשה לא חלה עליה שום הוראה, כי בכנסת ה-26 החוק בטל. לא הייתי רוצה להשאיר דבר כזה לפרשנות ולכן יש להבהיר את הנושא לדיון לקריאות השנייה והשלישית. בנוסף, שום דבר לא מונע את הכנסת הבאה לחוקק את החוק מחדש. יש לעשות חשיבה יותר מעמיקה על המנגנונים המשלימים שיצמצמו או ימנעו את הצורך בהקמת ממשלת חילופים כהסדר משלים. למשל בממשלה בין 2015-2013 חוקקתם את הגבלת מספר השרים והחלתם לכנסת הבאה והממשלה הבאה ביטלה את ההגבלה. העובדה שזה לא היה בתחולה מידית, הטענה הייתה שהממשלה הקודמת לא החילה על עצמה כנראה בגלל שזה כלל שהם לא היו מוכנים לעמוד בו. זה הוביל לכך שהכנסת עשתה צחוק מעצמה. הביאו אותנו לדיון בשתיים בלילה להחזיר את המצב לקדמותו".
קארין אלהרר: "אני נגד שינויים חוזרים ונשנים בחוקי היסוד. הופכים את חוקי היסוד לקרדום לחפור בו. אסור שיהיו סידורים פוליטיים בחוקי היסוד. אם רוצים להצר את צעדי הכנסות הבאות, צריך מאוד להיזהר מההגבלה".
אפרת רייטן: "כולנו מסכימים כמו בהסכמות הרחבות שהגענו איתן לעניין הביטול. הפלסטלינה של החוקים ובמיוחד בחוקי יסוד מאוד צורמת לציבור ולח"כים. יש בכך טעם לפגם וזה לא מסייע ליציבות השלטונית והמשטרית ויש להיזהר בתיקונים כאלה. לגבי כבילת ידי הכנסת לשינויים בעתיד, כולנו חשים אי נוחות ביצירת מנגנונים כאלו. גם הכנסת הבאה תצטרך להביא בחשבון את ההסכמה הרחבה כמעט חסרת התקדים בתיקון הזה, שהיה על דעת כל סיעות הבית. ההצהרתיות בדבר שווה יותר מהרבה דברים. אם נידרש להחזיר את החוק יהיה לכולנו קשה".