המפלגות החרדיות מאיימות שלא לתמוך במהלכי לוין בלי קידום חוק ההשתמטות
המפלגות החרדיות מאיימות שלא לתמוך במהלכי לוין בלי קידום חוק ההשתמטות
בישיבת ראשי הקואליציה הודיעו ראשי המפלגות החרדיות כי לא יתמכו בהדחת היועמ"שית ובשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים מבלי שיאושר חוק ההשתמטות. דרעי, סער וסמוטריץ' אמרו כי אין טעם להניע מחדש את החקיקה לשינוי הרכב הוועדה מאחר שהיא תיבלם ע"י בג"ץ. סער: "תומך בקידום רפורמות, מתנגד לחזרה לחקיקה שהוצעה ב-2023"
ראשי הקואליציה התכנסו היום (א') לישיבה במהלכה דנו בהדחת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה. לעת עתה לא התקבלה החלטה על הדחתה, אך זו עדיין עומדת על הפרק. כל מפלגות הקואליציה תומכות במהלך. מי שבולם אותו כעת הן המפלגות החרדיות, שמתנות אותו בקידום חוק ההשתמטות.
אמש הודיע שר המשפטים יריב לוין על כוונתו להעלות לקריאה שנייה ושלישית את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שאושר כבר בקריאה ראשונה בפברואר אשתקד. החרדים מתנים גם את החקיקה הזו בקידום חוק ההשתמטות, לאחר שכבר נכוו אשתקד כשהסכימו לתמוך במהלכי ההפיכה המשטרית ורק לאחריה להעביר את חוק ההשתמטות. לבסוף פרצה המלחמה ומהלכי ההפיכה הוקפאו עד לאחרונה, וחוק ההשתמטות טרם נחקק. במקביל קבע בג"ץ להפסיק את התשלומים לתלמידי הישיבות.
הצעת חוק ההשתמטות תקועה בוועדת חוץ וביטחון בראשותו של ח"כ יולי אדלשטיין. אדלשטיין מסרב ליעדי הגיוס שמקובלים על הצבא - 4,800 חרדים בשנה, שיגדלו עד ל-7,000 חרדים בשנה. הוא טוען שיש לקבוע יעדים גבוהים יותר שיעלו בתקופה מהירה יותר על מנת להקל על חיילי הסדיר והמילואים.
בישיבה שהתקיימה היום תבע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להעלות לדיון בממשלה כבר בשבוע הבא את הדחת היועמש"ית. שר המשפטים יריב לוין סקר את ההליך הדרוש להדחה: ראשית קבלתה של החלטת ממשלה ואח"כ פנייה לוועדת האיתור שמינתה אותה בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס. רק אם ועדת האיתור שהמליצה ב-2022 על מינויה תתמוך בהדחתה, יהיה ניתן לקדם את ההליך ולאפשר לה שימוע. ההערכה בקואליציה שבג"ץ עשוי לבלום את ההדחה.
בישיבה הועלה גם נושא חידוש מהלכי ההפיכה המשטרית. יו"ר ש"ס אריה דרעי והשרים גדעון סער ובצלאל סמוטריץ' הסבירו כי המהלך ייבלם ע"י בג"ץ ואין טעם כעת בהנעתו מחדש. ראש הממשלה בנימין נתניהו לא נכח בדיון שעסק בהדחת היועמ"שית וקידום ההפיכה המשטרית, כנראה מחשש שיוצא לנבצרות בשל ניגוד עניינים, ונכח רק בדיון שעסק בחוק הההשתמטות. נתניהו אמר לפני שיצא מהדיון: "זו תקופה של הזדמנויות ואתגרים. חייבים לשמור על הקואליציה, לשדר יציבות. להעביר את התקציב גם אם יש מחלוקות, ולהגיע להצבעות". בהמשך אמר כי יש להעביר גם חוק גיוס, אך לא התקיים דיון נוסף בנושא.
מלשכתו של שר החוץ גדעון סער נמסר כי הוא "תמך ותומך בקידום רפורמות מושכלות במערכת המשפט", אך "מתנגד לחזרה לחקיקה שהוצעה ב-2023 בענין שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים". לפי ההודעה שמסרה לשכתו, "ניתן לבחון ולקדם שינויים בנושא זה, אך לא לפי הצעת 2023 ובוודאי לא שינויים בעלי תחולה רטרואקטיבית".
ההודעה לא התייחסה ישירות להדחת היועמ"שית שמונתה על-ידו, אך נמסר כי סער "תמך ותומך בפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה בכל הנוגע להעברת סמכויות היועץ לגבי חקירה והעמדה לדין של נבחרי ציבור, בהתאם למתווה ההצעה שגיבש ב-2022 בנושא".
עוד נמסר כי "השר סער סבור כי בעת הזאת נדרשת אחריות רבה להימנע מהחרפת המתחים בחברה הישראלית וכל מהלך צריך להיות שקול ולקחת בחשבון את האתגרים הביטחוניים והמדיניים האדירים עימן מתמודדת ותתמודד ישראל בתקופה הקרובה".